Εικαστικα

Little Islands Festival: Ενα πρωτότυπο και πολυθεματικό πολιτιστικό τετραήμερο στη Σίκινο

Κάθε σημείο του νησιού γίνεται πεδίο δημιουργίας, διερεύνησης και γνώσης σε μια μοναδική βιωματική πολιτιστική εμπειρία.

62222-137653.jpg
A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σίκινος

Little Islands Festival στη Σίκινο: Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ από τις 28 ως τις 31 Αυγούστου, υπό τον τίτλο «Human Geographies-Ανθρωπογεωγραφίες»

Το Φεστιβάλ Μικρών Νησιών «Little Islands Festival» επιστρέφει από τις 28 εως τις 31 Αυγούστου για μια ακόμη χρονιά στη Σίκινο, ανανεώνοντας το αυγουστιάτικο ραντεβού του με το κοινό σε ένα πρωτότυπο και πολυθεματικό πολιτιστικό τετραήμερο.

Σίκινος

Σε ένα παραδοσιακό αγροτικό τοπίο που μοιάζει αμετάβλητο στο χρόνο, η 5η διοργάνωση υπό τον τίτλο «Human Geographies-Ανθρωπογεωγραφίες» αποτελεί ένα ταξίδι εξερεύνησης της βαθιάς και αμφίδρομης σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, όπου οι κληρονομιές του παρελθόντος διασταυρώνονται με τις σύγχρονες αλληλεξαρτήσεις αγροτικού-αστικού και τοπικού-παγκόσμιου. Με αφετηρία το κυκλαδίτικο τοπίο της Σικίνου κάθε σημείο του νησιού γίνεται πεδίο δημιουργίας, διερεύνησης και γνώσης σε μια μοναδική βιωματική πολιτιστική εμπειρία.

Τοπο-ειδικές ερευνητικές διαδικασίες, υβριδικές περιηγήσεις, υπαίθριες προβολές ταινιών με θεματικό άξονα το περιβάλλον και τις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, live οπτικοακουστικές performance, εγκαταστάσεις, VR projects, happenings, ζωντανή μουσική & DJ sets συνθέτουν ένα πλήθος δράσεων ανοιχτών για το κοινό που προσκαλούν καλλιτέχνες, καλλιτέχνιδες, κατοίκους και επισκέπτες να γίνουν συνοδοιπόροι.

Δυναμική συμμετοχή στο πρόγραμμα του φεστιβάλ δίνουν ανώτατα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας με ομάδες έργου από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που θα αναπτύξουν επιτόπια έργα σε αλληλεπίδραση με το μνημείο της Επισκοπής εξερευνώντας πτυχές των βιοτικών αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στον άνθρωπο, στην ιστορία και στο περιβάλλον.

Little Islands Festival: Ενα πρωτότυπο και πολυθεματικό πολιτιστικό τετραήμερο στη Σίκινο

Little Islands Festival στη Σίκινο: το πρόγραμμα των εκδηλώσεων 

Ερευνητικές Καλλιτεχνικές Διαδικασίες - Αναζητώντας τη Νεικώ

Εστιάζοντας στην Επισκοπή της Σικίνου ως σύμβολο της ταυτότητας του νησιού η ομάδα έργου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν μια σειρά απο υποέργα στο πλαίσιο του ερευνητικού πρότζεκτ “Αναζητώντας την Νεικώ” που εστιάζει στην αναβίωση και μελέτη της πολιτιστικής κληρονομιάς με ιδιαίτερη έμφαση στην έμφυλη διάσταση της σχέσης με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον συνθέτοντας ένα ιδιαίτερο παλίμψηστο συνάντησης του παρελθόντος με το παρόν.

Ο Γιάννης Ζιώγας με το έργο “Μια Νεικώ για τη Σίκινο” προσκαλεί επισκέπτες και καλλιτέχνες να συμμετάσχουν σε μια περιπατητική διαδικασία αναδρομής στις παράδοξες συνθήκες ταφής της Νεικώ και ταυτόχρονα στο ρόλο της γυναίκας. Ο διάλογος επεκτείνεται δυναμικά μέσα από το Projection Mapping έργο “Fireburnt cities / Πυρίκαυστες πόλεις” του Γιώργου Δρόσου και την προβολή του φωτογραφικού ντοκιμαντέρ “Γυναίκες του Κόσμου” του Γιώργου Κατσάγγελου. Αποτυπώσεις και συμπεράσματα μέσα από τις νέες τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης, της επαυξημένης πραγματικότητας και των QR codes θα παρουσιάσουν 8 φοιτητές του ΑΠΘ και ΠΔΜ κατά την διάρκεια του φεστιβάλ.

Γιώργος Κατσάγγελος-Καθηγητής ΑΠΘ, Διευθυντής Εργαστηρίων Νέων Μέσων, Γιάννης Ζιώγας-Κοσμήτωρ-Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ΤΕΕΤ Φλώρινα, Γιώργος Δρόσος- Καθηγητής ΑΠΘ Σχολής Καλών Τεχνών, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Ομάδα Ερευνας: 8 φοιτητές.

Σίκινος

Audiovisual Performance + VR Experience

Στα όρια της εγκατάστασης και της περφόρμανς το “On Connection” των Valentina Berthelon και Flora Päär (Ιταλία/ Μεξικό/ Γερμανία) μέσα από ήχους, εικονική πραγματικότητα, οπτικά εφέ και ψηφιακές αφηγήσεις διερευνούν και αναζωογονούν μύθους, σύμβολα και τελετουργίες, δημιουργώντας έναν ιερό χωροχρόνο όπου το κοινό  προσκαλείται μέσα από την αναμονή, την σιωπή και την παρατήρηση σε ένα καθηλωτικό ταξίδι εξερεύνησης και αποκάλυψης του δικτύου συμβίωσης και αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με την φύση.

Οπτικοακουστικές  Εγκαταστάσεις

Οι εγκαταστάσεις συνθέτουν μια περιπατητική εμπειρία που φέρνει κοντά την τεχνολογία, το κυκλαδικό τοπίο και τη φύση.   Η περιηγητική VR εγκατάσταση “The Infinite Library” των Τσέχων δημιουργών Mika Johnson και Ján Tompkins επαναπροσδιορίζει το μέλλον των βιβλιοθηκών ως διαδραστικούς χώρους που εντάσσουν τις ανθρώπινες ιστορίες σε μια ευρύτερη αφήγηση γέννησης του πλανήτη και εξέλιξης όλων των μορφών ζωής.

Σε συνεργασία με το Istorima Archive ένα πετρόχτιστο παραπόρτι του οικισμού αλληλεπιδρά με αφηγήσεις ανθρώπων και τόπων μετατρέποντας την τέχνη του podcast σε μια υπαίθρια ακουστική εμπειρία. Μνήμη και ύλη ζωντανεύουν μέσα από την προφορική ιστορία και τοποθετούν τον ακροατή στο επίκεντρο μιας χωροχρονικής περιπλάνησης σε εναλλακτικές οπτικές και εμπειρίες πάνω σε διαχρονικούς και οικουμενικούς προβληματισμούς.

Σίκινος

Κινηματογραφικές Προβολές

Η κινηματογραφική δημιουργία επενδύει το κεντρικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ με ταινίες νέας παραγωγής (ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους, animation)  ελλήνων και ξένων σκηνοθετών και γίνεται μέσο ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόκλησης της αντίληψης του κοινού πάνω σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα που οι  σύγχρονες κοινωνίες καλούνται να αντιμετωπίσουν και να δώσουν λύσεις. Το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους Being an Islander του Δημήτρη Μπούρα θα αποτελέσει την ταινία λήξης της 5ης διοργάνωσης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ανοιχτές ομιλίες με τους/τις δημιουργούς. 

Happenings

Κρίση ή Κροίσοι. Υπάρχει όντως κρίση ή όλο αυτό είναι αποτέλεσμα μια πάγιας τακτικής κέρδους που μπαίνει πάνω από το περιβάλλον και την ευημερία των ανθρώπων στον πλανήτη μας;  Τι μπορώ να κάνω εγώ σαν άτομο και πολίτης πάνω στο θέμα έμπρακτα; Η Αγγελική Παρδαλίδου σε άμεση διάδραση με το κοινό μας καλεί να οραματιστούμε και να αποφασίσουμε ποια θα ήταν η ιδανική κατάσταση πάνω στο θέμα. Σε τι κόσμο πραγματικά θέλουμε να ζήσουμε, και αν γινόταν όλα να αλλάξουν μαγικά, πώς θα θέλαμε να γίνουν;

Live music

Οι Simun είναι μια μουσική σύμπραξη ετερόκλητων προσωπικοτήτων με την κάθε μια να φέρει και το δικό της βίωμα . Όπως ο καυτός ορμητικός άνεμος (Σιμούν) μεταφέρει τεράστιες ποσότητες άμμου από την Αφρική και την Αραβική χερσόνησο στην Ευρώπη, έτσι και οι Simun μεταφέρουν με το δικό τους ύφος, μελωδίες και τραγούδια από την Ανατολή, τη Σμύρνη, τα Βαλκάνια καθώς και την Ελληνική παράδοση. 

Simun. Γιώργος Δάρης, Αθανάσιος Πολύζος, Άγγελος Αγγέλου, Ελλάδα 2023.

Σίκινος

Παράλληλες Δράσεις

Το Project ESC: Explore, Scan, Connect είναι ένας καινοτόμος τρόπος περιήγησης που δημιουργηθηκε απο το καλλιτεχνικό duo Αριστοτέλη Γιώργο Ζώγα και Ντονατέλα Νίκα (DnA), στο πλαίσιο του προγράμματος καλλιτεχνικής φιλοξενίας και έρευνας του LIF Residency 2022. Ξεκινήστε έναν περίπατο σ’ ολόκληρο το νησί, πάρτε το παραδοσιακό μονοπάτι από το παλαιό Δημοτικό Σχολείο μέχρι την Αλοπρόνοια, εξερευνήστε την χώρα περνώντας μέσα από τους ανεμόμυλους μέχρι και το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής και πίσω στην Επισκοπή, χαρτογραφήστε την διαδρομή σας, σαρώστε τους κωδικούς QR, φορέστε τα ακουστικά σας και ακολουθήστε τις δεκάδες αφηγήσεις που σας περιμένουν. 

Info
Η Είσοδος σε όλες τις προβολές και εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες για το αναλυτικό πρόγραμμα του LIF 2023 και την φετινή του θεματική «Human Geographies» θα ανακοινωθούν στο littleislandsfest.comFacebook, Instagram

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ