Εικαστικα

AGreekulture: Η Ελισσάβετ Σφυρή μας προσκαλεί σε… γλέντι

Στη νέα της έκθεση στο Flux Laboratory Athens, η νεαρή καλλιτέχνιδα ενορχηστρώνει δυο περφόρμανς και μια εγκατάσταση με επίκεντρο την χαρά της ζωής

Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 870
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Η Ελισσάβετ Σφυρή στο Flux Laboratory Athens με την έκθεση "AGreekulture"

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι πρακτικές της αρχαίας διονυσιακής λατρείας με την τρέχουσα αθηναϊκή πραγματικότητα; Γίνεται αντικείμενα καθημερινά να μετουσιωθούν σε έργα τέχνης; Την ανάγκη της συνεύρεσης σ’ ένα γλέντι που θα εξυμνεί τη χαρά της ζωής επιδιώκει να ενεργοποιήσει με το νέο της εγχείρημα η 29χρονη καλλιτέχνιδα Ελισσάβετ Σφυρή. Με τίτλο «AGreekulture» το έργο έχει ως αφετηρία έμπνευσης την αρχαία γιορτή των διονυσιακών μυστηρίων, έναν ηδονιστικό εορτασμό για τη ζωή και τη λαγνεία.

Ελισσάβετ Σφυρή, "AGreekulture": έργο από την έκθεση

Για την έκθεση που θα «τρέχει» από 4 έως τις 16 Mαΐου στο Flux Laboratory Athens στην Πλάκα μετατρέπει σε μουσικά όργανα χρηστικά αντικείμενα από την παραδοσιακή ελληνική κουλτούρα συνδεδεμένα με την παραγωγή βουτύρου, την αποθήκευση του σιταριού και του κρασιού και άλλα που χρησιμοποιούνται στους εξαερισμούς και στα αρδευτικά συστήματα των κτιρίων. Στο άνοιγμα και στο κλείσιμό της (στις 20:00), ζωή στα γλυπτά-props θα δώσουν σε δύο περφόρμανς ομάδες μουσικών (από το The Syrian and Greek Youth Forum και οι Black and White Drums, οι Bugarabu Percussion, η Al fawares Culture Band) και χορεύτριες –από τον πολιτιστικό οργανισμό για την τέχνη και τον πολιτισμό των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου Hamsa. Tα κοστούμια και τα μουσικά όργανα θα εκτίθενται στον χώρο ως διαδραστική εγκατάσταση.

Ελισσάβετ Σφυρή, "AGreekulture": Η καλλιτέχνις μετατρέπει σε μουσικά όργανα χρηστικά αντικείμενα της ελληνικής παραδοσιακής κουλτούρας
Ελισσάβετ Σφυρή: στην έκθεση "AGreekulture" μετασχηματίζει σε έργα τέχνης χρηστικά αντικείμενα

Το «AGreekulture» έρχεται μόλις λίγους μήνες μετά την πρώτη της ατομική έκθεση με τίτλο «The Hawk Shank Redemption», μια συνάντηση της ζωγραφικής με την περφόρμανς, ενώ το 2021 είχε παρουσιάσει και στην Αθήνα (στην ΎΛΗ[matter]HYLE), μετά την Γενεύη και το Λονδίνο, την επιτελεστική δράση «Dichotomy» διερευνώντας τη δυναμική της συνήθειας του να σπάζουμε πιάτα ή ποτήρια κατά τη διάρκεια εορτασµών ως πρακτική αντίστασης σε διάλογο και με το μουσικό ιδίωμα του ρεμπέτικου. Συνδημιουργός του μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Ζαμπέτα», που απέσπασε το βραβείο κοινού στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η Ελισσάβετ Σφυρή είναι απόφοιτος της σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα της Γλυπτικής στο Royal College of Art. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε διεθνείς ομαδικές εκθέσεις, μεταξύ άλλων στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης - MAMCO στη Γενεύη, το Εθνικό Μουσείο Καλών Τεχνών στην Ταϊπέι και το Μουσείο CICA στη Νότια Κορέα και το 2020 βραβεύτηκε από την ARTWORKS ως Fellow του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. 

Ελισσάβετ Σφυρή, "AGreekulture" στο Flux Laboratory Athens

INFO:
Ελισσάβετ Σφυρή, «AGreekulture»

Flux Laboratory Athens, Γέροντα 12, Πλάκα
Διάρκεια έκθεσης: 4-16 Mαΐου
Περφόρμανς στα εγκαίνια και στο κλείσιμο της έκθεσης στις 20:00
Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Σάββατο & Κυριακή 12:00-18:00. Και κατόπιν ραντεβού Δευτέρα-Παρασκευή (athens@fluxlaboratory.com)