Εικαστικα

Η Ελισάβετ Σφυρή παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση, «The Hawk Shank Redemption»

Ένα υβριδικό σύνολο, που συγχωνεύει τα όρια μεταξύ επιμέλειας, ζωγραφικής και performance υπό την επιμέλεια της Αλίκης Μακρυγιάννη

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ελισάβετ Σφυρή

Ελισάβετ Σφυρή - «The Hawk Shank Redemption»: Η πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας στο «ΜΙΜΗ» | Daily Bar - Cafe υπό την επιμέλεια της Αλίκης Μακρυγιάννη.

Η πρώτη ατομική έκθεση της Ελισάβετ Σφυρή με τίτλο «The Hawk Shank Redemption» είναι ένα υβριδικής μορφής έργο που ακροβατεί στα όρια της εικαστικής επιμέλειας, της ζωγραφικής και της performance. Η ζωγραφική σειρά, σε βελούδινα κυρίως υφάσματα, που θα παρουσιαστεί στο «ΜΙΜΗ» | Daily Bar - Cafe υπό την επιμέλεια της Αλίκης Μακρυγιάννη από τις 11 Ιουλίου ως τις 15 Αυγούστου, δημιουργεί το σκηνικό μιας performance όπου συνυπάρχουν άνθρωποι και γεράκια. Στο έργο «The Hawk Shank Redemption» εξελίσσεται και μία παράλληλη αφήγηση: η performance που συμβαίνει συνήθως υποσυνείδητα, από τους παρευρισκόμενους, σε έναν χώρο κοινωνικών συναντήσεων όπως π.χ ένα μπάρ ή μια γκαλερί. Τα ζωγραφισμένα πανιά της καλλιτέχνιδας έχουν ως κεντρικούς χαρακτήρες ανθρωπογενούς μορφής γεράκια που περικυκλώνουν το θήραμα τους και το κυριεύουν έτσι ώστε να πάρει μέρος σε ένα συλλογικό δρώμενο. Μέσα από τη σειρά έργων και την έκθεση, η καλλιτέχνης θέτει την ερώτηση αν η ίδια και όλοι εμείς μπορούμε τελικά να απελευθερωθούμε από τον καλλιτεχνικό και κοινωνικό κύκλο και με ποιο τίμημα.

Η Ελισάβετ Σφυρή παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση, «The Hawk Shank Redemption»

Ελισάβετ Σφυρή - βιογραφικό

Η Ελισάβετ Σφυρή (γ. 1994, Αθήνα), τελείωσε το μεταπτυχιακό της στο Τμήμα της Γλυπτικής στο Royal College of Art, τον Ιούλιο του 2019. Είναι απόφοιτος της σχολής Καλών Τεχνών του Goldsmiths University London (2016) και εχει λάβει μέρος σε διεθνείς εκθέσεις όπως, στο Centre d’ Art Contemporain MAMCO (Γενεύη), στο National Museum of fine Arts (ΤαΪβάν), στο CICA (Ν.Κορέα), Το 2020 έλαβε το Artworks Fellows. Το 2021 τελιοποίησε την υποψηφια για IRIS (Hellenic Awards) ταινία μικρού μήκους (Ζαμπέτα), σε συνεργασία με την Σοφία Σφυρή, που προβλήθηκε στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και βραβεύτηκε με το βραβείο κοινού, καθώς και στο 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθηνών, Νύχτες Πρεμιέρας. Πρόσφατα έκανε την πρώτη της διάλεξη στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο τμήμα MSc Αρχιτεκτονική – Κοινωνικός και Αειφορικός σχεδιασμός με τίτλο: Κοινωνικά Πειράματα με Αισθητική και Ήχο.

Τον Άυγουστο του 2018, διοργάνωσε, επιμελήθηκε και πήρε μέρος ως καλλιτέχνης στο Saline Art Residency με σύγχρονα δημόσια γλυπτά στην Ερμιόνη και στο Πορτο Χέλι. Όπου μετέπειτα έλαβαν την υποστήριξη από διεθνής οργανισμούς όπως: the Somerset House, the Cannes Film Festival, New Museum New York, Lenbachhaus, Chisenhale Gallery, Whitechapel Gallery, Breeder Gallery,the BFI, the International Film Festival Rotterdam, Thessaloniki Film Festival, the Athens International Film Festival, Benaki museum, NEON Greece, Stegi - the Onassis Foundation, DESTE Foundation for Contemporary Art, Stavros Niarchos Cultural Foundation και άλλα.

Ομαδικές εκθέσεις:
Performative Encounters, Hyle Athens (2021); ZABETA, 23rd Thessaloniki Documentary Festival (2021); Nychtes Premieras Athens International Film Festival (2021); 1821, ΟΠΤΙΚΗ ΜΙΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, War Museum of Athens, Athens (2021); Saline Art Residency, Public Sculptures, Porto Cheli & Ermioni (2018); To Camp, Centre d’Art Contemporain (MAMCO), Geneva (2018);Sisyphus Ver. 20.18, National Museum of Fine Arts, Taiwan (2018); New Media Art, CICA museum, Seoul (2018); UR: Human Presence, Aures Sensorium, London (2018); MA Sculpture Show, Royal College of Art, London (2019), WIP show, Royal College of Art, London (2018), Practicing, HD Kepler, Athens (2018); Eye’s walk festival, Syros (2017); Χοροί Χωρεί μας, MIR festival, Athens (2018); _ U _ _ S, London (2016); Goldsmiths Fine Art Show, London (2016)

Αλίκη Μακρυγιάννη - βιογραφικό

Η Αλίκη Μακρυγιάννη τελείωσε το μεταπτυχιακό της στο Edinburgh University στο τμήμα Film, Exhibition and Curation τον Σεπτέμβριο του 2017. Είναι πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου του τμήματος Επικοινωνία,Μέσα και Πολιτισμός. Το 2017 πήρε υποτροφία από το πανεπιστήμιο Edinburgh, για να πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση και έρευνα στη Microscope Gallery στη Νέα Υόρκη. Έχει πάρει μέρος σε διάφορα σεμινάρια όπως τον Ιούνιο 2019 στο Festival Readings στο Εleusis 2021, στο Plissken Lab του Plissken Festival το 2015, καθώς και έκανε Εrasmus στο University Nouvelle Sorbonne-Paris 3,Médiation Culturelle το 2011. Έχει εργαστεί στο Αrt et Marges Museum στις Βρυξέλλες (2014), ήταν βοηθός παραγωγής στο Syros International Film festival (2016), καθώς και συνεργάστηκε με το Greek Ministry of Culture - Festivals Department (2013). Πήρε μέρος στη διαδικασία επιλογής ταινιών στο Cambridge Film Festival (2016) και έκανε εθελοντισμό στο Oxfam GB Music Shop στην Γλασκώβη. Σήμερα εργάζεται ώς art mediator στο ΝΕΟΝ και παράλληλα είναι freelance booker και event planner για μουσικές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό μέσω του γαλλικού agency Pilori Productions.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ