Κινηματογραφος

Ζαμπέτα: 90 χρόνια αγέρωχης ζωής σε 10 λεπτά αληθινής τέχνης

Το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ των Ελισάβετ και Σοφίας Σφυρή στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

114980-643438.jpg
Ελίζα Συναδινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους "Ζαμπέτα" των Ελισάβετ και Σοφίας Σφυρή

«Ζαμπέτα»: Το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ των Ελισάβετ και Σοφίας Σφυρή στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης από 24 Ιουνίου έως και τις 4 Ιουλίου

Προλάβαμε να το δούμε. Προλάβαμε να συγκινηθούμε. Προλάβαμε να προβληματιστούμε. Στο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ των αδερφών Σφυρή, οι σκηνοθέτριες, δύο νεαρά κορίτσια, ακολουθούν την γιαγιά τους σε μία μέρα της. Η κάμερά τους την κρυφακούει καθώς μιλάει στο τηλέφωνο. Την κρυφοκοιτάζει καθώς εκείνη βλέπει τηλεόραση. Όπως όταν ήταν παιδιά, και παρατηρούσαν με περιέργεια τις δυναμικές γυναίκες της ζωής τους. Τώρα μεγάλωσαν. Μπορούν πια να τη ρωτήσουν. Κάθονται μαζί στην κουζίνα κι εκείνη τους τα λέει όλα: για τον έρωτα που τον έζησε χορταστικά, το πώς βρέθηκε μόνη στον Καναδά, το διαζύγιο που διεκδίκησε στην Ελλάδα του 1960. Μέσα από τις καθημερινές δραστηριότητες και τις αναμνήσεις που ατάραχα διηγείται η Ζαμπέτα, ο σεξισμός της ελληνικής κοινωνίας, τα βάσανα των προσωπικών σχέσεων, ο έρωτας που νικάει, τα φασολάκια που δεν καθαρίζονται εύκολα, όλα γίνονται ένα σφηνάκι ρομαντικού ρεαλισμού. Στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, από σήμερα 24 Ιουνίου έως και τις 4 Ιουλίου. Το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Ζαμπέτα» είναι υποψήφιο για το Βραβείο Κοινού Fischer.

#TDF23 | Zabeta

Η Ελισάβετ Σφυρή σπούδασε στο Goldsmiths Καλών Τεχνών και Γλυπτική στο Royal College of Art. Είναι εικαστικός και κινηματογραφίστρια. Η Σοφία Σφυρή σπούδασε σινεμά και performance στο Central Saint Martins. Σήμερα ασχολείται με την σκηνοθεσία, το μοντάζ και το performance. Η «Ζαμπέτα» είναι η πρώτη τους συνεργασία.

Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους "Ζαμπέτα" των Ελισάβετ και Σοφίας Σφυρή

Σκηνοθεσία: Ελισάβετ Σφυρή & Σοφία Σφυρή
Πρωτότυπη Μουσική: Αδριανός Τρίκας-Πανδής
Μιξάζ: Ανδρέας Γκόβας
Color correction: Δημήτρης Καρτέρης
Σχεδιασμός Αφίσας: Παναγιώτης Παρνασσάς

Η αφίσα του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους "Ζαμπέτα" των Ελισάβετ και Σοφίας Σφυρή

Η ταινία προβάλλεται διαδικτυακά 24/6-4/7 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πλατφόρμα.
Εισιτήριο: 3€

Δείτε την ταινία «Ζαμπέτα» εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ