Εικαστικα

Στο ατελιέ της ζωγράφου Μελίνας Γεωργούδα

Μια ενδιαφέρουσα νέα Θεσσαλονικιά ζωγράφος - Δείτε τη δουλειά της

Στέφανος Τσιτσόπουλος
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μελίνα Γεωργούδα: Μπήκαμε στο ατελιέ της Θεσσαλονικιάς ζωγράφου - Δείτε έργα της.

Σπούδασε σχέδιο μόδας στο Polimoda της Φλωρεντίας, σχέδιο παπουτσιού στο ARS στο Μιλάνο και μόδα στο Fashion Institute of Technology της Νέας Υόρκης. Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη ανέλαβε μαζί με τον αδελφό της τα καταστήματα Nak, μια οικογενειακή επιχέιρηση που από το 1966 έως και σήμερα είναι συνώνυμο της ατάκας «τα καλύτερα παπούτσια στην πόλη». Καθόλου άδικα αλλά… this was then! Τhiς is now: Μετά από 25 χρόνια στο εμπόριο, η Μελίνα Γεωργούδα αποφάσισε να ασχοληθεί με τη ζωγραφική. Και μόνο με τη ζωγραφική. Πριν λίγες μέρες με υποδέχτηκε στο στούντιό της στην Παύλου Μελά. Καφές, κουλουράκια, χάζι σε παλιά και νέα έργα και μερικές ερωτήσεις για να τη γνωρίσετε καλύτερα. Κάποιες είναι δικές μου και κάποιες είναι αλιευμένες από την περιώνυμη λίστα του Μαρσέλ Προυστ. 

Τι σε κάνει να σηκώνεσαι το πρωί; 
Το ξυπνητήρι, για να στείλω την κόρη μου στο σχολείο!

Τι σε έκανε να αποφασίσεις να αλλάξεις κατεύθυνση ζωής και από το εμπόριο να στραφείς στην τέχνη; 
Η αναζήτηση της ευτυχίας, της ισορροπίας. Είχα την ανάγκη να κάνω ένα καινούργιο ξεκίνημα στη ζωή μου και την τύχη να με στηρίξουν οι δικοί μου για να το τολμήσω.

Ποιοι είναι οι ήρωές σου σήμερα; 
Ήρωές μου είναι όλοι οι καθημερινοί άνθρωποι που παλεύουν με το μέσα και το έξω τους παρ' όλες τις δυσκολίες της εποχής. Που παραμένουν ευγενικοί, δεν διστάζουν να πουν αυτό που νιώθουν, κάνουν δουλειά με τον εαυτό τους και συνεχίζουν να ονειρεύονται.

Με ποιους καλλιτέχνες του τώρα νιώθεις πως κάτι σε συνδέει;
Λατρεύω την Tracey Emin για την κατάθεση ψυχής και την απροκάλυπτη δύναμη που κρύβει όλη αυτή η αυτοέκθεσή της. Σου λέει «εγώ είμαι αυτή».

Το βιβλίο και η ταινία που σε σημάδεψαν.
Υπάρχει μια ποιητική συλλογή, αγαπημένη, που με ταξιδεύει και που μ' έχει εμπνεύσει σε αρκετά έργα μου. Λέγεται «Το Ημερολόγιο ενός Κύματος» της Raquel Angel-Nagler σε μετάφραση της Μαρίας Δ. Ευθυμίου. Η ταινία που θυμάμαι πάντα με μεγάλη συγκίνηση είναι η ιταλική La Vita e Bella. Όλη αυτή η δύναμη ψυχής, η αγάπη, η αισιοδοξία, η φροντίδα προς τους ανθρώπους που αγαπάμε, η αντιμετώπιση μιας τόσο δύσκολης κατάστασης με χαμόγελο και χιούμορ. Φανταστική.

Αυτό τον καιρό τι δουλεύεις; 
Αυτόν τον καιρό πειραματίζομαι με αφηρημένη τέχνη, καινούργια υλικά και τεχνικές. Έχουν να κάνουν όμως πάντα με τον εσωτερικό μου κόσμο, τις σκέψεις, τις ανησυχίες, τα συναισθήματα, όπως και οι προσωπογραφίες μου.

Θυμάσαι το πρώτο έργο που εξέθεσες δημόσια;
Πριν 1,5 χρόνο είχα την τύχη να με αγκαλιάσει ως καλλιτέχνη η γκαλερί της Λόλας Νικολάου και να γίνω μέλος της ομάδας καλλιτεχνών που προωθεί. Τα πρώτα έργα που εκθέσαμε ήταν 3 ακουαρέλες, προσωπογραφίες 3 γυναικών. Μια στιγμή ιδιαιτέρως σημαντική για μένα, που ουσιαστικά μου άνοιξε τον δρόμο για να συνεχίσω αυτό που αγαπώ.

Είσαι ανοιχτή στον πειραματισμό ή προτιμάς συγκεκριμένη τεχνική και αφηγηματική γλώσσα; 
Είμαι ανοιχτή και θέλω να περάσω από διάφορα στάδια, να δοκιμάσω τις δυνατότητές μου, να μάθω.

Ποια είναι η δασκάλα που σε μύησε στη ζωγραφική;
Η σπουδαία εικαστικός Ράνια Εμμανουηλίδου. Η μαθητεία μου στο εργαστήριό της συνεχίζεται…

Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεσαι αυτόν τον καιρό και πόσο επηρεάζει το δημιουργικό ζεν σου; 
Προσπαθώ να παρατηρώ όλα αυτά που μου συμβαίνουν, να δέχομαι αυτά που δεν μπορώ ν' αλλάξω και να διεκδικώ αυτά που θέλω για να είμαι χαρούμενη. Όλα αυτά αποτυπώνονται στα έργα μου.

Ο μεγαλύτερος φόβος σου... 
«Μην αφήνεις τους φόβους σου να σε τρομάζουν»

Όταν δεν ζωγραφίζεις ποια είναι η αγαπημένη σου ασχολία; 
Καθημερινή μου ανάγκη είναι η γυμναστική. Είναι η ψυχοθεραπεία μου.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα για έναν καλλιτέχνη που ζει στη Θεσσαλονίκη; 
Τη Θεσσαλονίκη την αγαπώ, πλεονέκτημά της νομίζω είναι η Θάλασσα. Όμως οι δυνατότητες για τους καλλιτέχνες είναι ελάχιστες. Είμαι όμως εδώ και προσπαθώ για το καλύτερο. Η γκρίνια δεν βοηθάει κανέναν.

Πού θα σε πετύχω για φαγητό και ποτό στο κέντρο της πόλης; 
Είναι σημαντικό για μένα να πηγαίνω σε μέρη που νιώθω οικεία. Souel Wine Concept Bar, για φαγητό, κρασί και κουβέντα. Le Cercle De Salonique, για ποιοτικό ποτό και μουσικάρες. Γορίλας, για παλόμες και χορό. Κατά τ' άλλα, θα περάσω ενίοτε από παντού μιας και είναι τόσο εύκολο να το κάνεις αυτό στη Θεσσαλονίκη.

Το βασικό γνώρισμα του χαρακτήρα σου είναι...
Ό,τι κάνω το κάνω με πάθος και αφοσίωση.

Σε ποια λάθη δείχνεις τη μεγαλύτερη επιείκεια; 
Είτε έχουν να κάνουν με δικά μου είτε με άλλων, πάντα προσπαθώ ν’ αφουγκραστώ το γιατί. Το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον.

Για ποια πράγματα μετανιώνεις περισσότερο;
Μετανιώνω για πράγματα που δεν είπα και για «χώρο» που έδωσα σε ανθρώπους.

Ποια θεωρείς τη μεγαλύτερη επιτυχία σου.

Επιτυχία θεωρώ ν’ αφήνεις πίσω σου πράγματα που ανήκουν στο παρελθόν. Και αυτό το έχω πετύχει. Επιτυχία επίσης θεωρώ να έχω δίπλα μου ανθρώπους που εκτιμώ και θαυμάζω.