Εικαστικα

Comics, Manga & Co

Η νέα γενιά γερμανικών κόμικς στο Goethe-Institut

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
77843-157012.jpg

Όταν το 1830 ο Johann Wolfgang von Goethe είδε τις διαδοχικές ιστορίες σε εικόνες του Γενοβέζου δασκάλου Ροντόλφ Τέπφερ εγκωμίασε το καινούργιο αυτό είδος και τον παρότρυνε να εκδώσει τα σχέδιά του. Έτσι κάπως ξεκινά η μακρά παράδοση των γερμανών καλλιτεχνών σε αυτό το είδος τέχνης. Και ενώ μέχρι πρόσφατα τα γερμανικά κόμικς ήταν σχεδόν άγνωστα εκτός Γερμανίας, σημειώνεται τελευταία μια σημαντική αλλαγή σε διεθνές επίπεδο. Οι Γερμανοί κομίστες, που μέχρι και τη δεκαετία ‘90, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, ακολουθούσαν την κουλτούρα των γαλλικών ή των αμερικάνικων κόμικς, αλλάζουν, εξελίσσονται και αποκτούν ένα ιδιόμορφο στιλ εικόνων και αφηγηματικής γλώσσας. Έτσι, τα γερμανικά κόμικς γίνονται δεκτά με αυξανόμενο ενδιαφέρον από τους φαν του είδους και απολαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση.

Η περιοδεύουσα έκθεση Comics, Manga & Co που θα δούμε στο Goethe-Institut ήταν μια ιδέα του Matthias Schneider, ειδικού στα κόμικς που ζει και εργάζεται στο Βερολίνο ως επιμελητής. Θα παρουσιαστούν δύο γενιές Γερμανών σχεδιαστών κόμικς: η αβανγκάρντ, που προλείανε το έδαφος για μια ανεξάρτητη και αυθεντική γερμανική κουλτούρα των κόμικς, και η γενιά των νεότερων σχεδιαστών, οι δουλειές των οποίων διακρίνονται για τις καινοτόμες αισθητικές και αφηγηματικές πτυχές τους.

n

n

«Τα γερμανικά κόμικς είναι και πάλι εδώ», είναι ο καίριος τίτλος του κειμένου του Andreas Platthaus στον κατάλογο της έκθεσης, τον οποίο και βασίζει μεταξύ άλλων στην επανένωση της Γερμανίας. Γιατί προ πάντων οι δημιουργοί κόμικς και οι καλλιτέχνες της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας δημιουργούν νέα αισθητικά ερεθίσματα καταφεύγοντας τόσο σε κλασικές γραφιστικές και τυπογραφικές τεχνικές όσο και στη χρήση σύγχρονων καλλιτεχνικών τάσεων, όπως την τέχνη του δρόμου (streetart) ή τη γραφιστική ηλεκτρονικών μέσων (computergraphics). 

Η έκθεση περιλαμβάνει 53 εικόνες σε πλεξιγκλάς, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τους καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους είναι οι Arne Bellstorf, Martinτom Dieck, Sascha Hommer,Ulf K, Line Hoven, Mawill, Anke, Feuchtenberger , Flix, Jens Harder, Reihnard Kleist, Isabel Kreity, Christina Plaka, Henning Wagenbreth κ.ά.

nn


Info: Δευτέρα 6 έως Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014, Goethe-InstitutAthen, Ομήρου 14-16, 210 3661000 / Είσοδος ελεύθερη

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη 09:00–21:00

Παρασκευή 09:00–19:00

Σάββατο 09:00–13:00

www.goethe.de/athen

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ