Εικαστικα

Το ΕΜΣΤ μας καλεί σε φεμινιστική ξενάγηση στη συλλογή του. Δηλαδή;

Σε ποια έργα θα επικεντρωθεί, τι ζητήματα θα τεθούν, ποιες οι επόμενες εκδηλώσεις του μουσείου

Ιωάννα Γκομούζα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα εργαλεία και ο οίκος, μια φεμινιστική ξενάγηση στην έκθεση της συλλογής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης το Σάββατο 12/11

Γιατί σε έργα τέχνης σχετικά με τη μετανάστευση (όπως η εμβληματική εγκατάσταση Το κουτσό του Βλάση Κανιάρη ή το βίντεο The land του Στέφανου Τσιβόπουλου) απουσιάζει συχνά η γυναικεία φιγούρα; Πώς κι ενώ στο πεδίο της τέχνης και της τεχνολογίας πρωτοστάτησαν γυναίκες καλλιτέχνιδες (φερ’ ειπείν η Ναν Γκόλντιν, αλλά ακόμα και η Μπία Ντάβου μέσα από χαρακτηριστικά σχέδια της δεκαετίας του ’70), αντιλαμβάνομαστε τον συγκεκριμένο χώρο κυρίως ως αντρικό πεδίο; Με ποιον τρόπο η αναπαράσταση μπορεί να επιβάλλει μορφές, στερεότυπα και μοτίβα σκέψης και πώς μπορούμε να τα αποδομήσουμε;

Είναι κάποια από τα ζητήματα τα οποία περιμένουμε να μπουν στην κουβέντα στην φεμινιστική ξενάγηση στην συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης το Σάββατο 12 Νοεμβρίου. Ένα ιντριγκαδόρικο κάλεσμα που πραγματοποιείται με αφορμή την παρουσίαση του συλλογικού τόμου Φεμινιστικές θεωρίες, αισθητικές πρακτικές και παγκοσμιοποιημένες τεχνολογίες που εκδόθηκε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας και θα καθοδηγήσουν από το ΕΜΣΤ οι επιμελητές Άννα Μυκονιάτη και Σταμάτης Σχιζάκης και η επιμελήτρια εκπαίδευσης Μαρίνα Τσέκου, σε συνεργασία με τις ερευνήτριες του «Κέντρου Νέων Μέσων και Φεμινιστικών Πρακτικών στον Δημόσιο Χώρο», τις επιμελήτριες του τόμου Ελπίδα Καραμπά και Ίριδα Λυκουριώτη και τα μέλη της ερευνητικής ομάδας Ιωάννα Ζούλη, Βάλια Παπαστάμου και Μαριάνα Στεφανίτση.

Το σκεπτικό είναι το κοινό να χωριστεί σε τρεις ομάδες που θα ακολουθήσουν διακριτές διαδρομές στην έκθεση του δευτέρου ορόφου που θα επικεντρωθούν σε συγκεκριμένα έργα προτείνοντας να τα δούμε μέσα από τα κείμενα των συγγραφισσών του τόμου: της Τζούντιθ Μπάτλερ, της Σύλβια Φεντερίτσι, της Ντόνα Χάραγουεϊ, της Σάρα Αχμέντ, της Αθηνάς Αθανασίου, της Έλενας Τζελέπη, της Χριστίνας Γραμματικοπούλου, της Άντζελας Δημητρακάκη κ.ά. Μεταξύ άλλων επιμελητές και ερευνητές θα σταθούν στα The flag και I, soldier του Köken Ergün (δυο βίντεο που κριτικάρουν την ανδρική ματιά και τον μύθο που συνδέει τον ηρωισμό με την αρρενωπότητα), το αυτοβιογραφικό βιντεο-πορτρέτο της Ναν Γκόλντιν All by myself, τα Ιστία και τις Σειριακές από-ανα-δομές της Μπίας Ντάβου, το βίντεο Μέτρα απόστασης της Μόνα Χατούμ, το σχέδιο Σύλβια Πλαθ: το χαμένο ημερολόγιο της Νίνας Παπακωνσταντίνου, η γλυπτική κατασκευή της Άσπας Στασινοπούλου χωρίς τίτλο του 1980. Την ξενάγηση θα ακολουθήσει συζήτηση στο καφέ του μουσείου, ενώ θα διατεθούν δωρεάν και αντίτυπα της έκδοσης.

Η εκδήλωση «Τα εργαλεία και ο οίκος» (τίτλος που προέρχεται από το δοκίμιο της Όντρε Λορντ Τα εργαλεία του αφέντη ποτέ δεν θα γκρεμίσουν τον οίκο του αφέντη) αποτελεί την πρώτη μιας σειράς θεματικών και επιτελεστικών ξεναγήσεων που έχει ως στόχο να δημιουργήσει συνομιλίες με καίρια γνωστικά πεδία και να αναδείξει αναπάντεχες όψεις της συλλογής. Εγκαινιάζεται, έτσι, το καινούριο πρόγραμμα «Σάββατο στο ΕΜΣΤ», που επιμελείται ο σύμβουλος εκδόσεων του μουσείου Θεόφιλος Τραμπούλης, με εκδηλώσεις, ομιλίες, συζητήσεις και καλλιτεχνικές δράσεις ορισμένα Σάββατα του μήνα. Ήδη εδώ και δύο εβδομάδες έχουμε πάρει μια πρώτη γεύση από το δημόσιο πρόγραμμα του μουσείου.

Κι όσο για τα επόμενα καλέσματα; Στις 19 Νοεμβρίου (13:00-17:00) το συμπόσιο Πέρα-από-το-Kράτος έρχεται στο κλείσιμο της έκθεσης Statecraft: Διαμορφώνοντας το κράτος, προκειμένου να διερευνήσει τις διασταυρώσεις της τέχνης και της πολιτικής της χειραφέτησης, της τεχνολογίας και της νομικής επιστήμης σε μια συζήτηση που θα επιδιώξει να οραματιστεί το κράτος αλλιώς και να σταθεί στον αυξανόμενο αυταρχισμό, την παγκόσμια επισφάλεια και την κλιματική καταστροφή. Συμμετέχουν καλλιτέχνες, επιμελητές, συγγραφείς, νομικούς, πανεπιστημιακούς και ακτιβιστές, οι: Αθηνά Αθανασίου, Hera Chan, Viviana Checchia, Jan Fermon, Vincent W.J. van Gerven Oei, Κυριακή Γονή, Paul Goodwin, Κατερίνα Γρέγου, Kawa Nemir, Mihnea Mircan, Urok Shirhan, Jonas Staal, Θεόφιλος Τραμπούλης, VΑSKOS (Βασίλης Νούλας και Κωστής Τζιμούλης).

Τα συζήτηση που επιχειρεί να ανοίξει η ίδια έκθεση έρχεται να διευρύνει στις 10 Δεκεμβρίου η ημερίδα «Από την ιθαγένεια στην πολιτειότητα», σε οργάνωση του Θεόφιλου Τραμπούλη και του καθηγητή στην έδρα Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Δημήτρη Παπανικολάου.

INFO:
Τα εργαλεία και ο οίκος, μια φεμινιστική ξενάγηση στην έκθεση της συλλογής του ΕΜΣΤ
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβροσίου Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ)
Σάββατο 12 Νοεμβρίου, στις 13:00
Διάρκεια ξενάγησης: 90΄
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν μισή ώρα πριν την ξενάγηση, στο φουαγιέ του Μουσείου