Εικαστικα

«The wrestlers»: Οι παλαιστές του Louis Barthélemy στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Ο 34χρονος Γάλλος εικαστικός και ντιζάινερ παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Αθήνα τη νέα σειρά με ταπισερί που εμπνεύστηκε από παλαιστές στην Σενεγάλη

Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 839
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Louis Barthélemy: Η έκθεση «The wrestlers» στην γκαλερί Ζουμπουλάκη από τις 8 Σεπτεμβρίου 2022

Το 2020, λίγο πριν κλείσουν τα σύνορα εξαιτίας της πανδημίας, βρέθηκε στη Σενεγάλη κι έγινε μάρτυρας των αρχαίων τελετουργικών πάλης που διασώζονται μέχρι τις μέρες μας. Παρακολουθώντας τους αγώνες καθισμένος στην άμμο, γοητεύτηκε από τους παλαιστές και τις κινήσεις τους, που συνόδευε με το τραγούδι της μια γυναικεία χορωδία, κι έτσι παρέμεινε και παρακολούθησε τις προπονήσεις μίας εκ των ομάδων. «Αυτές οι στιγμές που πέρασα μαζί τους μου επέτρεψαν να κατανοήσω καλύτερα την κατάστασή τους, τις φιλοδοξίες τους και τον κόσμο στον οποίο εξελίσσονται. Ένα σύμπαν βουτηγμένο στην ιερότητα, το μεγαλείο, τον σεβασμό για τους προγόνους και τις δυνάμεις της φύσης» έχει δηλώσει ο Λουί Μπαρτελεμί. Ήταν αυτό το βίωμα αλλά και τα απλικέ πετάσματα του βασιλείου της Δαχομέης από τους 18ο και 19ο αιώνες με σκηνές σφοδρών μονομαχιών ανάμεσα σε ανθρώπους και τρομερά ζώα τις οποίες είδε στο Ντακάρ που γέννησαν την επιθυμία στον Γάλλο καλλιτέχνη να ανασυνθέσει τη χορογραφία των αντιμαχόμενων σωμάτων σε μια σειρά από πολύχρωμες ταπισερί. Αφαιρετικές εικονογραφήσεις που θα δούλευε με τα κερωμένα και βαμμένα στο χέρι υφάσματα bazin με τη βοήθεια Αιγύπτιων ειδικών της τεχνικής Khayamiya και στόχο να εκφράσει χρωματικά αυτή τη φλογερή διαμάχη, την απογοήτευση των ηττημένων και τη δόξα των νικητών, «την πανταχού παρούσα δυαδικότητα ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, τη ζωή και τον θάνατο, την κυριαρχία και την παράδοση που ενσαρκώνουν αυτοί οι άντρες».

Louis Barthélemy στην γκαλερί Ζουμπουλάκη: το έργο του "Neck hold" από την έκθεση "The wrestlers"

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του εικαστικού κόσμου τα τελευταία χρόνια, το ύφασμα αποτελεί σημείο αναφοράς στη δουλειά του 34χρονου γνωστού εικαστικού και ντιζάινερ, ο οποίος παράλληλα με τις σπουδές του στο Central Saint Martins εργάστηκε ως σχεδιαστής μαντηλιών στον Dior και κατόπιν στους οίκους Salvatore Ferragamo και Gucci. Ταξιδεύοντας και ζώντας κατά διαστήματα στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή (το Μαρακές και το Κάιρο), σταδιακά το ενδιαφέρον του κέντρισαν η διατήρηση και η αναγέννηση παραδοσιακών χειροτεχνικών πρακτικών που απειλούνται από την παγκοσμιοποίηση. Ο ίδιος βλέπει στα έργα του το μέσο για να αναδείξει «την συμπόρευση διαφορετικών πολιτισμών, ενώ δίνουν και τη δυνατότητα να προβληθεί το σπουδαίο έργο ειδικευμένων τεχνιτών που ακολουθούν και εκσυγχρονίζουν τις παραδοσιακές τεχνικές».

Με τίτλο «The Wrestlers» (Παλαιστές) η νέα δουλειά του συναντά για πρώτη φορά το κοινό στην Αθήνα, στην γκαλερί Ζουμπουλάκη στην πλατεία Κολωνακίου, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Musée Théodore Monod d’art africain στο Ντακάρ.

Louis Barthélemy στην γκαλερί Ζουμπουλάκη: το έργο του "Pulling bis" από την έκθεση "The wrestlers"

Η ATHENS VOICE είναι χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης.

INFO:
Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Εγκαίνια: Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 18:00-21:00
Μέχρι 1 Οκτωβρίου, Τρ. Πέμ. & Παρ. 11:00-20:00, Τετ. & Σάβ. 11:00-15:00