Εικαστικα

Αrt Athina 2022 στο Ζάππειο: Οι γκαλερί, οι ενότητες, οι νέες πρωτοβουλίες

Με αριθμό ρεκόρ συμμετοχών, εμπλουτισμένο πρόγραμμα και φυσική παρουσία αιθουσών τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αrt Athina 2022: στο Ζάππειο Μέγαρο η φουάρ της Αθήνας στις 16-19 Σεπτεμβρίου 2022

Ογδόντα χώρους τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει 15 ενότητες φέρνει η Art Athina φέτος στο Ζάππειο επανακάμπτοντας στην καθιερωμένη της μορφή μετά από δύο υβριδικές σεζόν (το 2020 υλοποιήθηκε ψηφιακά και το 2021 και το 2022 με διαδικτυακή έκθεση και μια συνεπτυγμένη παρουσίαση έργων τέχνης στο λόμπι του ξενοδοχείου King George στο Σύνταγμα). Η μεγαλύτερη ετήσια εμπορική εικαστική διοργάνωση στην Ελλάδα, που μετρά 25 διοργανώσεις, θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 16 έως και τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022 στο Ζάππειο Μέγαρο και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Οι νέες πρωτοβουλίες της Art Athina 2022

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον τομέα των εικαστικών, πέρα από τις σταθερές θεματικές της, η διοργάνωση φέτος περιλαμβάνει και νέες κατηγορίες που διευρύνουν το πεδίο των ενδιαφερόντων της, αλλά και αφουγκράζονται τις αλλαγές που επιφέρει η τεχνολογία στον χώρο των εικαστικών. Έτσι, για πρώτη φορά, η Art Athina φιλοξενεί έκθεση αποκλειστικά με έργα NFT και τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί σε άλλη διοργάνωση, ενώ μέσα από την κατηγορία Art Athina Pavilions συνδέει τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης με εκείνον της αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για εξωτερικές αρχιτεκτονικές κατασκευές από τα γραφεία LOT Office for Architecture και Point Supreme, μπροστά από την είσοδο του ιστορικού Ζαππείου Μεγάρου, προσβάσιμες στο κοινό καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, καθιερώνεται το βραβείο της Art Athina για νέο καλλιτέχνη σε συνεργασία με το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά.

Art Athina 2022: οι γκαλερί που συμμετέχουν

Στα περίπτερα το παρόν θα δώσουν οι: a.antonopoulou.art, agathi-kartalos,Alibi Gallery, Allouche Benias Gallery, Alma Contemporary Art Gallery, Anna Pappas Gallery, Argo Gallery, Art Appel Gallery, Artower Agora, Αrt Zone 42, Astrolavos art galleries, Athens Art Gallery, CAN Christina Androulidaki gallery, Citronne Gallery, Crux Galerie, Cube Gallery, Dio Horia, DL gallery, ekfrasi - yianna grammatopoulou, Eleftheria Tseliou Gallery, Eleni Koroneou Gallery, EPsilon Art Gallery, Ersi Gallery, Gallery 7, Gallery ArtPrisma, Genesis Gallery, Hot Wheels Athens, Ileana Tounta Contemporary Art Center, Kalfayan Galleries, Let Them Eat Cake / M.A.M.A. contemporary, Lola Nikolaou Gallery, Melas Martinos, Mihalarias Art, Papatzikou Gallery, Peritechnon Karteris art gallery, Rebecca Camhi Gallery, Roma Gallery, Sianti Gallery, Skoufa Gallery, Technohoros art gallery, The Blender Gallery, The Breeder, zina athanassiadou gallery, Zoumboulakis Galleries.

Oι ενότητες της Αrt Athina 2022

Σταθερά το πρόγραμμα συνθέτουν οι ενότητες: Main, που αποτελεί και το βασικό εκθεσιακό πρόγραμμα του θεσμού. Nέες γκαλερί από το εξωτερικό, ύστερα από πρόσκληση της καλλιτεχνικής διευθύντριας της φουάρ Σταματίας Δημητρακοπούλου. Συμμετέχουν οι γκαλερί Voloshyn και Ya Gallery από το Κίεβο, με κάλυψη των εξόδων συμμετοχής τους από τη διοργάνωση, καθώς και οι: Christian Andersen (Copenhagen), Chris Sharp gallery (Los Angeles, Mexico City), Fitzpatrick gallery (Paris), High Art (Paris), Harkawik (Los Angeles), M + B (Los Angeles), Artbeat (Tbilisi), Sophie Tappeiner (Vienna), South Parade (London), UNA (Piacenza, Milano), Voloshyn gallery (Kiev), Pavlo Gudimov Ya Gallery Art Center (Kiev), Zeller van Almsick (Vienna). Feature με γκαλερί από το εξωτερικό που επιλέγει προσκεκλημένος ανεξάρτητος επιμελητής. Για το 2022 είναι η Βρετανίδα Kate Carusο, η οποία ζει στο Λος Άντζελες, επίλεξε τις αίθουσες τέχνης: Arusha gallery (Edinburgh), Bianca D'Alessandro (Copenhagen), Ciaccia Levi (Paris), Et Al. (SF), Ginny on Frederick (London), Larder (Los Angeles), Laveronica gallery (Modica), Luce Gallery (Turin), Matthew Brown (Los Angeles), Moskowitz Bayse (Los Angeles), The Valley (Taos, Mexico). Projects με ανεξάρτητους χώρους τέχνης –φέτος οι Aetopoulos, Arch, Alkinois, Callirrhoë, Sealed Earth Ceramic Studio and Gallery, SECCMA TRUST, The Intermission x Balice Hertling. Design με τη συμμετοχή των γκαλερί Αntiqua και Carwan και μια ομαδική έκθεση με διεθνείς ντιζάινερ σε επιμέλεια των Objects Of Common Interest. Η ενότητα Talks περιλαμβάνει συζητήσεις με προσκεκλημένους καλλιτέχνες, διευθυντές μουσείων και καταξιωμένους επιμελητές. Το Film & New Media Space φέρνει αφιέρωμα στους πρωτοπόρους της ελληνικής video art από τις δεκαετίες του ’80 και ’90 καθώς και αρχειακό υλικό από παλαιότερες διοργανώσεις της Αrt Athina, σε συνεργασία με το αρχείο της ΕΡΤ. Το Art Athina X Daata αποτελεί ένα πρόγραμμα προβολών σε συνεργασία με την βρετανική διαδικτυακή πλατφόρμα Daata. Δεν θα λείψει το Kids' Educational Program, δράσεις από τον μη κερδοσκοπικό διεθνή κοινωνικό φορέα Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού ΚROMA για παιδιά ηλικίας άνω των έξι ετών, εφήβους και τους συνοδούς τους.

Για πρώτη φορά η Art Athina φιλοξενεί έκθεση αποκλειστικά με έργα NFT, ενώ μέσα από την κατηγορία Art Athina Pavilions συνδέει τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης με εκείνον της αρχιτεκτονικής. Επιπλέον, καθιερώνεται το βραβείο της Art Athina για νέο καλλιτέχνη.

Art Athina 2022 με δράση όλο τον χρόνο

Στην ενότητα Art Athina All Year Round, που αφορά σε δράσεις και συνεργασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εντάσσονται το Art Athina Artist Residency Program στο πλαίσιο του οποίου διεθνείς καλλιτέχνες, που εκπροσωπούνται από γκαλερί που εκθέτουν στις ενότητες Feature και Highlights  της Art Athina, μένουν στην Αθήνα για 30 ημέρες και δημιουργούν έργα που θα εκτεθούν στο Ζάππειο. Η δράση φέτος υλοποιείται σε συνεργασία με την αλυσίδα ξενοδοχείων Brown Hotels. Το  Art Athina Educational Program που πραγματοποιήθηκε για πέμπτη χρονιά  με τη συμμετοχή φοιτητών από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη υπό την ευθύνη της επιμελήτριας Δάφνης Πολίτη και με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και της πρωτοβουλίας Make Or Break. Tα Αrt Athina Podcasts διαθέσιμα στο Spotify.

Η αθηναϊκή φουάρ διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, σε παραγωγή της εταιρείας BeBest. Η εκδήλωση έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Αττική" 2014-2020. 

INFO:
Art Athina 2022
Ζάππειον Μέγαρο
16-19 Σεπτεμβρίου
Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου: Μόνο με προσκλήσεις. Σάββατο 17  έως Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου: 12.00-21.00
Εισιτήριο: 10€. Μειωμένο: 7€ (φοιτητές, κάτοχοι κάρτας ανεργίας και άτομα άνω των 65 ετών). Δωρεάν είσοδος σε ΑμεΑ, μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας με παρουσίαση της αντίστοιχης κάρτας, μέλη της AICA και παιδιά έως 18 ετών. Για γκρουπ επισκεπτών άνω των 15 ατόμων, η χρέωση είναι 7€ / άτομο.