Εικαστικα

Αύγουστος γεμάτος τέχνη

Διάσημοι διεθνείς και καταξιωμένοι Έλληνες δημιουργοί, ιστορικοί αλλά και νεότεροι καλλιτέχνες. Φύγαμε για εικαστικό σαφάρι στην πόλη σε 22 εκθέσεις

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 838
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άποψη της έκθεσης της Kaari Upson στο Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ

22 εκθέσεις στην Αθήνα τον Αύγουστο: Τι θα δούμε στην Ελευσίνα, σε μουσεία και γκαλερί.

Στην Ελευσίνα μια βραδιά
«Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα» φέτος πίσω από το ανοιχτό θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου στην Ελευσίνα. Έργο του Κωστή Βελώνη (28/8-23/10) η ομότιτλη γλυπτική εγκατάσταση έχει ως αφετηρία την παράδοση της περιοχής, τον μύθο της θεάς Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης, και συνδέει τις αγροτικές δραστηριότητες με την ερωτική πράξη.

Άνοιγμα στον κόσμο
Με πέντε περιοδικές εκθέσεις (μέχρι 30/10) και την τρέχουσα παρουσίαση της συλλογής του η επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θέλει χρόνο. Στο -1 και το ισόγειο το αφιέρωμα, σε επιμέλεια Κατερίνας Γρέγου, με τίτλο «Statecraft. Διαμορφώνοντας το κράτος» προσεγγίζει διαφιλονικούμενα ζητήματα σχετικά με τις έννοιες του έθνους και του κράτους μέσα από δημιουργίες 36 καλλιτεχνών. Στους ορόφους μας περιμένουν τα βίντεο του «Ηχητικού ντετέκτιβ» Lawrence Abu Hamdan, ο οποίος εξερευνά την πολιτική επίδραση της ακρόασης και του ήχου στα ανθρώπινα δικαιώματα και το νόμο· τα υλικά Απόβλητα που η Jennifer Nelson συλλέγει και μελετά ώστε να φτιάξει ένα γλυπτό που θα φορά· το (ινσταγκραμικών προδιαγραφών) σχόλιο του Αντώνη Πίττα «για την αποτυχία των μοντερνιστικών ιδεωδών» με φόντο τις διαμαρτυρίες των «Κίτρινων γιλέκων» και η συνομιλία της φωτογράφου Ειρήνης Βουρλούμη με τον ζωγράφο παππού της Ανδρέα και το τοπίο της Αθήνας.

Το γιγαντιαίο μεταλλαγμένο καλαμάρι του John Bock και το θαυμαστό σπήλαιο γνώσης του Thomas Hirschorn κερδίζουν μεμιάς τις εντυπώσεις στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο στην έκθεση «Dream on» που συγκεντρώνει 18 εγκαταστάσεις, μέρος της δωρεάς της Συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου προς τέσσερα μουσεία. Πρόσφατα αλλά και πρώιμα έργα της βραβευμένης στη φετινή Μπιενάλε της Βενετίας γλύπτριας Katharina Fritsch στη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου (μέχρι 24/3/2023) αναδεικνύουν ένα εικαστικό λεξιλόγιο που περιλαμβάνει μια τυπολογία καθημερινών αντικειμένων, ζώα και ανθρώπους και φλερτάρει με το μυθολογικό και το σουρεαλιστικό στοιχείο. Το ΔΕΣΤΕ εστιάζει στη σύντοµη σταδιοδροµία της Kaari Upson (έως 27/10, κλειστά: 8-12/8), η οποία μέσα από μια ψευδο-επιστηµονική προσέγγιση δημιουργούσε προκλητικά έργα-σχόλια για την καπιταλιστική αμερικανική κουλτούρα. Στα οπωσδήποτε κι ένα πέρασμα από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και την έκθεση «Brice Marden και ελληνική αρχαιότητα» (έως 29/8) για τη συνομιλία του διάσημου αφηρημένου ζωγράφου με το φως, το τοπίο και την ιστορία της χώρας μας.

Υπογραφές με ιστορία

Ο John Craxton επίλεξε να είναι «Μια ελληνική ψυχή» στον τρόπο που έζησε και ζωγράφισε. Το ταξίδι αυτού του ηδονιστή νομά από το σκοτάδι (της πατρογονικής Αγγλίας) στο φως και τη σαγήνη του Αιγαίου και της Κρήτης ζωντανεύει στο Μουσείο Μπενάκη (έως 11/9). «Ραντεβού» με έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νεοελληνικής τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη. Περίπου εκατόν πενήντα ζωγραφικά έργα και 70 σχέδια του Κωνσταντίνου Παρθένη (έως 28/11) ιχνηλατούν το προσωπικό μονοπάτι που χάραξε στη ζωγραφική, σε διαρκή διάλογο με τα ρεύματα του μοντερνισμού, την αρχαιότητα και τη βυζαντινή τέχνη. Στις διαδοχικές φάσεις της δημιουργίας ενός πίνακα και τις μεταλλάξεις του τεχνοτροπικού ύφους του Σπύρου Παπαλουκά επικεντρώνεται η έκθεση του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη (έως 16/10, κλειστά: 1-25/8) για τον Έλληνα σημαντικό ζωγράφο του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, ενώ στο «Εργαστήριο του γλύπτη» επιδιώκει να μας βάλει το moMUS Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (έως 11/9, κλειστά 8-22/8) παρουσιάζοντας τις εικαστικές αναζητήσεις (και σε κάποιες περιπτώσεις τους χώρους και τα εργαλεία) καλλιτεχνών όπως οι Γιάννης Παππάς, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Κλέαρχος Λουκόπουλος, Σωσώ Χουτοπούλου-Κονταράτου και Λάζαρος Λαμέρας. Επετειακού χαρακτήρα η πρόσκληση από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής, όπου διαδραματίστηκε το πολιτικό δράμα της Μικρασιατικής Εκστρατείας, εκτίθενται σχέδια από τις ανταποκρίσεις της Θάλειας Φλωρά-Καραβία (έως 15/10) μαζί με επιλεγμένα ιστορικά κειμήλια.

(Δωρεάν) στάση Μέγαρο, Μεταξουργείο και ΚΠΙΣΝ

Η οπτικοακουστική εγκατάσταση «Lapse» (έως 14/8) των Σταύρου Γασπαράτου και Lars Jan στο ΚΠΙΣΝ ήρθε να μας βυθίσει σ’ ένα έντονο ηχοτοπίο της αστικής ζωής, με υλικό που ηχογραφήθηκε σε πάνω από 30 πόλεις πριν από την πανδημία. Στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής η Κατερίνα Κατσιφαράκη (έως 18/9) με τις γλυπτικές της παρεμβάσεις από φυσικά υλικά, φωτογραφίες και προβολές μας προσκαλεί σε μια βιωματική σύνδεση με τον φυσικό χώρο και τον εαυτό. Αφιερωμένο σε δύο Έλληνες καλλιτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή το καλοκαίρι στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων: στον πολυπράγμονα ζωγράφο και ανατρεπτικό περφόρμερ Γρηγόρη Σεμιτέκολο (έως 18/9) και την, εν πολλοίς άγνωστη, ρομαντική και σκοτεινή νεοεξπρεσιονιστική ζωγραφική του Χάρη Γαβρήλου (έως 25/9).

Άλλος για γκαλερότσαρκα

Ένα τηλεφωνικό ραντεβού (στο 2104123977) αρκεί για να ανακαλύψεις τις υβριδικές γλυπτικές φιγούρες της Κούλας Σαββίδου και παλιότερα και νεότερα έργα του Θανάση Τότσικα στην Rodeo (έως 3/9). Η γυναικεία και η μαύρη τους ταυτότητα τροφοδοτεί τις δουλειές των Deborah Segun και Corrine Slade στο εκθεσιακό ντεμπούτο τους στην Αθήνα, στην The Breeder (έως 31/8). Στις «Επιστημολογίες του ήλιου» (έως 9/9, κλειστά 7-22/8) στην γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή πέντε καλλιτέχνες μοιράζονται αναφορές από ιδιοσυγκρασίες και πολιτισμούς του Νότου. Ζωγραφική, κεραμικά και NFT στην πρώτη έκθεση με τίτλο «After hope» (έως 20/8) της γκαλερί Δυο Χωριά στο νέο χώρο της στην Ακρόπολη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ