Εικαστικα

Σε δημοπρασία πορτρέτο του Λουσιάν Φρόιντ από τον Φράνσις Μπέικον

Γιατί οι δυο άνδρες είχαν μια μάλλον περίεργη σχέση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Photo by Raphael GAILLARDE/Gamma-Rapho via Getty Images
Φράνσις Μπέικον ©μRaphael GAILLARDE/Gamma-Rapho via Getty Images/Ideal Image

Φράνσις Μπέικον: Σε δημοπρασία έργο του που απεικονίζει τον Λουσιάν Φρόιντ.

Ένα πορτρέτο του Λουσιάν Φρόιντ από τον Φράνσις Μπέικον που δεν έχει δει το κοινό από τότε που εκτέθηκε για πρώτη φορά πριν από 57 χρόνια πρόκειται να δημοπρατηθεί με εκτιμώμενη τιμή άνω των 35 εκατομμυρίων λιρών.

Το Study for Portrait of Lucian Freud ζωγραφίστηκε το 1964 και δείχνει τον Φρόιντ με γυμνό το στήθος του και πρόσωπο τερατώδες και παραμορφωμένο, να κάθεται σε έναν σκληρό πάγκο με τα χέρια του τεντωμένα και τις γροθιές του σφιγμένες. Βασίζεται σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία που τράβηξε ο κοινός φίλος των δύο καλλιτεχνών, ο Τζον Ντίκιν και ρίχνει φως σε μια φιλία και αντιπαλότητα που ήταν απίστευτα έντονη, αλλά τελικά απίστευτα πικρή.

Το έργο βρίσκεται στην ίδια ιδιωτική συλλογή εδώ και 40 χρόνια και θα εκτεθεί δημόσια στις γκαλερί Sotheby's στη New Bond Street του Λονδίνου από τις 23 έως τις 29 Ιουνίου.

Οι Τρεις Μελέτες του Λούσιαν Φρόιντ, το τρίπτυχο αυτό του Μπέικον που απεικονίζει τον καλό φίλο και συνάδελφό του είναι το πιο γνωστό μέχρι σήμερα. Το ασυνήθιστο σε αυτό το έργο είναι η χρωματική παλέτα του ζωγράφου, ο οποίος συνήθως τόνιζε τα σκοτεινά χρώματα στα έργα του, όμως εδώ βλέπουμε πιο έντονες και ζωντανές αποχρώσεις να πρωτοστατούν. Το 2013, το τρίπτυχο του σημείωσε το ρεκόρ για το πιο ακριβό έργο τέχνης που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία στο Christie’s, όταν απέσπασε 142,4 εκατομμύρια δολάρια.

 

 

Μπέικον και Φρόιντ: Μια σχέση αγάπης και μίσους

 

Υπήρξαν επί πολλά χρόνια, τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 κυρίως, επιστήθιοι φίλοι που τους ένωνε το απαράμιλλο ταλέντο στη ζωγραφική και ο αμοιβαίος θαυμασμός. Περνούσαν τις ημέρες τους μαζί, από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ. Επιναν τον πρωινό τους καφέ σχεδόν καθημερινά μαζί και μαζί γευμάτιζαν το μεσημέρι και δειπνούσαν το βράδυ ενώ η ημέρα τους τελείωνε συνήθως σε κάποιο κλαμπ (μόνο για μέλη) του Σόχο, όπου συζητούσαν με τις ώρες και μεθούσαν.

Ωστόσο η σχέση τους τερματίσθηκε ξαφνικά έπειτα από μία εικοσιπενταετία για λόγους που εξακολουθούν να μην είναι ξεκάθαροι και να απασχολούν τους ιστορικούς της τέχνης και τους βιογράφους των δύο κορυφαίων βρετανών ζωγράφων που αναζωογόνησαν την παραστατική ζωγραφική μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η αγάπη τους ήταν βαθιά. Θα σας πως κάτι που ο μπαμπάς μου είπε για τον Μπέικον που είναι τόσο υπέροχο. Είπε πως είχε τους πιο αισθησιακούς πήχεις. Αυτό είναι κάτι το ερωτικό, έτσι δεν είναι;», ανέφερε η Αν Φρόιντ, μία από τις πολλές κόρες του Λούσιαν Φρόιντ, στον Γουίλιαμ Φίβερ, συγγραφέα του βιογραφικού «The Lives of Lucian Freud». 

Πολλά χρόνια μετά το τέλος της σχέσης των δύο ανδρών και πριν εγκαταλείψει τα εγκόσμια το 1992 ο Φράνσις Μπέικον από την πλευρά του φέρεται να είπε πικραμένος, αναφερόμενος στον Λούσιαν Φρόιντ: «Αυτή (she) με άφησε μετά από τόσο καιρό. Και έκανε όλα αυτά τα παιδιά για να αποδείξει πως δεν είναι ομοφυλόφιλος».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ