Εικαστικα

Ο Κυριάκος Μορταράκος στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

«Η διαγραφή και η μουτζούρα είναι οι γονείς της σκέψης. Στο έργο μου συνδέουν τη μνήμη και το ίχνος με τον παρόντα χρόνο»

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μορταράκος, "Εσωτερικό με διαγραφές και χρωματικές σημειώσεις", 2019
Κυριάκος Μορταράκος, "Εσωτερικό με διαγραφές και χρωματικές σημειώσεις", 2019 © Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Ο Κυριάκος Μορταράκος μιλά στην Athens Voice για την έκθεσή του στην γκαλερί Ζουμπουλάκη και τη σχέση του με τη «Διαγραφή»

Οι αναφορές στο βιωμένο χώρο, σε προσωπικές μνήμες και σύμβολα έχουν σταθεί πιστοί συνοδοιπόροι του Κυριάκου Μορταράκου στην εικαστική του πορεία είτε βρίσκεται αντιμέτωπος με τον καμβά είτε επεκτείνει τις αναζητήσεις του στον τρισδιάστατο χώρο, σε κατασκευές με ένθετα αντικείμενα και εγκαταστάσεις. Αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό της δουλειάς του αποτελεί, βέβαια, και η χρήση της γραφής, που ως χειρόγραφο κείμενο ή χρονολογία συνοδεύει και κάποτε υποκαθιστά τις εικονιζόμενες σκηνές. Και είναι όλα αυτά τα στοιχεία του εικαστικού λεξιλογίου του, αρθρωμένα στο ζωγραφικό τελάρο, που έρχονται να συναντήσουν τον θεατή από τις 4 Νοεμβρίου στην γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Κυριάκος Μορταράκος, το έργο του "Παραβολή με κόκκινο", 2021, από την έκθεση "Διαγραφή" στη γκαλερί Ζουμπουλάκη
Κυριάκος Μορταράκος, "Παραβολή με κόκκινο", 2021 © Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Παρουσιάζοντας δημιουργίες των τελευταίων έντεκα χρόνων, η έκθεση με τίτλο «Διαγραφή» επικεντρώνεται σ’ αυτήν την πρωταρχικής σημασίας διαδικασία για τον καλλιτέχνη, στις έννοιες της απόρριψης και του αποκλεισμού, της επιλογής και της επικράτησης.
«Η διαγραφή και η μουτζούρα είναι οι γονείς της σκέψης» πρεσβεύει ο ίδιος και αναγνωρίζει ότι τον συντροφεύουν συνειδητά στην πρακτική του ήδη από τη δεκαετία του 2000. «Στο έργο μου η διαγραφή συνδέει τη μνήμη και το ίχνος με τον παρόντα χρόνο. Κατάλοιπα της σκέψης, αυτά που υπήρξαν, δομούν τον χώρο στο έργο μου και παίρνουν κυρίαρχη θέση στο παρόν. Έτσι ολοκληρώνεται το τρίπτυχο ίχνος-μνήμη-αόριστος, που μαρτυρούν τα εγγενή όρια μεταξύ τους, με την προσθήκη της διαγραφής ή της μουτζούρας» υπογραμμίζει κατά τη συνομιλία μας ενόσω τα 24 έργα της έκθεσης παίρνουν τη θέση τους στους τοίχους της κολωνακιώτικης γκαλερί.

Κυριάκος Μορταράκος, το έργο του "Νυχτερινό τοπίο σε δωμάτιο" (2019) στην έκθεση "Διαγραφή" στη γκαλερί Ζουμπουλάκη
Κυριάκος Μορταράκος, "Νυχτερινό τοπίο σε δωμάτιο" (2019) © Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Οι εσωτερικοί χώροι με τις καρέκλες, τους καθρέφτες, το κρεβάτι, τις διαγραμμένες φράσεις, ακόμη και το πάτωμα – αναφορές σε υπαρκτές εικόνες του βίου του – θα καθοδηγήσουν το βλέμμα του θεατή σ’ αυτήν την περιήγηση. Είναι, άλλωστε, γνώριμοι «κάτοικοι» της εικονοποιίας του ήδη από το τρίπτυχο των εκθέσεών του αναφοράς στο Βαν Γκογκ το διάστημα 2001-2008. «Το δωμάτιο είναι ένας χώρος όπου συμβαίνουν τα πάντα, που γεννά ησυχία και πνευματικότητα», αναφέρει αιτιολογώντας τη σταθερή γοητεία που του ασκούν τα εσωτερικά. Η ανθρώπινη παρουσία απουσιάζει από τους καμβάδες του αλλά διαρκώς υπονοείται. Παρατηρώ πώς τα πλέον πρόσφατα έργα του φαντάζουν πιο φωτεινά για να εισπράξω τη συμφωνία του και την διαβεβαίωση πως στα καρφωμένα παράθυρα που απεικονίζει βλέπει πηγές φωτός και όχι σκότους. Αντίφαση; Για τον ίδιο λειτουργούν ως χαραμάδα αισιοδοξίας σ’ ένα οπτικό σύμπαν που κατά τα λοιπά αποπνέει μια αίσθηση φθοράς και επιθετικότητας. «Δεν είναι και λίγα τα χρόνια που η χώρα βρίσκεται στις συμπληγάδες της κρίσης ξεκινώντας από την οικονομική και φθάνοντας στην τρέχουσα υγειονομική συνθήκη. Είναι να αναρωτιέσαι ποιος μας κάνει ποδαρικό με το ξεκίνημα κάθε νέας χρονιάς».

Το έργο "Κόκκινη πλάκα" του Κυριάκου Μορταράκου στην έκθεσή του με τίτλο "Διαγραφή" στην γκαλερί Ζουμπουλάκη
Κυριάκος Μορταράκος, "Κόκκινη πλάκα" (2018) © Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Η «Διαγραφή» θα περιμένει το κοινό έως τις 27 Νοεμβρίου, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες μάλιστα, που μένει να ανακοινωθούν, προγραμματίζονται και ξεναγήσεις από τον καλλιτέχνη.

Η Athens Voice είναι χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο City Guide της Athens Voice.

Το έργο "Ώρα εμπρός" (2015) του Κυριάκου Μορταράκου στην έκθεσή του με τίτλο "Διαγραφή" στην γκαλερί Ζουμπουλάκη
Κυριάκος Μορταράκος, "Ώρα εμπρός" (2015) © Γκαλερί Ζουμπουλάκη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ