Εικαστικα

Η Λουκία Αλαβάνου στην 59η Μπιενάλε Βενετίας

Η 42χρονη καλλιτέχνιδα στο ελληνικό περίπτερο στη Βενετία στις 23/4 - 27/11/2022

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λουκία Αλαβάνου
Λουκία Αλαβάνου

Μπιενάλε Βενετίας 2022: Η Λουκία Αλαβάνου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα με το έργο «Στον δρόμο για τον Κολωνό»

Η Λουκία Αλαβάνου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 59η Μπιενάλε της Βενετίας που θα «τρέξει» το διάστημα από τις 23 Απριλίου έως τις 27 Νοεμβρίου 2022. Το έργο της 42χρονης καλλιτέχνιδας προκρίθηκε με 5 από τις 7 ψήφους της γνωμοδοτικής επιτροπής που εξέτασε τις 32 προτάσεις που υποβλήθηκαν, σε μια διαδικασία που κύλησε με «πρωτοφανή συναίνεση» και ολοκληρώθηκε μέσα σε δύο ώρες.

Την πρόταση έκανε αποδεκτή ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Την άμισθη γνωμοδοτική επιτροπή απαρτίζουν ο Παντελής Χανδρής, εικαστικός καλλιτέχνης και καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, η Αγγελική Αυγητίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η Δάφνη Βιτάλη, επιμελήτρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, η Μαρία Τσαντσάνογλου, αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης – MOMus, η Λίνα Τσίκουτα, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, ο Αναστάσιος Χαλκίδης, ζωγράφος-μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και ο Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος της Ένωσης Κριτικών Τέχνης AICA Hellas. 

Γνωστή για την ενασχόλησή της με την αφήγηση ιστοριών μέσω εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, η Αλαβάνου θα βρεθεί στο ελληνικό περίπτερο στα Τζαρντίνι με το έργο «Στον δρόμο για τον Κολωνό», μια ταινία VR 360 μοιρών, η οποία θα παρουσιαστεί σε μία εγκατάσταση που ενσωματώνει υβριδικές κατασκευές με αναφορές στον εμβληματικό Έλληνα αρχιτέκτονα της δεκαετίας του 1960, Τάκη Ζενέτο και στο «ανατομικό κάθισμά» του για ψηφιακές προβολές και άυλα περιβάλλοντα. Η ταινία κινείται μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, με τη συμμετοχή ερασιτεχνών ηθοποιών από την κοινότητα των Ρομά που κατοικούν στο Θριάσιο Πεδίο, εκεί από όπου, σύμφωνα με τον Σοφοκλή, πέρασε ο Οιδίποδας («Οιδίπους επί Κολωνώ»). Επιμελητές της εικαστικής πρότασης είναι οι Heinz Peter Schwerfel και Γιάννης Αρβανίτης, ενώ φορέας υλοποίησης της εθνικής συμμετοχής ορίστηκε η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου.

Η Λουκία Αλαβάνου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979 και ζει και εργάζεται μεταξύ Βελγίου και της ελληνικής πρωτεύουσας. Σπούδασε φωτογραφία στο Royal College of Art στο Λονδίνο, υπό την επιτήρηση του Βρετανού εικαστικού John Stezaker. Κέρδισε το βραβείο ΔΕΣΤΕ 2007, ενώ το 2008 προτάθηκε για το Paul Hamlyn Award. Από το 2018 ασχολείται με τον τομέα της VR κινηματογραφικής παραγωγής, έχοντας ήδη ιδρύσει την VRS /Virtual Raw Synergy, την πρώτη εταιρεία παραγωγής VR ταινιών στην Ελλάδα που έχει ολοκληρώσει την παραγωγή του πρότζεκτ «On The Way To Colonus» (powered απο το Onassis Culture και με την υποστήριξη των PCAI και Eleusis2021). Συμμετείχε στην τελευταία Μπιενάλε της Αθήνας ΑΝΤΙ με το φιλμ εικονικής πραγματικότητας «New Horizons – Pilot», 2018, «ένα παράλογο φουτουριστικό ταξίδι σε μια αθηναϊκή χωματερή του ύστερου καπιταλισμού».

Έργα της Λουκίας Αλαβάνου έχουν εκτεθεί, μεταξύ άλλων, στo Palais de Bozar/Βρυξέλλες, Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ/ Αθήνα, SMFA, Βοστώνη, Palais de Tokyo/ Παρίσι, Μπιενάλε Μόσχας, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης/ Θεσσαλονίκη, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης/ Αθήνα. Ενώ συμπεριλαμβάνονται, επίσης, σε σημαντικές διεθνείς συλλογές όπως οι Συλλογές Gucci, Δάκη Ιωάννου, The Center for Art and Media Karlsruhe, ZKM, PCAI/ Polyeco Contemporary Art Initiative, Onassis Culture, Fiorucci Art Trust.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ