Εικαστικα

Παρίσι-Αθήνα: Η γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας στο Λούβρο

356 έργα με την ευκαιρία των 200 ετών από την επανάσταση του 1821, στην έκθεση που ξεκινά στις 30 Σεπτεμβρίου

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πίνακας που απεικονίζει δύο γυναίκες κι έναν άνδρα στην Αθήνα του 19ου αιώνα

Παρίσι–Αθήνα. Η γέννηση της νεότερης Ελλάδας, 1675-1919: η έκθεση που οργανώνει το Μουσείο του Λούβρου για την επέτειο των 200 ετών από την επανάσταση του 1821

H έκθεση που διοργανώνει το Λούβρο με την ευκαιρία των 200 χρόνων της απελευθέρωσης από τους Τούρκους γιορτάζει συγχρόνως τα 200 χρόνια της απόκτησης της Αφροδίτης της Μήλου που αποτελεί ένα από τα πιο προβεβλημένα εκθέματα του μουσείου. Προπάντων το Λούβρο θέλει να προβάλει τις σχέσεις της Ελλάδας με την ευρωπαϊκή και τη γαλλική κουλτούρα, ειδικά μέσω των αρχαιολογικών θεσμών όπως η Γαλλική Σχολή Αθηνών που δημιουργήθηκε το 1846. Η έκθεση θα είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψουν οι επισκέπτες μια Ελλάδα που είναι άγνωστη στους περισσοτέρους: βυζαντινή, ορθόδοξη αλλά και αστική, μακριά από την πολυσυζητημένη κλασική αρχαιότητα και τα κλισέ του μεταγενέστερου εξωτισμού.

Το Λούβρο δανείστηκε 44 έργα από το Βυζαντινό Μουσείο, το Χριστιανικό Μουσείο και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, Ηλείας, Φωκίδος, Λάρισας, Καστοριάς, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Κέρκυρας και Ζακύνθου. Τρία ακόμη έργα που θα εκτεθούν προέρχονται από το Μουσείο Μπενάκη και 9 από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών.

Η έκθεση με τίτλο «Παρίσι–Αθήνα. Η γέννηση της νεότερης Ελλάδας, 1675-1919», θα παρουσιαστεί στους χώρους περιοδικών εκθέσεων των Αιθουσών Napoléon με κεντρικό στόχο την ανάδειξη των σχέσεων Αθήνας και Παρισιού, από την εποχή των πρώτων πρέσβεων, στα τέλη του 17ου αιώνα, μέχρι τις εκθέσεις των μοντέρνων Ελλήνων καλλιτεχνών της ομάδας «Τέχνη στο Παρίσι», στις αρχές του 20ού αιώνα. Θα εκτεθούν έργα από τις απαρχές της φραγκικής παρουσίας στον ελλαδικό χώρο μετά τη Δ΄ Σταυροφορία, από την περίοδο μετά την κατάλυση της βυζαντινής αυτοκρατορίας, από την ίδρυση ξένων αρχαιολογικών σχολών στην Ελλάδα κι από τις ανασκαφές των Γάλλων αρχαιολόγων στη Δήλο, στους Δελφούς και στην Ακρόπολη.

Οι εκθεσιακές ενότητες θα ξεκινούν από την «Ανακάλυψη της Ελλάδας, 1780-1821» και θα συνεχίζονται με την ενότητα «Ο πόλεμος για την ελευθερία και ο φιλελληνισμός, 1821-1830». Ακολουθεί «Η Αθήνα καινούργια πρωτεύουσα, 1834-1878», «Η Ελλάδα μέσα από τη λογοτεχνία και τη φωτογραφία», «Οι απαρχές της αρχαιολογίας στην Ελλάδα», «Η ανακάλυψη της αρχαίας Ελλάδας» και τέλος η «Αθήνα, το τέλος του αιώνα και η μοντέρνα τέχνη». Σε αυτή την ενότητα, ο επισκέπτης θα ανακαλύψει τις δημιουργίες των Ελλήνων καλλιτεχνών στο Παρίσι και στις διεθνείς εκθέσεις.

Συνολικά, η έκθεση θα περιλαμβάνει 356 έργα που προέρχονται, εκτός από τις ελληνικές πηγές, από το ίδιο το Λούβρο, τα Κρατικά Μουσεία του Βερολίνου, το Βρετανικό Μουσείο, καθώς και άλλα γαλλικά μουσεία και πινακοθήκες. Για την αφίσα της έκθεσης επελέγη του έργο του Ιάκωβου Ρίζου (Αθήνα 1846-Παρίσι 1926) «Αθηναϊκή βραδιά» (ή «Στην ταράτσα») που απέσπασε έπαινο στην Καλλιτεχνική Έκθεση της Αθήνας το 1899 και αργυρό μετάλλιο στην Παγκόσμια Έκθεση του 1900 στο Παρίσι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ