Εικαστικα

Γρηγόρης Καπόπουλος, Kapopoulos Fine Art

Η καραντίνα αποτέλεσε ωφέλιμο χρόνο για εσωτερική και εικαστική αναζήτηση, ώστε να ξεκινήσουμε νέες συνεργασίες και νέα projects

Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 780
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Γρηγόρης Καπόπουλος της Kapopoulos Fine Art μιλάει για τις συνέπειες της πανδημίας και του λοκντάουν στον χώρο της τέχνης και οραματίζεται την επόμενη μέρα.

Η πανδημία σίγουρα δεν άφησε ανεπηρέαστο τον κόσμο της τέχνης. Είχε μεγάλο αντίκτυπο στα καλλιτεχνικά δρώμενα, καθώς σταμάτησαν οι εκθέσεις, οι μεγάλες διοργανώσεις τέχνης, όπως οι Art Fairs, ενώ η προσωπική επαφή του θεατή με την τέχνη κατέστη ανέφικτη.

© Μαρία Μαρκέζη

Κρατώντας πάντα θετική στάση αποφασίσαμε εν μέσω καραντίνας να δημιουργήσουμε ένα νέο σημείο συνάντησης - γκαλερί στην καρδιά της Αθήνας. Επιπλέον διατηρήσαμε απρόσκοπτη την επαφή μας με τους λάτρεις της τέχνης παρουσιάζοντας ψηφιακές εκθέσεις, όπως του street artist Sonke τον Νοέμβριο του 2020, πραγματοποιώντας παράλληλα τις εβδομαδιαίες δημοπρασίες μας. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε σε όλες αυτές τις προσπάθειες, που ανθίζουν ως αναγκαιότητα σε περιόδους κρίσης. Το κοινό, όπως και οι γκαλερί, εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις νέες περιστάσεις. Η θετική αυτή πνοή και ανταπόκριση μέσω του διαδικτύου διεύρυνε και διατήρησε την επαφή μας, ωστόσο σίγουρα μας έλειψε η διαπροσωπική σχέση που είναι ζωτικής σημασίας στην τέχνη.

© Μαρία Μαρκέζη

Είναι γεγονός ότι όλες οι μεγάλες κρίσεις φέρνουν δυσκολίες. Ταυτόχρονα, όμως, ειδικά στην τέχνη, δημιουργούν και νέες τάσεις. Η καραντίνα αποτέλεσε ωφέλιμο χρόνο για εσωτερική και εικαστική αναζήτηση ώστε να ξεκινήσουμε νέες συνεργασίες και projects με σκοπό την προαγωγή της τέχνης. Αφού δεν μπορούσαν να γίνουν εκθέσεις, οι ηλεκτρονικές περιηγήσεις στους χώρους μας καθώς και το διαδικτυακό μας κατάστημα και οι δημοπρασίες on line αντικατέστησαν κατά το δυνατόν τη φυσική παρουσία.

© Μαρία Μαρκέζη

Είναι ευτυχές γεγονός το ότι η κρίση δεν επηρέασε τελικά σε τόσο μεγάλο βαθμό τον τομέα της τέχνης και ότι βρέθηκαν τρόποι εκσυγχρονισμού των ήδη υπαρχόντων μηχανισμών λειτουργίας. Είμαστε πάντα αισιόδοξοι να συνεχίσουμε την παρουσία μας στη σκηνή της τέχνης, καθώς οι γκαλερί αποτελούν αναπόσπαστο και μοναδικό κομμάτι της, με την ευχή να κρατήσουμε την τέχνη ως μέρος της ζωής μας.

© Μαρία Μαρκέζη


Kapopoulos Fine Art, Σκουφά 5, Κολωνάκι, Λεωφ. Κηφισίας 37Α & Σπύρου Λούη, Μαρούσι, www.kapopoulosart.gr

Φωτογραφίες έργων: © Μαρία Μαρκέζη