- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
2023 Elevsis: Δείτε το βίντεο για την πόλη της Ελευσίνας
Με τίτλο «Μυστήρια Μετάβασης» («Mysteries of Transition») το βίντεο αποκαλύπτει κάποια από τα καλά κρυμμένα μυστικά της πόλης
2023 Elevsis: Το βίντεο «Μυστήρια Μετάβασης» και η διεθνής ανοιχτή πρόσκληση για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων που θα συνδιαμορφώσουν το τελικό πρόγραμμα.
Πανοραμικές λήψεις που καταγράφουν ολόκληρη την πόλη, κτίρια μιας άλλης εποχής που έσφυζε από οικονομική ανάπτυξη και κοντινά πλάνα από πράσινες εκτάσεις. Αυτές είναι μερικές από τις εικόνες που παρακολουθούμε στο βίντεο για την Ελευσίνα, σε παραγωγή της 2023 ELEVSIS Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Με αφορμή την πρώτη διεθνή ανοιχτή πρόσκληση για τη διαμόρφωση του καλλιτεχνικού της προγράμματος με τίτλο «Μυστήρια Μετάβασης» («Mysteries of Transition»), η 2023 Elevsis επιχειρεί να αποκαλύψει κάποια από τα καλά κρυμμένα μυστικά της πόλης που κάνουν τόσο ξεχωριστό αυτόν τον τόπο. Στο βίντεο διάρκειας 6 λεπτών και 3 δευτερολέπτων παρουσιάζονται η αρχαία, σύγχρονη ιστορία και οι διαφορετικές πτυχές της πόλης. Όμως παράλληλα διεγείρει το ενδιαφέρον ανεξάρτητων καλλιτεχνών, καλλιτεχνικών ομάδων, φορέων και οργανισμών από την Ελλάδα και το εξωτερικό για νέα έργα και δράσεις που θα πραγματοποιηθούν το 2022 και 2023.
Γνωρίζοντας καλύτερα την πόλη της Ελευσίνας μέσα από το βίντεο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν μέρος στην πρώτη Διεθνή Ανοιχτή Πρόσκληση για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων που θα συνδιαμορφώσουν το τελικό της πρόγραμμα. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων είναι η Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021.
Λίγα Λόγια για την 2023 Elevsis
Η Ελευσίνα αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που φιλοξενείται στην Ελλάδα. Αντλώντας έμπνευση από την πλούσια ιστορία της πόλης, η 2023 ELEVSIS διαμορφώνει ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τα ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ, που κινείται σε τέσσερις στρατηγικές κατευθύνσεις: Πολιτισμός, Άνθρωπος, Πόλη και Περιβάλλον. Αντίστοιχα, διακριτοί και διασυνδεδεμένοι, διαμορφώνονται και οι τρεις κεντρικοί θεματικοί άξονες του προγράμματός της: Άνθρωπος / Κοινωνία, Περιβάλλον και Εργασία, αντανακλώντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά της πόλης και τις σύγχρονες προκλήσεις, που αντιμετωπίζει τόσο η Ελευσίνα όσο και η Ευρώπη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο επιμελητής μιλά για τον εικαστικό και την έκθεση στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Από το μεγάλο αφιέρωμα στην Έξοδο του Μεσολογγίου μέχρι τις πέτρινες κατασκευές του Τάκη Καβαλλιεράτου
«Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας συνάντησα «το Κυκλαδικό» και, για πρώτη φορά, έκλαψα δημόσια. Σε όσους με ρώτησαν γιατί κλαίω, απάντησα: βρήκα τον δρόμο για το σπίτι»
Η στρατοσφαιρική πορεία του και η αντιπαλότητα με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι
Μεταξύ των γνωστών έργων της ήταν εκθέσεις που διερευνούσαν την «Ostalgie»
Ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης που ανανέωσε την ελληνική κεραμική επανέρχεται στο προσκήνιο 40 χρόνια μετά τον θάνατό του
Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου ξεκινά ένα μεγάλο πρότζεκτ με τον τίτλο «C'est ma place», που θα διαρκέσει έναν χρόνο και θα φιλοξενήσει γύρω στους 20 καλλιτέχνες
45 χρόνια Νέα Υόρκη, μια νέα αρχή στην Αθήνα
Μέσω του 13ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ζωγραφικής καλεί παιδιά και εφήβους 4–18 ετών να φανταστούν το μουσείο του αύριο
Από το «Revisited encounters» του Νίκου Χρυσικάκη μέχρι την «... αγωνία της ύπαρξης» του Θοδωρή Ρουσόπουλου
Επιμέλεια έκθεσης Άννα Καφέτση
«Θαυμάζω κάθε άνθρωπο που ασχολείται με την τέχνη, σε οποιαδήποτε μορφή και με οποιοδήποτε αποτέλεσμα μπορεί να έχει»
Παρουσιάζει μια πιο σύνθετη εικόνα της ιστορίας τους
Το Πάικο ως μαγικό βουνό στην αναδρομική έκθεση του εικαστικού στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης
Οι αναγνώστες μας, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, επέλεξαν σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια. Δείτε το αποτέλεσμα
Το Μάθημα Ανατομίας του Δρος Νικολάες Ταλπ δεν είναι απλώς ένα έργο Τέχνης, αλλά μια μαρτυρία ανισότητας και αποσιώπησης
Η μεγάλη αναδρομική έκθεση για τον μεγάλο καλλιτέχνη εγκαινιάζεται σε λίγες μέρες
Τι θα δούμε στο Μουσείο Μπενάκη, στην Γκαλερί Σκουφά και τη Sianti
Επίσκεψη στο σπίτι του αυτοδίδακτου ζωγράφου Χρήστου Τσίντζου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.