Εικαστικα

Καλοκαίρι στην εικαστική Αθήνα

Ψαθάκι στο κεφάλι, νερό στο σακίδιο και τέχνη παντού: Η ATHENS VOICE τριγυρίζει σε οκτώ εικαστικά σποτ στην πόλη της θερινής έξαψης

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 746
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καλοκαιρινά εικαστικά spots στην Αθήνα

Τέχνη στην Αθήνα το καλοκαίρι με {Just / Art}, Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Chili art gallery, Overmorrow, Σαγρή, Παρόντες, Yasuhiko Hayashi και Καβαλλιεράτο

{Just / Art}: σε όλες τις ερωτήσεις το δίκαιο είναι η απάντηση
Ένα πραγματικά πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ και μια έκθεση που στήθηκε προσπαθώντας να απαντήσει σε μια ερώτηση: μπορεί να επιβιώσει η τέχνη εκτός των κλασικών χώρων, συμβιώνοντας με το δίκαιο; Η {Just / Art} δίνει την απάντηση. Στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων ένας πολύχρωμος και πολυποίκιλος κόσμος επτά καλλιτεχνών μεταμορφώνει την ιστορική τοποθεσία, όπου κάποτε «αποδιδόταν δικαιοσύνη» σε κάτι που συγγενεύοντας με την ποπ αλλά και την γκερίλα αρτ συνδυάζει μια τολμηρή εικονοκλασία. Πηλός και κεραμικά, μέταλλο και χαρτιά, ζωγραφική, φωτογραφία και ιλουστρέισιον δίνουν στον κάποτε στρατώνα-αρχηγείο της χουντικής στρατονομίας το δικαίωμα να καυχιέται πως ο αξιοποιημένος νέος χώρος προασπίζεται το δίκαιο του διαλόγου και της αναζήτησης. Κανέλα Αράπογλου, ath1281, Λεώνη Γιαγδόζγλου, Ασπασία Μουριάδου, Luca de Salvia, Φωτεινή Πούλια και Σοφία Παπαδοπούλου εκθέτουν και εκτίθενται.
Κέντρο Τέχνης Δήμου Αθηναίων, Βασιλίσσης Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας

Just / Art
{Just /Art}, Luca de Salvia, Keep Smiling, 2020

Νέα από το ατελιέ: Επιβεβαιώνοντας τη ζωή
27 καλλιτέχνες στην γκαλερί Ζουμπουλάκη εκθέτουν πίνακες - προϊόν του 45ήμερου εγκλεισμού τους στα σπίτια του λοκντάουν και στα στούντιο της μοναξιάς. Ένα υπέροχο πείραμα όπου ο χρόνος δεν είχε καμία σημασία, αργά και βασανιστικά όπως κυλούσε, με αποτέλεσμα οι καλλιτέχνες σαν πρωταγωνιστές ταινίας μέσα στα στούντιο-καψούλες τους να προσπαθούν να σώσουν τη γη και την ανθρωπότητα! Νέες εικόνες, νέα γλώσσα, καινούργια πραγματικότητα και ίσως ό,τι πιο ωραίο και μεγαλειώδες παρουσιάζει η εικαστική Αθήνα των ημερών: Αϊδίνης, Ρόκος, Χάρος, Τρανός, Αυγέρος και πολλοί ακόμα.
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλατεία Κολωνακίου 20

Γκαλερί Ζουμπουλάκη
«Exit blocked» της Τζένης Κωδωνίδου

Χρώμα και Νερό, θάλασσα και πόλη 
16 ζωγράφοι αποτυπώνουν θαλασσινά τοπία ή και αντιθέσεις πόλης και αλμύρας, με στόχο να παρουσιάσουν ένα εικαστικό πανόραμα από ζωγράφους της νέας γενιάς. Ο εικαστικός επιμελητής Πάρις Καπράλος συντονίζει την τρίτη εμφάνιση αυτού του πρότζεκτ, όπου χωρίς να λείπουν οι αναφορές στο μεγαλειώδες ή το εντυπωσιακό της αλμύρας και του ορίζοντα, έμφαση δίνεται και σε κάτι πέρα από τα λιμάνια ή τις διαφυγές δροσιάς: ένας διάλογος ανάμεσα στη ρευστότητα της πόλης και των νερών, ένα πολυεπίπεδο περιβάλλον βυθών φτιαγμένων από μπετόν που κάτω του παραμονεύει μια θάλασσα. Σπυριδούλα Ζαβιτσάνου, Ελένη Γραφάκου, Γιώργος Χρονόπουλος, Βάγκυ Φουσέκη και πληθώρα άλλων. 
Chili art gallery, Δημοφώντος 13-15, Θησείο, έως το Σάββατο 4/7

Κώστας Μίσσιος
Ένας διάλογος ανάμεσα στη ρευστότητα της πόλης και των νερών

Overmorrow θα πει σήμερα μια άλλη χώρα 
Δεκατρείς καλλιτέχνες σε μια αταξινόμητη, παράδοξη και αναπάντεχη συνεύρεση, όπου διαφορετικές γραφές, μέσα και υλικά συνθέτουν ιστορίες βιωματικές ή συλλογικής εμπειρίας συναισθήματα, δημιουργώντας έργα ανάτασης και ανθρωπισμού: ο κριτικός τέχνης και επιμελητής Γιάννης Μπόλης εμψυχώνει και πυροδοτεί το νέο για ακόμα μια φορά, προτείνοντας ονόματα και έργα που διαρκώς επαναπροσδιορίζονται σε ενεστώτα πρωτίστως χρόνο αλλά και σε μέλλοντα. Μπαξεβάνης, Παπαδημητρίου, Σκούρτης, Σιψάς, Τζουλιάνο Καγκλής κ.ά.
Γκαλερί Γιάννα Γραμματοπούλου, Βαλαωρίτου 9α, 25/6 - 24/7

Overmorrow
«Wheel tower» του Ηλία Σήψα

Μια είσοδος έργο τέχνης: η Γεωργία Σαγρή στην προμετωπίδα της Breeder
Μια κάτασπρη είσοδος: το κτίριο της γκαλερί The Breeder στο Μεταξουργείο ξαφνικά γίνεται κόκκινη από το αίμα, το τραύμα, την πληγή, τη ρεαλιστικά αιματοβαμμένη απεικόνιση του επικίνδυνα πρωτεϊνικού DNA του Covid 19. Σαν κόψιμο από λεπίδι, σαν τομή από χειρουργικό νυστέρι, σαν ολο/γράφημα θανάτου, σχεδιασμένο από την εικαστικό Γεωργία Σαγρή, που χρόνια τώρα ως καλλιτέχνης-ακτιβίστρια έπραττε και δημιουργούσε τοποθετώντας εαυτόν σε ρεαλιστικά και αληθινά περιβάλοντα. Αξίζει να κατηφορίσετε ως την Ιάσωνος 45.

Γεωργία Σαγρή
«Deep cut», Γεωργία Σαγρή

Οι «Παρόντες» στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος
Ένα πολυμεσικό ντοκουμέντο του iMedD καλύπτει όλη την περίμετρο του πάρκου, φιλοξενώντας 43 φωτογράφους με το φωτορεπορτάζ τους να αποτυπώνει την καθημερινότητα μετά το λοκντάουν, καθώς η πόλη ξαναπαίρνει ανάσες κανονικότητας. Μέσα από ιστορίες και εικόνες ανθρώπων που έδιναν καθημερινά τη μάχη, δείτε τυπωμένες σε μεγάλο φορμάτ εικόνες κλίμακας που θα στέκονται εκεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Αδαμίδης, Εξάρχου, Κολεσίδης, Πηλός, Ντρενογιάννης και πολλοί ακόμα σε μια δράση που συντόνισε και επιμελείται η ομάδα iMedD Incubator. 
Από το Σάββατο 20/6 έως το τέλος Σεπτεμβρίου

Παρόντες στο ΚΠΙΣΝ
Ένα πολυμεσικό ντοκουμέντο του iMedD

Ο Yasuhiko Hayashi είναι εδώ
Κάθε συναίσθημα και κάθε συγκίνηση δημιουργούνται και αναλώνονται στο διηνεκές, κάθε έργο είναι ένα σάλπισμα ευσυνειδησίας και έγερσης ενάντια στον εφησυχασμό. Ο Yasuhiko Hayashi με το Παραμοντελιανό γκράφιτι που έφτιαξε μέσα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, ήδη από το 2012 δουλεύει με το αλληγορικό κόνσεπτ του πάνω στον ανεξέλεγκτο διαδικτυακό κόσμο. Η νέα του εγκατάσταση καλύπτει τους τοίχους, το δάπεδο και την οροφή της δεξιάς πτέρυγας του μουσείου σε μήκος 24, πλάτος 5 και ύψος 5 μέτρα. Με σιδηροτροχιές από το δημοφιλές γιαπωνέζικο παιχνίδι Pla-rail, έγχρωμο χαρτί κολάζ, άμμο και φύλλα πολυστυρένιου, ο Hayashi φτιάχνει μια φανταχτερή αλλά και παγωμένη πραγματικότητα χωρίς τελολογικό ορίζοντα: ένας επικούριος ευδαιμονισμός που, μακριά από τη φύση και τον Θεό, απλώς αιωρείται άσκοπα... 
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασιλίσσης Σοφίας 22, Κολωνάκι

Yasuhiko Hayashi
Ο Hayashi φτιάχνει μια φανταχτερή αλλά και παγωμένη πραγματικότητα

Για λίγες μέρες ακόμα (μέχρι 3/7) η insitu γλυπτική εγκατάσταση του Διονύση Καβαλλιεράτου στον εμβληματικό χώρο του Ηρωδείου, με τίτλο «Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης» για το Φεστιβάλ Αθηνών και το ΝΕΟΝ.

Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης
Η insitu γλυπτική εγκατάσταση του Διονύση Καβαλλιεράτου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ