Εικαστικα

Νέοι χορευτές ετών 65+

Ίσως η πιο αισιόδοξη παράσταση της άνοιξης είναι η «TANZheimer» στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 474
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
63678-141021.jpg

Η ομάδα χορού 65+ αποτελείται από χορευτές άνω των 65 ετών και δημιουργήθηκε μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Στέγης. Μετά από εντατικές πρόβες με την ομάδα Αερίτες ήρθε η στιγμή να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα. Η χορογράφος και σκηνοθέτιδα της παράστασης Πατρίτσια Απέργη πιστεύει πως το κείμενο της χορεύτριας Γιούλης Ζαχαρίου απηχεί με τον καλύτερο τρόπο τη λογική αυτής της ιδέας/πρωτότυπης χορογραφίας – απόδειξη πως η δημιουργικότητα και η χαρά της ζωής δεν έχουν ηλικία.

Φτάσαμε εδώ άγνωστοι μεταξύ αγνώστων αναζητώντας μια... στέγη, πρόσφυγες από τη δική του χώρα ο καθένας, με τις δικές του αποσκευές· τα αρθριτικά του, τις αρρυθμίες του, τη μελαγχολία του, τη μοναξιά του και μια κρυφή προσδοκία που ήταν κοινή.

Δυο αερικά γλίστρησαν ανάμεσά μας. Κρατούσαν ένα μεγάλο κόκκινο μπαλόνι και μας κάλεσαν στο παιχνίδι τους. Μας στροβίλισαν, μας πέταξαν ψηλά, μας έσυραν σ’ ένα τρελό χορό, μας σκόρπισαν σε πέντε άγριους ανέμους, μας μάζεψαν ξανά σ’ ένα κουβάρι από χρώματα. (Περνά-περνά η μέλισσα; Ναι, περνά μαζί με όλα τα μελισσόπουλά της)

n

Πρόβα της ομάδας 65+ με τη χορογράφο Πατρίτσια Απέργη

● Κοίταξέ με, μπορώ να ψαλιδίσω τη θλίψη σου, να της βάλω ζύγια και ουρά και να τη σηκώσω ψηλά ν’ αλαφρύνει. (Και η κυρα-Μαρία περνά κι αυτή. Θαρρώ πως πηγαίνει στους κήπους να μαζέψει δυο βιολέτες)

● Σε κοιτάζω, μπορείς να φωτίσεις τη μελαγχολία μου με πολλά πολλά πολύχρωμα λαμπιόνια και να γράψεις με τις αρρυθμίες μου μια σκληρή ροκιά. (Η μικρή Ελένη μεγάλωσε πια πολύ, οι φιλενάδες της την παίζουν κι έχει σταματήσει πια να κλαίει)

● Σε κοιτάζω, μπορείς να δεχτείς το βλέμμα μου, να το κρατήσεις και να μου το γυρίσεις φλουρί κωνσταντινάτο. (Κι εκείνα τα στρατιωτάκια τα αμίλητα, τα ακούνητα κι αγέλαστα, δεν ντρέπονται πια και-να τα!, χορεύουν έναν αστείο χορό)

● Κοίταξέ με, μπορώ να γιορτάσω μ’ ένα ξέφρενο πάρτι τα γενέθλιά σου, που -τι σύμπτωση - πέσανε την ίδια ακριβώς μέρα με τα δικά μου!

● Ελάτε, λοιπόν, πάρτε θέσεις για τη γιορτή. Γύρω-γύρω όλες και στη μέση ο Μιχάλης, να μη παραπονιέται. Κι από πάνω τα δυο αερικά, γελαστοί φύλακες-άγγελοι. (Καθρέφτη-καθρεφτάκι μου, πόσο όμορφοι γίναμε όλοι μας!)

Info

Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Πατρίσια Απέργη. Ιδέα - Χορογραφία: Πατρίσια Απέργη, Χαρά Κότσαλη σε συνεργασία με τους ερμηνευτές. Ερμηνεύουν: Κορνηλία Αμπατζόγλου, Σούζη Αρκουλή, Ντέπη Ασλανίδου, Μιχάλης Χατίρης κ.ά. 21-23/3, Μικ-ρή Σκηνή, 20.00, €12. Λεωφ. Συγγρού 107-109, 210 9005800

Φωτό: Τάσος Βρεττός

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ