Εικαστικα

Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανακαλύπτουμε την Κρήτη

Ποια είναι τα ευρήματα από τις ανασκαφές στη Νεκρόπολη της Ιτάνου και στην Ανάβλοχο Λασιθίου;

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
photo2.jpg
Λεπτομέρεια της Ύστερης Κλασικής και Ελληνιστικής Νεκρόπολης της Ιτάνου © Βελγική Σχολή Αθηνών

Ο Κύκλος Αρχαιολογικών Διαλέξεων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με θέμα την Κρήτη συνεχίζεται τον Ιανουάριο με ελεύθερη είσοδο

Ήδη από το 2013, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης πραγματοποιεί Κύκλους Αρχαιολογικών Διαλέξεων, ώστε να αναδείξει τα ευρήματα ανασκαφών και ερευνητικών δραστηριοτήτων στον ελληνικό χώρο. Συγκεκριμένα, αφορούν τις έρευνες τόσο των Εφορειών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, όσο και των ελληνικών και ξένων ιδρυμάτων, με τα τελευταία χρόνια να έχουν μπει στο επίκεντρο των διαλέξεων αρχαιολογικά ευρήματα από τις περιοχές της Αττικής, της Βοιωτίας, της Εύβοιας και της Φωκίδος.

dialexeis1.jpg

Το Μουσείο φιλοξένησε το 2018 την «Κρήτη. Αναδυόμενες πόλεις: Άπτερα-Ελεύθερνα-Κνωσός», μία έκθεση που έφερε από την Κρήτη 478 σπάνια αντικείμενα των πρώιμων ανασκαφών του νησιού –πολλά από αυτά έφυγαν για πρώτη φορά από τη μεγαλόνησο- και παλιά ευρήματα. Με αφορμή την επιτυχία αυτής, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 ένας νέος Κύκλος Αρχαιολογικών Διαλέξεων άνοιξε, βάζοντας στο επίκεντρο την Κρήτη.

Με το νησί να αποτελεί αντικείμενο έρευνας για τις Εφορείες Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, ξένων αρχαιολογικών σχολών και του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι τρεις διαλέξεις που πραγματοποιήθηκαν ενημέρωσαν, με ελεύθερη είσοδο, το επιστημονικό και το ευρύ κοινό για ευρήματα στο Κεντρί Ιεράπετρας, στο Σίσι Λασιθίου και στην Ανατολική Κρήτη. Τώρα, ο Κύκλος συνεχίζεται με δύο ακόμα διαλέξεις, στις 13 και 20 Ιανουαρίου, ώστε να ανακαλύψουμε κι εμείς όλα όσα βρέθηκαν σε ανασκαφές στη Νεκρόπολη της Ιτάνου και στην Ανάβλοχο Λασιθίου.

4_5.jpg
Πήλινα πλακίδια από τον Αποθέτη 1 © Γαλλική Σχολή Αθηνών, Πρόγραμμα Αναβλόχου, Χ. Παπανικολόπουλος

Με το τέλος του Κύκλου Αρχαιολογικών Διαλέξεων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για την Κρήτη, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τα ευρήματα από την αρχή στην «ΚΡΗΤΗ». Αυτός θα είναι ο τίτλος υπό τον οποίο όλες οι ανακοινώσεις των διαλέξεων θα δημοσιευτούν, ως μέρος της σειράς «Αρχαιολογικές Συμβολές» του Μουσείου.

photo3.jpg
Άποψη του τύμβου από ψηλά κατά τη διάρκεια της ανασκαφής © Γαλλική Σχολή Αθηνών, Πρόγραμμα Αναβλόχου, L. Kocher, A. Chalais

Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα του Κύκλου Αρχαιολογικών Διαλέξεων για τον Ιανουάριο:

«Η Ύστερη Κλασική και Ελληνιστική Νεκρόπολη της Ιτάνου»
Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020, Ώρα έναρξης 19:00

Καθηγητές Didier Viviers & Aθηνά Τσιγγαρίδα

Οι ανασκαφές που διενεργήθηκαν στην καρδιά της Νεκρόπολης της Ιτάνου απέδωσαν λίγο λιγότερους από 70 τάφους, σε έκταση 123 τ.μ., σε χώρο όπου η Γαλλική Σχολή Αθηνών είχε προηγουμένως πραγματοποιήσει έρευνες πεδίου το καλοκαίρι του 1950.

Η διάλεξη θα πραγματευθεί τη χρονολογική ακολουθία αυτού του τομέα της νεκρόπολης (7ος − 1ος αι. π.Χ.) και την οργάνωση του ταφικού τοπίου της περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ύστερη Κλασική και Ελληνιστική περίοδο. Θα επικεντρωθεί περαιτέρω σε εξέχουσες ταφικές συστάδες διαφορετικών περιόδων χρήσης, οι οποίες αντανακλούν την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης, περιστασιακά συνδεόμενη με την επιρροή της Δυναστείας των Λαγιδών.

Τέλος, θα παρουσιαστούν οι εργασίες αποκατάστασης που έχουν διενεργηθεί σε αυτόν τον τομέα, ούτως ώστε τα αποτελέσματα των ανασκαφών να είναι διαθέσιμα στους επισκέπτες της περιοχής.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα.

«Πριν από την πόλη: Πρόσφατες ανακαλύψεις στον Ανάβλοχο Λασιθίου»
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020, Ώρα έναρξης 19:00

Florence Gaignerot-Driessen, Διευθύντρια Προγράμματος Αναβλόχου Νομού Λασιθίου

Ο Ανάβλοχος είναι μια ορεινή κορυφογραμμή στην περιοχή του Λασιθίου, στην ανατολική Κρήτη, που εποπτεύει το χωριό Βραχάσι και την κοιλάδα του Μιραμπέλλου. Λόγω της μακράς διάρκειας (περίπου 1200-650 π.Χ.) της οικιστικής του χρήσης, της θέσης του ανάμεσα στους παράκτιους οικισμούς της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στο Σίσι και τα Μάλια και τις Αρχαϊκές πόλεις της Δρήρου και της Μιλάτου καθώς και λόγω της έκτασης και της φύσης των καταλοίπων του, ο Ανάβλοχος αποτελεί μια εξαιρετική περίπτωση μελέτης μιας καίριας περιόδου της ελληνικής ιστορίας που οδηγεί στη μετάβαση από τα ανάκτορα στις πόλεις. Μετά από μια διετή προκαταρκτική έρευνα (2015-2016), η Γαλλική Σχολή Αθηνών ξεκίνησε ένα πενταετές (2017-2021) Πρόγραμμα συστηματικών ανασκαφών στον Ανάβλοχο. Με την ταυτόχρονη εξερεύνηση των οικιστικών, ταφικών και θρησκευτικών χώρων της αρχαίας θέσης, το πρόγραμμα του Αναβλόχου στοχεύει στην ανασύσταση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης μιας κρητικής προ-αστικής κοινότητας. Παράλληλα επιδιώκει να εξετάσει τον σχηματισμό και τον μετασχηματισμό των κοινωνικών ομάδων που εγκαθιδρύθηκαν στον Ανάβλοχο κατά τη διάρκεια της μετάβασης από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου.

Σε αυτή τη διάλεξη θα παρουσιαστούν συνοπτικά οι κυριότερες ανακαλύψεις των τριών πρώτων ετών της ανασκαφικής αποστολής: οι τύμβοι και οι άλλες ταφικές δομές της νεκρόπολης, μια ολόκληρη και ξεχωριστή συνοικία του οικισμού (Quartier de la Forge), ένα ιερό με θρανίο στο μέσον της οδού μεταξύ του οικισμού και της νεκρόπολης, καθώς και δύο αναθηματικοί αποθέτες στην κορυφή του λόφου.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική γλώσσα.

Περισσότερες Πληροφορίες:
Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη
2107228321, 2107228323
www.cycladic.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ