- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
H Βαρβάρα Γεροδήμου εκπροσωπεί τη χώρα μας στη Μπιενάλε Πεκίνου
Με το έργο «Wind in Love» (Ερωτευμένος Άνεμος)
Η Βαρβάρα Γεροδήμου συμμετέχει και εκπροσωπεί τη χώρα μας για 4η φορά στην Beijing Biennale με το έργο «Wind in Love» (Ερωτευμένος Άνεμος).
«Την αυγή οι άνθρωποι ξυπνώντας ξεχνάνε ότι πριν λίγη ώρα ακόμη όλα φαίνονταν διαφορετικά. Το καθημερινό αυτό μάθημα, που επαναλαμβάνεται χιλιάδες χρόνια, πόσα τελικά μας δίδαξε;»
Με το έργο «Wind in Love» (Ερωτευμένος Άνεμος) η καλλιτέχνιδα Βαρβάρα Γεροδήμου συμμετέχει και εκπροσωπεί τη χώρα μας για 4η φορά στην Beijing Biennale (2019) η οποία διεξάγεται το Σεπτέμβριο στο Πεκίνο. Το έργο, που ανήκει στη νέα συλλογή της καλλιτέχνιδος με τίτλο «Φως», είναι ελαιογραφία πάνω σε λινάτσα με διαστάσεις 115 x 200 εκ. και παρουσία φωτισμού LED.
Η Βαρβάρα Γεροδήμου είναι μια ελληνίδα ζωγράφος, γεννημένη το 1959 στην Πολωνία, με πλούσια και μακροχρόνια καλλιτεχνική σταδιοδρομία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Πολυτεχνείο συνειδητοποιεί ότι ο κόσμος της είναι ο κόσμος της τέχνης. Με πάθος στρέφεται στη χρυσοχοΐα. Το ειδύλλιο θα διαρκέσει τρία χρόνια και θα αφήσει τα χρυσά του ίχνη σε κάθε της πίνακα.
Στα πρώτα δημιουργικά της χρόνια χρησιμοποιεί μικτή τεχνική, η οποία βασίζεται στο λάδι και το χρυσό μεταλλικό χρώμα.
Σήμερα η Βαρβάρα Γεροδήμου δημιουργεί μια καινούρια καλλιτεχνική πλατφόρμα. Η δουλειά «Φως» θυμίζει μία θεατρική παράσταση δύο πράξεων. Η πρώτη είναι ένας πίνακας που απεικονίζει μια πραγματικότητα και τα συναισθήματα που μας πυροδότησε. Η δεύτερη πράξη αρχίζει όταν στη σκηνή εμφανίζεται το φως. Η δέσμευση μεγαλώνει και γλιστρά στο θέατρο των δικών μας σκέψεων... Ίσως ακόμη και εκείνων που δεν σκεφτήκαμε ποτέ. Για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή του θεατή, η Βαρβάρα Γεροδήμου δεν βασίζεται μόνο στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά και στα απαραίτητα υλικά για τη δημιουργία του έργου.
Έτσι για παράδειγμα, σαν καμβά χρησιμοποιεί τη λινάτσα, ένα υλικό γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων, ενώ σήμερα μας θυμίζει την αποξένωσή μας από τη φύση τυλιγμένη με την κλωστή της νοσταλγίας. Η λινάτσα είναι ορατή σχεδόν σε ολόκληρη την επιφάνεια του έργου. Ο ρόλος της είναι να μεταφέρει το μήνυμα στον θεατή ότι θα μιλάμε για αλήθειες − τη δικιά σου, τη δικιά μου, αυτή του ηλιοβασιλέματος και αυτή της αυγής.
Άλλο υλικό είναι το μέταλλο, που συναντάμε ως χρώμα σε κάθε δουλειά της Βαρβάρας Γεροδήμου. Η εμφάνιση του μετάλλου στο υποσυνείδητο δημιουργεί μια αίσθηση δύναμης. Το μέταλλο είναι στενά συνδεδεμένο με τα ανθρώπινα κατορθώματα, αν και αποκαλύπτει και πολλές αδυναμίες του.
Τέλος, το φως που υπάρχει στα έργα της Βαρβάρας Γεροδήμου είναι πάντα ευνοϊκό σε μας, μερικές φορές παιχνιδιάρικο, φιλοσοφικό. Αποκαλύπτει όχι λάθη, ούτε το σωστό δρόμο, αλλά τη δυνατότητα ύπαρξης μιας άλλης πραγματικότητας.
Η δουλειά της Βαρβάρας Γεροδήμου ωθεί τον θεατή σε μια στιγμή σκέψης, αναθεώρησης των πεποιθήσεων και προκαταλήψεών του. Και ο χρόνος μπροστά στον πίνακά της, επιβραδύνει το ρυθμό του.
Η ιστορία της περιλαμβάνει ατομικές και πολλές ομαδικές εκθέσεις όπως Salon Des Surindependants at Galeri Rose Croix A.M.O.R.C, XXV Salon Rencontres at the Mantes Jolies Museum, Salon d’Automne at Grand Palais στο Παρίσι (1992-1993) και στη Μπιενάλε του Πεκίνου (2008, 2010, 2015).
Η Βαρβάρα Γεροδήμου είναι μέλος του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών και βραβεύτηκε με το χρυσό μετάλλιο στην πανελλαδική έκθεση στο Ζάππειο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Ρεβέκκα Καμχή γράφει για τη γνωριμία της με τον καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Κακανιά και για την αναδρομική του έκθεση στην γκαλερί της
Ένα έργο Τέχνης που απεικόνιζε τη ζωή σε ένα χαρέμι απομακρύνθηκε από έκθεση στο Αραβικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Κατάρ
180 εκθέματα παρουσιάζονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, πολλά από τα οποία φεύγουν για πρώτη φορά από την έδρα τους και ταξιδεύουν στην Αθήνα
Ένα φαινόμενο που η παρουσία του μεταξύ ψηφιακού κόσμου και αληθινών γειτονιών καταργεί τα όρια μεταξύ κατασκευασμένου και υπαρκτού
Εγκαίνια για την έκθεση στις 19 Δεκεμβρίου
Κάθε έργο είναι ένα ταξίδι δημιουργίας, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και ανοίγει παράθυρα σε νέες αντιλήψεις
Τι θα δούμε σε χώρους τέχνης και γκαλερί
Celestial Bodies Guide Us Through Dark Times σημαίνει ελπίδα, καλοσύνη, διαρκής αναζήτηση, κατανόηση και αποδοχή
Ο πίνακας είχε πουληθεί το 1890 σε ιδιώτη και είχε εξαφανιστεί
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί μόλις έξι αυθεντικές φωτογραφίες του γάλλου ποιητή
Δυο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, μια έκθεση φωτογραφίας και ντοκιμαντέρ και ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Τζούλια Δημακοπούλου
Μια σπουδαία έκθεση που περιλαμβάνει πάνω από 140 αδημοσίευτα ζωγραφικά έργα του
Μιλήσαμε με το ζευγάρι καλλιτεχνών που εκθέτουν για πρώτη φορά μαζί
Η αναδρομική του έκθεση «Shut your eyes and see» στο Μουσείο Β. & Ε. Γουλανδρή είναι γεμάτη φως, neon και κρυφά ή φανερά μηνύματα
Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του που για δεκαετίες ήταν κρυμμένο
Εστιάζει στη σχέση του με τη γαλλική πρωτεύουσα και την περίοδο που συναντήθηκε με τους Τζιακομέτι και Πικάσο
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Τι θα δούμε σε γκαλερί και σε χώρους τέχνης της Αθήνας;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.