Εικαστικα

Τσίκι-Τσίκι: Στον μαγικό κόσμο του Αλέξη Ακριθάκη

Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού στην οδό Κουμπάρη

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 715
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλέξης Ακριθάκης. Τσίκι τσίκι
Five-dollar bill (Πεντοδόλλαρο), 1969, μελάνι και γκουάς σε χαρτί. Ένα από τα έργα της έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού παρουσιάζει την αναδρομική έκθεση «Τσίκι-Τσίκι» για τα 80 χρόνια από τη γέννηση και τα 25 χρόνια από τον θάνατο του Αλέξη Ακριθάκη

Μια μεγάλη έκθεση στον σημαντικό Έλληνα ζωγράφο Αλέξη Ακριθάκη είναι η καλύτερη αφορμή για μια εικαστική βόλτα στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού επί της Κουμπάρη.

Αλέξης Ακριθάκης
Αλέξης Ακριθάκης

Η έκθεση «Τσίκι-Τσίκι» οργανώνεται με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 80 χρόνων από τη γέννηση και 25 χρόνων από τον θάνατό του. Σε επιμέλεια της βουτηγμένης από νωρίς στα χρώματα του πατέρας της Χλόης Geitmann-Ακριθάκη και του ιστορικού τέχνης και επιμελητή Αλέξιου Παπαζαχαρία.

Αλέξης Ακριθάκης. Φωτιά, 1970 μελάνι και τέμπερα σε χαρτί © 2019 The Estate of Alexis Akrithakis
Fire, 1970 ink and tempera on paper © 2019 The Estate of Alexis Akrithakis

Eπικεντρωμένη αποκλειστικά σε μια από τις αναγνωρίσιμες τεχνικές του, το «τσίκι-τσίκι», όπως την αποκάλεσε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας Κώστας Ταχτσής στα μέσα του ’60. Λεκτικοποιώντας με τον τρόπο αυτό το τρίξιμο του μολυβιού στο χαρτί, στα έργα αυτής της σειράς, που φιλοτεχνήθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’70.

Αλέξης Ακριθάκης. Το Όνειρο του Πυλάδη, 1967 μελάνι σε χαρτί © 2019 The Estate of Alexis Akrithakis

Παρουσιάζονται ακόμα έργα του Ακριθάκη που θεωρούνται ιδιαίτερης σημασίας για τη δημιουργία, την εξέλιξη και τη διαφοροποίηση της χαρακτηριστικής τεχνοτροπίας από την αρχή και καθ’ όλη τη διάρκεια της εικαστικής πορείας του σημαντικού καλλιτέχνη.

Αλέξης Ακριθάκης
Αλέξης Ακριθάκης

Ιδανική αφορμή για περιήγηση στα χαρακτηριστικά του πολύχρωμα μοτίβα και σύμβολα και τη μαγική του βαλίτσα που δεν άνηκε πουθενά αντανακλώντας την αντισυμβατική προσωπικότητα του, τα βιώματα και την ίδια του τη ζωή.

Αλέξης Ακριθάκης. Πορτραίτο Φ.Α., 1968 μελάνι σε χαρτί © 2019 The Estate of Alexis Akrithakis
Πορτραίτο Φ.Α., 1968 μελάνι σε χαρτί © 2019 The Estate of Alexis Akrithakis

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στο Guide της Athens Voice


«Ξεφυλλίστε» τις ιστορίες του Αλέξη Ακριθάκη εδώ και διαβάστε για το «Α, ρε Αλέξη, μ’ έμπλεξες» του Πέτρου Αυλίδη, ένα παράδοξο ομάζ για τα 20 χρόνια από το θάνατο του φίλου του, Αλέξη Ακριθάκη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ