Εικαστικα

Ποιος κρέμασε στον τοίχο τα χαλιά;

Ο Βασίλης Καρακατσάνης στο Carpet 2 επιμένει να τα ζωγραφίζει... κάπως!

Στέφανος Τσιτσόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η έκθεση Carpet 2 του Βασίλη Καρακατσάνη φιλοξενείται στην γκαλερί Ώχρα Μπλε της Λήμνου

Από την ποπ αρτ ως την άρτε πόβερα, από το υπαρκτό, το καθημερινό και το οικείο ως το ανελέητα ψευδαισθησιακό ή το τεχνηέντως τρισδιάστατο, το προσωπικό «λεξιλόγιο» του Βασίλη Καρακατσάνη δεν κάνει τίποτα άλλο πέρα από αυτό: μεταπλάθει το οικείο με θεατράλε αντίληψη σκηνογραφικής προσέγγισης σε κάτι βιωματικό - ένα σχόλιο για τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Καθαρές και πλούσιες χρωματικές κλίμακες, έμφαση στη μικρολεπτομέρεια αλλά και υπέροχα υπερευαίσθητη μεγάλη κλίμακα, μεικτές τεχνικές, αλλά και μια νεορεαλιστική εμβόλιμη ματιά δίπλα στα ποπ αρτ και αρτεποβερίστικα έργα του. Το 1986 ζωγράφιζε σε τσάντες, το 1989 σε ρούχα, το 1992 χρησιμοποιούσε σημαίες για καμβά, το 1991 θυμάμαι τη θεματική ενότητα «Χαλιά» να συνεχίζει τον συνεχή προβληματισμό του για υπέρβαση της χρήσης του τελάρου ως μέσου και την επέκταση του πεδίου έκφρασης σε όλα αυτά που δίνουν κίνηση και ζωή στον χώρο.

Ένας παρατηρητής του κόσμου που μας περιβάλλει, ένας που ανάγει τα καθημερινά αντικείμενα σε αυτόνομες επιφάνειες «τέχνης», μια «γκαλερί» στον τοίχο ή το πάτωμα, μια «χειρονομία» στο σαλόνι. Εμβάθυνση, παρατήρηση, αστική κουλτούρα, συμπεριφορά, προβληματισμός, προσωπική κατάθεση: από τη «διακόσμηση» ως το «μήνυμα», η ζωγραφική του Καρακατσάνη νομίζω πως καταργεί τα όρια μεταξύ «ανάλαφρου» και «σοβαρού», αντιθέτως «ενοποιεί» και «συνθέτει».

Η σειρά Carpets 2 που αυτές τις μέρες εκτίθεται στην γκαλερί «Ώχρα Μπλε» της Λήμνου έχει ήδη εκτεθεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ντουμπάι και Λεμεσσό και εικαστικά παραμένει σταθερή στην πρώτη «έκδοση» Carpets 1, όπως τη γνωρίσαμε το 1991 στην γκαλερί Titanium της Αθήνας: έργα ζωγραφικής μεγάλων διαστάσεων που με θεματολογία τα χαλιά προσεγγίζουν την εφαρμογή των τυπωμένων έργων υπό μορφή μιας «οριζόντιας διατομής» στον χώρο και τον χρόνο.

Για όσους βρεθούν στη Μύρινα το φετινό καλοκαίρι, να μια καλή αφορμή έως και τις 11 Αυγούστου να γνωρίσουν τον Καρακατσάνη, που εκτάκτως απαρνείται το ατελιέ-σπίτι της πλατείας Βάθης και διακτινίζεται στο λημνιώτικο θέρος! 

Διάρκεια έκθεσης: 16 Ιουλίου έως 11 Αυγούστου 2019
Χώρος Τέχνης «Ώχρα Μπλε», Π. Κυδά 8, Μύρινα, Λήμνος, T/F:+302254 026264, 6976220673, www.facebook.com/OchraBlue