Εικαστικα

Στην MFA Open είδαμε πώς μοιάζει το μέλλον της τέχνης

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές της ΑΣΚΤ ανοίγουν τα εργαστήριά τους

Νικολέττα Σταμάτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όλα όσα είδαμε και όλα όσα μας είπαν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές στην έκθεση MFA Open της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών

Όποιος βρέθηκε από τις 16 έως και τις 19 Μαΐου στο κτήριο της Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών είχε την ευκαιρία να δει από κοντά την τέχνη της επόμενης γενιάς, την τέχνη όπως αποφασίζουν να την ορίσουν οι νέοι άνθρωποι που τώρα ξεκινάνε να κάνουν τα πρώτα τους βήματα και να χαράζουν την πορεία τους στον χώρο. Αυτό έγινε χάρη στην MFA Open, την ανοιχτή έκθεση των μεταπτυχιακών φοιτητών της ΑΣΚΤ που άνοιξαν τις πόρτες των εργαστηρίων τους και μοιράστηκαν με τον καθένα μας όσα συμβαίνουν μέσα στο καλλιτεχνικό τους μυαλό.

Στέλλα Ν. Χρίστου


Η τρίτη χρονιά των Open Studios, κατά την οποία το θεωρητικό με το εικαστικό τμήμα της σχολής συνεργάστηκαν, κατάφερε σε κάθε περίπτωση να μας δείξει ότι η τέχνη σίγουρα δεν είναι μόνο ένα πράγμα. Εκεί που στο ένα εργαστήριο έβλεπες αποκλειστικά ζωγραφικά έργα ή μαρμάρινες δημιουργίες, λίγο παραδίπλα έμπαινες σε χώρους γεμάτους μουσική, «γεμισμένους» μόνο με καθημερινά αντικείμενα, με προτζέκτορες και κείμενα γραμμένα όχι στη δική μας γλώσσα, αλλά σε αυτή των υπολογιστών, ενώ συγχρόνως σου πρόσφεραν και κάποιο κρασί, λικέρ ή γλύκισμα, το οποίο είχε φροντιστεί να έρχεται ακόμα και αυτό σε αρμονία με όλη την υπόλοιπη αισθητική του κάθε χώρου.

Μάλιστα, κατά την περιπλάνησή μας στα εγκαίνια της έκθεσης, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και με δύο από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, την Ελένη Τσαμαδιά και τον Σωτήρη Φωκέα, που βρίσκονταν εκεί και να τους ακούσουμε να μιλάνε τόσο για τα έργα τους και την έμπνευσή τους, όσο και για τις βλέψεις τους για το μέλλον και για όλα όσα η ΑΣΚΤ τους έχει προσφέρει.

Σωτήρης Φωκέας


Τι σημαίνει για εσένα η τέχνη;

Για εμένα η τέχνη είναι μία διαδικασία μέσω της οποίας έχω προσπαθήσει στο παρελθόν να παλέψω τη ζωή και το πόσο δύσκολη ή ευχάριστη μπορεί να είναι. Γιατί πολλές φορές και τα δύο, ενώ είναι παντελώς αντίθετα, μπορεί να σου δημιουργούν πολύ έντονα συναισθήματα που δεν μπορείς να τα διαχειριστείς. (Ελένη)

Ποια είναι η βασική πηγή έμπνευσής σου;

Εμπνέομαι από τα πάντα, αλλά κυρίως από το διαδίκτυο και πιο συγκεκριμένα το χιούμορ που συναντάμε εκεί καθώς και την υπερπληθώρα εικόνων και πληροφορίας. (Σωτήρης)

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να περάσεις με τα έργα σου;

Το μήνυμα που θέλω να περάσω μέσα από το κάθε έργο είναι συνήθως ξεχωριστό, ειδικά όταν πρόκειται για τα πράγματα που γράφω. Σε σχέση με το σύνολο των πιο ζωγραφικών μου έργων, που είναι και τα έργα που δουλεύω περισσότερο αυτή την περίοδο, το γενικότερο «μήνυμα» έχει να κάνει με την απόλαυση του να ζωγραφίζει κανείς. Ό,τι φτιάχνω έχει σαν βασική αρχή το να με ευχαριστεί σαν διαδικασία - από τα χρώματα που επιλέγω, τις γραμμές που τραβάω μέχρι τον χώρο που δημιουργώ τελικά για τον θεατή. (Σωτήρης)

Ελένη Τσαμαδιά


Πώς θεωρείς ότι η ΑΣΚΤ έχει καταφέρει να σε βοηθήσει έμπρακτα και άμεσα;

Η σχολή, στην οποία βρίσκομαι από το 2012 μέχρι σήμερα, μου έχει προσφέρει και έμπρακτα και συναισθηματικά. Έχω διαφορετικές εμπειρίες που ποικίλουν και πολλά βιώματα. Κυρίως μου δίνει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορώ να δημιουργήσω τη δική μου προσωπική εργαλειοθήκη και το δικό μου προσωπικό λεξιλόγιο και το προπτυχιακό, όπως και το μεταπτυχιακό που βρίσκομαι τώρα, έτσι ώστε να μπορώ με μεγαλύτερη ευκολία να ανταπεξέλθω στο πώς και με τι ακρίβεια θα διατυπώνω και θα επιδιώκω τα πράγματα που ελπίζω να μπορέσω να συνεχίσω να κάνω εκτός της σχολής. (Ελένη)

Ποιες είναι οι βλέψεις σου για το μέλλον;

Αυτό που θα ήθελα κυρίως είναι να βρω τρόπους να συνεχίσω να μπορώ να το κάνω και να επικοινωνώ τα συναισθήματα μου, τα πράγματα που αντιλαμβάνομαι και το τι παρατηρώ από τον κόσμο γύρω μου με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Δεν μπορώ να πω ότι έχω ακόμα σαφείς επιλογές, αν και αυτό τον καιρό μου αρέσει πολύ να οργανώνω πράγματα με τους ανθρώπους που έχω κοντά μου και μπορούμε να τα κάνουμε με τους δικούς μας όρους και με τις δικές μας συνθήκες και τις εργασιακές και τις αισθητικές και τις πολιτικές. Και πραγματικά θα ήθελα να προσπαθήσω να συνεχίσω τα πράγματα που κάνω μετά τις σπουδές. (Ελένη)

Εύη Ρουμάνη


Αν θέλετε να δείτε περισσότερα έργα της Ελένης και του Σωτήρη, ακολουθήστε τους στους λογαριασμούς τους στο Instagram: @eleni_tsamadia και @soteur