Ποιο μυστικό κρύβει ο Πανάγιος Τάφος;
Μια εκπληκτική περιήγηση σε μια ξεχωριστή έκθεση στο Βυζαντινό Μουσείο για τις εργασίες αποκατάστασης του μνημείου στα Ιεροσόλυμα
Μυστικά, θρύλοι και θεωρίες συνωμοσίας άρρηκτα συνδεδεμένες με τον Πανάγιο Τάφο στη Ιερουσαλήμ, μας αποκαλύπτονται για πρώτη φορά και παρουσιάζονται σε μία διαδραστική έκθεση στο Βυζαντινό Μουσείο. Το σπουδαίο αυτό μνημείο για τον Χριστιανισμό αποτέλεσε ανά τους αιώνες «το κόκκινο πανί» για Σταυροφόρους, Άραβες, αλλόθρησκους αλλά και Χριστιανούς, εξαιτίας ανταγωνισμών για τα κυριαρχικά δικαιώματα επί του τάφου. Εδώ και μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σπουδαίο εγχείρημα, με τις εργασίες αποκατάστασης του μνημείου, που έχει αναλάβει το ΕΜΠ υπό την επιστημονική ευθύνη της κ. Τώνια Μοροπούλου.
Με την τρισδιάστατη ψηφιακή έκθεση στο Βυζαντινό Μουσείο, ο επισκέπτης ταξιδεύει μέσω των νέων τεχνολογιών στα Ιεροσόλυμα, μπαίνει μέσα στο Ναό της Αναστάσεως και στον Πανάγιο Τάφο και εισχωρεί στα άδυτα του μνημείου για να βιώσει τις εργασίες αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου, συνδυάζοντας παράλληλα την τεχνολογία, την αρχιτεκτονική, την επιστήμη, την ιστορία με το θρησκευτικό αίσθημα. Ο επισκέπτης θα είναι σε θέση να ανοίξει τα φατνώματα, να εντοπίσει τα στάδια της υγρασίας, να μελετήσει τις εσωτερικές οικοδομικές φάσεις, να κόψει τον σιδερένιο κλωβό και να «παραδώσει» το ιερό κουβούκλιο αποκαταστημένο! Παράλληλα στα πόδια του επισκέπτη ξεδιπλώνεται ένας χάρτης με την κάτοψη του ιερού κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου και με την βοήθεια του γεωρανταρ, εντοπίζει που βρίσκεται ο Ιερός Τάφος και ξεκινά το ταξίδι στον χρόνο.
Ποιο μυστικό όμως είναι κρυμμένο εδώ και αιώνες στον Πανάγιο Τάφο;
Ένα μεγάλο αίνιγμα σχετιζόταν με την πέτρα που κάλυπτε τον Τάφο του Χριστού. Όπως αποκαλύφθηκε, λοιπόν, ακριβώς από κάτω υπήρχε μια άλλη πέτρα με σταυρό, το έμβλημα των Σταυροφόρων. Όμως μια ακόμα πιο συγκλονιστική αποκάλυψη περίμενε την ομάδα των επιστημόνων και των εργατών καθώς κάτω και από αυτή την πλάκα υπήρχε η λαξευμένη κλίνη που εναποτέθηκε το σώμα Του, μετά την Αποκαθήλωση. Όπως μας είπε η κ. Μοροπούλου, η οποία μάλιστα είχε διεκπεραιώσει άλλο ένα σπουδαίο έργο, την αντισεισμική θωράκιση της Αγίας Σοφίας, «η εμπειρία μας όταν ανοίξαμε τον Πανάγιο Τάφο ήταν συγκλονιστική και ο στόχος μας μέσα από αυτή την έκθεση είναι να τη μοιραστούμε με τον κόσμο. Με τη βοήθεια της υψηλής τεχνολογίας επιχειρήσαμε να αποκαταστήσουμε το Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου μέσα σε ελάχιστο χρόνο και να τον παρουσιάσουμε στο κοινό, όπως ακριβώς ανοίχτηκε,, σε μία τρισδιάστατη επισκόπηση». Παράλληλα στις εργασίες συμπεριλήφθη και η διάνοιξη παραθύρου ώστε οι προσκυνητές να έχουν οπτική επαφή με τον βράχο επί του οποίου λαξεύτηκε ο τάφος του Χριστού.
Ένας ακόμη μεγάλος γρίφος είχε να κάνει με την αποκάλυψη της απεικόνισης των Μυροφόρων, που είχε καλυφθεί εντελώς από ένα μαύρο χρώμα, αλλά και των ελληνικών επιγραφών που ήρθαν για πρώτη φορά στο φώς. Ο καπνός και τα έλαια από τα κεριά και τα καντήλια που έκαιγαν μέρα νύχτα για εκατοντάδες χρόνια, είχαν φθείρει τα μάρμαρα και τη διακόσμηση. Ο καθαρισμός τους ήταν μια δυσχερής διαδικασία καθώς έπρεπε να επιλεγούν τα κατάλληλα υλικά ώστε να τα καθαρίσουν χωρίς να υπάρξουν αλλοιώσεις.
Έλληνες επιστήμονες και εργάτες δούλεψαν για εννέα μήνες προκειμένου να αποκαταστήσουν το μνημείο. Η κ. Μοροπούλου συμπληρώνει: «Μέσα στην έκθεση παρουσιάζουμε τη μελέτη του ΕΜΠ για να συνεχιστεί η συντήρηση του έργου ώστε να μείνει όσο το δυνατόν ανέπαφο στο βάθος του χρόνου». Αυτή περιλαμβάνει συνοπτικά μια επέμβαση στον υπόγειο χώρο του μνημείου που να περιλαμβάνει έναν διάδρομο αποστράγγισης, ώστε να γίνουν διαχειρίσιμα τα νερά της βροχής και τα λύματα που διοχετεύονται κάτω από τον Τάφο.
Η έκθεση διοργανώθηκε με την υποστήριξη και τον συντονισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ), του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και τελεί υπό από την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας με την αρωγή της Βουλής των Ελλήνων και τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου κ.κ Ιερώνυμου Β΄ και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στο Guide της Athens Voice
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναδρομή στη ζωή και το έργο του κορυφαίου Γάλλου ζωγράφου
Με έκθεση για τον γλύπτη Θόδωρο, έργα των Karla Black και Tracey Moffatt και οι CineFix προβολές
Στο χρωματιστό σύμπαν της καλλιτέχνιδος τα τόπια γίνονται τοπία
Τι θα δούμε σε γκαλερί και χώρους τέχνης της Αθήνας
Η εξομολόγηση για τη ζωγραφική, τη ζωή και τη φιλοσοφία του στην ATHENS VOICE
Ομαδική έκθεση ζωγραφικής στη Γενική Γραμματεία Αυτοδιοίκησης
Μια βαθιά αντιπολεμική κραυγή μέσω της τέχνης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Ο καλλιτέχνης επιχειρεί μια τολμηρή και πρωτότυπη μεταγραφή του εικονογραφικού κόσμου του Dürer.
Το έργο απεικονίζει μια επικείμενη καταιγίδα πάνω από τη Βενετία
Ο σπουδαίος ζωγράφος, σκηνογράφος και ενδυματολόγος μιλάει για τη ζωή του, με αφορμή την έκθεση «Το βλέμμα» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
Ανδρέας Πετρουλάκης, Ηλίας Μακρής και Στάθης Σταυρόπουλος θα εκθέσουν τα έργα τους στο Maliotis Cultural Center
Η έκθεση εξετάζει θέματα αλλαγής και μεταμόρφωσης, αναστοχαζόμενη την καλλιτεχνική πορεία του καλλιτέχνη, η οποία συνδέεται άρρηκτα με το πλούσιο πολιτιστικό και μουσικό περιβάλλον του Βερολίνου
Στον Βόλο στήθηκε το Paddocks, μια γκαλερί σύγχρονης τέχνης, που εμπνέεται από τα άλογα
Η Κλαίρη Χοτζάι μας μιλά για την πρώτη της ατομική έκθεση στην γκαλερί Iamart
Η έκθεση «Cycladic Blues» ξεκινάει στις 5 Ιουνίου
Μια βόλτα στα μουσεία και τις γκαλερί του κέντρου
Στο MOMus Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, λαμπυρίζουν αστέρια
Mε δυο σημαντικές εκθέσεις εγκαινιάζεται το έτος στην ΕΠΜΑΣ
Η εικαστικός μελετά την πόλη εδώ και χρόνια και την αποτυπώνει στις υδατογραφίες της
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα αφηρημένης ζωγραφικής (ακρυλικών σε καμβά), φωτογραφίες και το σύνολο των βιβλίων ποίησης και πεζογραφίας του καλλιτέχνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.