Εικαστικα

ΕυρυΤήνια 2018

Η 2η Εβδομάδα Χορού δίνει τροφή για σκέψη για ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της εποχής μας, τη μετανάστευση

29512787_1847449175306841_8883534583509811200_n.jpg
Δήμητρα Τσάντα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΕυρυΤήνια 2018

Εβδομάδα Χορού «ΕυρυΤήνια» στην Τήνο

Η 1η Εβδομάδα Χορού «ΕυρυΤήνια» αποτέλεσε μια πρώτη γνωριμία με την τοπική κοινότητα και ειδικότερα με τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στο νησί της Τήνου, ώστε να γίνει μία κοινή παρουσίαση.

Η 2η Εβδομάδα Χορού δίνει τροφή για σκέψη για ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της εποχής μας, τη μετανάστευση σε όλα τα επίπεδα (οικονομικούς μετανάστες, ανθρώπους που επιλέγουν άλλο τόπο κατοικίας ή που επιθυμούν να αφήσουν την πόλη και να προσφέρουν στην περιφέρεια). Χωρίς να το εξαντλεί φυσικά, η διοργάνωση έχει σαν πρόθεση να ερεθίσει τη σκέψη μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες. Η προσέγγιση δεν αφορά μόνο όσους βίαια εγκαταλείπουν τη χώρα τους λόγω πολέμου ή οικονομικής κρίσης και πολιτικών φρονημάτων αλλά και τη εσωτερική μετανάστευση, με ό,τι αυτή συμπαρασύρει μαζί της.

Τα «ΕυρυΤήνια» πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID Unesco στην Τήνο, το οποίο δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2016, βάζοντας το νησί στον παγκόσμιο χάρτη μιας τεράστιας χορευτικής οικογένειας 143 χωρών.

Η διοργάνωση αποτελεί όραμα ετών της προέδρου του Τμήματος, Γεωργίας Ράπτης. Το όνομά της κρύβει δυο λατρεμένους της τόπους, τον τόπο καταγωγής της, την Ευρυτανία και το τόπο επιλογής διαμονής της, την Τήνο. Τα «ΕυρυΤήνια» επιδιώκουν να ενσωματώσουν, να  προωθήσουν, να γνωρίσουν και να συνδέσουν την τέχνη του χορού, τόσο με την τοπική καλλιτεχνική και μη κοινωνία όσο και με τη πρωτεύουσα και άλλες επαρχίες της Ελλάδος και του εξωτερικού.

Δουλειά του Τμήματος είναι να γνωρίσει στο ευρύ κοινό τις περισσότερες πτυχές του χορού και τη σύνδεσή της με άλλες μορφές τέχνης, καθώς εμπεριέχει μέσα της τη μουσική, τον κινηματογράφο και το θέατρο, καθιστώντας το χορευτή ένα πολυδιάστατο ον. Σε μορφωτικό επίπεδο, ο χορός συνδέεται επίσης και με αρκετές επιστήμες, όπως η ιατρική και η ιστορία.

Στόχος του Τμήματος είναι να συνεργαστεί και να ανταλλάξει γνώσεις, εμπειρίες επιστημονικές και καλλιτεχνικές με όσα περισσότερα μέλη μπορεί από την ευρύτερη καλλιτεχνική οικογένεια του CID.

Τι θα δούμε φέτος στη 2η εβδομάδα χορού της Τήνου

Στις 18 Απριλίου με την ταινία «Listen to the silence» («Άκου τη σιωπή»), που πήρε το Βραβείο Αξιών από τη Βουλή των Ελλήνων στο 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας θα γίνει η έναρξη των ΕυρυΤηνίων. Η δύναμη της σιωπής είναι άγνωστη και άγνωστη είναι και η ερμηνεία της σε πολλούς. Την έναρξη της εκδήλωσης θα κάνει η χορευτική ομάδα του Σωματείου ΑΜΕΑ Τήνου «Έχουμε Δικαίωμα». Θα προλογίσει ο Δημήτρης Σπύρου, Σκηνοθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας.

Μαρία Σκαμάγκα «Ο σκύλος Κάρλος» (εκδ. Μεταίχμιο)
Στις 22 Απριλίου το τρυφερό βιβλίο της Μαρίας Σκαμάγκα «Ο σκύλος Κάρλος» (εκδ. Μεταίχμιο) θα χορευτεί σε σύλληψη και ιδέα της Γεωργίας Ράπτη από τα παιδιά του The house of e.t.a dance. Την παράσταση θα παρακολουθήσει η συγγραφέας, η οποία στις 23 Απριλίου θα συνομιλήσει με τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού σε μια παράσταση αποκλειστικά για αυτά. 

 

Στις 25 και 26 Απριλίου η Στεφανία Καραζόλη (ψυχολόγος, καθηγήτρια χορού) και η Βίκυ Ζιάμπρα (επικοινωνιολόγος, καθηγήτρια χορού), σε ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο για παιδιά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα μιλήσουν για «τους χορούς του δρόμου» και πώς αυτοί απάντησαν στη βία χωρίς βία.

Στις 29 Απριλίου, ανήμερα της Παγκόσμιας ημέρας χορού, τα νήπια του νησιού με τις δασκάλες τους θα δώσουν τη δική τους προσέγγιση σε μια ανοιχτή εκδήλωση.

*Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ