Επιστροφή στο σπίτι-μουσείο του Γιάννη Τσαρούχη, που άνοιξε ξανά
Ο Γιάννης Τσαρούχης είναι πάντα ο Κολοσσός του Αμαρουσίου!
Το 1965 στο Μαρούσι, ο Γιάννης Τσαρούχης χτίζει το σπίτι αλλά και το ατελιέ του: στο νούμερο 28 της οδού Πλουτάρχου, ο ζωγράφος στήνει τον προσωπικό του χώρο, ενώ στον πρώτο όροφο και το δώμα της οικίας το εργαστήριό του γίνεται το περίφημο πεδίο-εργοτάξιο σωμάτων, πινέλων, χρωμάτων, ιδεών και της εμβληματικής ζωγραφικής του.
Το 1981 ο ίδιος ο Τσαρούχης ιδρύει το περίφημο Ίδρυμα Τσαρούχη, προσδίδοντας στον πάνω όροφο και την ιδιότητα του εκθεσιακού χώρου. Διοργανώνει εκθέσεις, το αποκαλεί «το Μουσείο Αμαρουσίου», εδώ βρίσκεται πλέον η ζωή του όλη.
Πίνακες, σημειώσεις, βιβλία, ένα πλούσιο φωτογραφικό αρχείο, που προπάντων χάρη σε αυτό, το φωτογραφικό αρχείο, μπορεί σήμερα η Αθήνα να ξαναζήσει στον ρυθμό και την αύρα του. Την αισθητική των ιδεών αλλά και της «πράξης» του: έως και τις 31 Μαΐου, οι θεατές έχουν την ευκαιρία να δουν αλλά και να νιώσουν πώς ζούσε και δημιουργούσε ο Γιάννης Τσαρούχης από το 1966 έως και το 1989. Μια πιστή απόδοση του «τόπου», του χώρου και φυσικά των συναντήσεών του. Με φίλους, «μοντέλα», προσωπικά του αντικείμενα, φώτα και σκιές που χειρίζονταν με μαεστρία, έργα καρφιτσωμένα σε τοίχους ή υφασμάτινα «διαστήματα»: όλα αφημένα να πλέουν ελεύθερα, μποέμ, ξέγνοιαστα.
Έργα σε πιστά αντίγραφα, σε φυσίκ μέγεθος, «Αισθανόμουν πάντα την ανάγκη να κάνω ζωγραφική μεγάλου μεγέθους», μια πιστή δηλαδή απόδοση του «τσαρούχιου» κόσμου. Ο διονυσιασμός, το γλέντι, η ομορφιά, η παιδική αέναη ως προς την απλότητα της φόρμας και της αλήθειας ματιά του, η αγιογραφική του προσέγγιση σε εικόνες τοπίων και ανθρώπων, αυτή δηλαδή η γήινη μα και εξαϋλωτική, μυθική αλλά και τόσο ριζωμένη με το εδώ και τώρα των ηρώων του, συνιστούν μια υπέρτατη ευκαιρία για να ξανασυνδέσουμε με την ελληνικότητα του ζωγράφου.
Μέσω Αμαρουσίου κι ενός μουσείου που πήρε ξανά ζωή χάρη στην Documenta 14: στο πλαίσιό της όχι μόνο εκτέθηκαν μέρη της σκηνογραφικής μελέτης του Τσαρούχη, αλλά και πραγματοποιήθηκαν βασικές επισκευές στο κτίριο. Ανακαινισμένο σήμερα το Μουσείο Τσαρούχη παίρνει ζωή. Εγκαινιάστηκε στις 31 Μαρτίου.
Φαντάσου το, είναι σαν να μπαίνεις πάλι εκεί! Στο εργαστήριο του κυρίου Γιάννη. Ο χρόνος παγώνει, ο ζωγράφος είναι σαν να είναι πάλι εκεί, φωνές, παιχνίδια, φίλοι, χρώματα, σώματα, επιθυμίες, γέλια, μια βόλτα-εμπειρία.
Η έκθεση «Το εργαστήριο του Γιάννη Τσαρούχη» σε γυρίζει στο παρελθόν. Όχι όμως με μια ρετρό διάθεση, αλλά σαν νοσταλγία μέλλοντος. Μια μυστικιστική - φανερή, μια σιωπηλή- θορυβώδης συνύπαρξη που επανασυστήνει τον ζωγράφο. Που απεικόνισε θαυμαστά το είναι του. Και το όλον μας: από την αρχαιότητα έως και το τώρα, μέσα στο θρυμματισμένο μωσαϊκό δηλαδή της ιστορίας μας, η ζωγραφική του δεν συνθέτει τίποτα άλλο πέρα από την αναζήτηση της χαμένης μας ταυτότητας.
Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, Πλουτάρχου 28, Μαρούσι
Τιμή εισόδου: 3 ευρώ
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-14:00
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα έργο Τέχνης που απεικόνιζε τη ζωή σε ένα χαρέμι απομακρύνθηκε από έκθεση στο Αραβικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Κατάρ
180 εκθέματα παρουσιάζονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, πολλά από τα οποία φεύγουν για πρώτη φορά από την έδρα τους και ταξιδεύουν στην Αθήνα
Ένα φαινόμενο που η παρουσία του μεταξύ ψηφιακού κόσμου και αληθινών γειτονιών καταργεί τα όρια μεταξύ κατασκευασμένου και υπαρκτού
Εγκαίνια για την έκθεση στις 19 Δεκεμβρίου
Κάθε έργο είναι ένα ταξίδι δημιουργίας, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και ανοίγει παράθυρα σε νέες αντιλήψεις
Τι θα δούμε σε χώρους τέχνης και γκαλερί
Celestial Bodies Guide Us Through Dark Times σημαίνει ελπίδα, καλοσύνη, διαρκής αναζήτηση, κατανόηση και αποδοχή
Ο πίνακας είχε πουληθεί το 1890 σε ιδιώτη και είχε εξαφανιστεί
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί μόλις έξι αυθεντικές φωτογραφίες του γάλλου ποιητή
Δυο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, μια έκθεση φωτογραφίας και ντοκιμαντέρ και ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Τζούλια Δημακοπούλου
Μια σπουδαία έκθεση που περιλαμβάνει πάνω από 140 αδημοσίευτα ζωγραφικά έργα του
Μιλήσαμε με το ζευγάρι καλλιτεχνών που εκθέτουν για πρώτη φορά μαζί
Η αναδρομική του έκθεση «Shut your eyes and see» στο Μουσείο Β. & Ε. Γουλανδρή είναι γεμάτη φως, neon και κρυφά ή φανερά μηνύματα
Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του που για δεκαετίες ήταν κρυμμένο
Εστιάζει στη σχέση του με τη γαλλική πρωτεύουσα και την περίοδο που συναντήθηκε με τους Τζιακομέτι και Πικάσο
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Τι θα δούμε σε γκαλερί και σε χώρους τέχνης της Αθήνας;
Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για σουρεαλιστικό πίνακα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.