- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Κάτι θα συμβεί στις στοές της Αθήνας
Το Removement Athens 2017 μπάνει σε 3 στοές με εικαστικές παρεμβάσεις και performances καταξιωμένων ελλήνων καλλιτεχνών
Είναι το νούμερο ένα τεστ του πραγματικού Αθηναίου. Γιατί αν δεν ξέρεις τα μυστικά περάσματα και την παράλληλη ζωή του κεκαλυμμένου και άλλοτε υπογείου λαβύρινθου αυτής της πόλης, σημαίνει πώς στ’ αλήθεια δεν την έμαθες ποτέ. Τελευταία, βέβαια, το βάδισμα κάνει αντίλαλο, πάνε πια οι καλησπέρες κι η βαβούρα των εμπόρων.
Ίσως με μια δόση νοσταλγίας και ανάγκη επιστροφής στο αγαπημένο, ζωηρό παρελθόν των σκεπαστών οδών της Αθήνας, το Removement Athens 2017 εστιάζει και αντλεί τις θεματικές του από τις Στοές της. Ακολουθεί την «πορεία» των εμπορικών οδών του Κέντρου μέσα στη σύγχρονη ιστορία και μέσω έρευνας και καλλιτεχνικής δημιουργίας επιχειρεί την επανάχρηση και αναβίωση των ιστοριών που συνοδεύουν τρεις εμβληματικές Στοές των Αθηνών: Στοά Καίρη, Στοά Αρσάκη και Στοά Πραξιτέλους.
Ιστορίες που μπορεί να παραγκωνίστηκαν με την αλλαγή της χρήσης και το πέρασμα του χρόνου, επιστρέφουν τον φετινό Ιούνιο με εικαστικές παρεμβάσεις, εγκαταστάσεις και performances στους τόπους που επισφραγίστηκαν επί δεκαετίες με εις-ροές ανθρώπων, χώρους που επιτέλεσαν το όνειρο της επιτυχίας και πέρασαν σχεδόν στη λήθη.
ΣΤΟΑ ΠΡΑΞΙΤΕΛΟΥΣ
1 Ιουνίου 2017, Πραξιτέλους 33, 19.30
Ξεκινώντας από τη μικρή θολωτή Στοά της οδού Πραξιτέλους το νήμα της αφήγησης ξετυλίγεται μέσα από την performance «DRESS UP» που σκηνοθετεί και συνθέτει η χορογράφος-σκηνοθέτης Νατάσσα Ζούκα.
«Τότε ο κόσμος έραβε πολύ. Δεν υπήρχαν έτοιμα ρούχα. Ράβανε τα πάντα, και καλά και καθημερινά. Τα υφάσματα ήταν ξένα και ελληνικά. Τα ιταλικά δεν είχανε τόσο πέραση, δεν ήτανε τόσο της προκοπής», θυμούνται οι παλιοί για τη στοά που χτίστηκε το 1936 και μέχρι και τη δεκαετία του ΄90 παρέμενε ανοιχτή όλη μέρα κι είχε καφενείο και θυρωρό. Σήμερα, όσοι χώροι ενοικιάζονται λειτουργούν κυρίως ως αποθήκες και επισκευαστικά εργαστήρια, ενώ το οίκημα να παραμένει ακριβώς όπως χτίστηκε πρώτα.
Η Στοά έγινε ορόσημο της γειτονιάς των ραφτάδικων. Σαν από ένστικτο ενσωμάτωσε την ίδια εμπορική δραστηριότητα των γύρω δρόμων, που αποτέλεσαν για δεκαετίες σημείο αναφοράς της ύφανσης και του υφάσματος και σήμερα εμπνέουν την καλλιτέχνιδα, που δημιουργεί μαζί με μία 30μελή ομάδα ερμηνευτών - σπουδαστών της Δραματικής Σχολής Αρχή Ν. Καρρά.
ΣΤΟΑ ΚΑΪΡΗ
2-30 Ιουνίου 2017, Καΐρη 6, Δευτέρα & Πέμπτη, 10.00-20.00
Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή & Σάββατο: 10.00-18.00
«Το έλα να δεις γινότανε τότε από κόσμο. Με την άφιξη της ηλεκτροδότησης το ’38 ήκμασαν η σοκολατοποιΐα Γκλόρια, το ιστορικό οπλοτεχνουργείο της οικογένειας Παπαϊωάννου, βιοτεχνίες ρούχων, παπουτσάδικα και κλωστάδικα, όπως τα επώνυμα καταστήματα του Ταράση και του Φάρου», λένε όσοι έμειναν να θυμούνται τη στοά Καΐρη που χτίστηκε στις αρχές του ’30 και έσφυζε από ζωή έως τα τέλη του ’80. Έκτοτε παρατηρείται βέβαια μια ύφεση στις εμπορικές δραστηριότητες της στοάς, ενώ κάποιοι αντέχουν ακόμα, όπως το κατάστημα Λίλας που έχει περάσει από τρεις γενιές.
Αφετηρία των εικαστικών παρεμβάσεων, εγκαταστάσεων και video-art που έργων θα φιλοξενήσει η Στοά Καΐρη αποτελεί η ίδια η ιστορία της, από τα παλιά καλτσάδικα μέχρι τα σημερινά πωλητήρια ειδών περιτυλίγματος και το εναπομένον οπλοδιορθωτήριο της οικογένειας Παπαϊωάννου. Από το υπόγειο και τον κυρίως χώρο της Στοάς, μέχρι τους δύο πρώτους ορόφους, οι καλλιτέχνες Τζένη Αργυρίου, Βασίλης Γεροδήμος, Πέγκυ Κλιάφα, Γιώργος Μαραζιώτης, Αντρέας Σάββα και Χρήστος Τόλης μετατρέπουν τους χώρους με έργα που άλλοτε αναβιώνουν την αστική μνήμη κι άλλοτε προδιαθέτουν την ανάγκη νέων τρόπων επανάχρησης.
ΣΤΟΑ ΑΡΣΑΚΗ
9-10, 21 & 30 Ιουνίου 2017
Θα θυμίζει πάντα τις πρώτες οικογενειακές βόλτες στο Κέντρο, κι ας την ταυτίζουν πολλοί με τη Στοά Βιβλίου παραδίπλα. Είναι σίγουρα πολύ λαμπρότερη και ανώτερή της σε ομορφιά με τον μεγαλοπρεπή της θόλο, το φάρδος και την αριστοκρατική αύρα.
Οι βόλτες ξεκινούσαν πάντα από εδώ, όπου σήμερα είναι όλα έρημα, τα βήματα κάνουν έναν στενάχωρο αντίλαλο καθώς προσπερνάς το καταφύγιο ενός άστεγου κι ο αέρας κάνει βόλτες πεσμένα σκουπίδια και φύλλα. Όσοι έζησαν στις καλές ημέρες λένε ότι η Στοά «είχε συνεχώς κίνηση, ήταν από τα πιο ζωντανά σημεία της Αθήνας. Ανοίγαμε στις εννέα το πρωί και κλείναμε στις εννέα το βράδυ. Γινόντουσαν διάφορα δρώμενα με πιάνο, με μουσικές, με χορούς και διάφορα άλλα». Όπως θυμάται ο κ. Γιάννης, που έχει ακόμα κατάστημα στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο, «κάποτε σου έβγαινε ο ώμος να περάσεις απ’ τη στοά απ’ τον κόσμο, τώρα δεν πατάει ψυχή».
Και τώρα που τα στόρια είναι κατεβασμένα και τίποτα δε θυμίζει τον καιρό που μια από τις πιο εντυπωσιακές στοές του Κέντρου, των αρχών του 20ού αιώνα, υπήρξε εμπορικό κέντρο της βαλίτσας, της τσάντας και των δερμάτινων ειδών με τα περισσότερα στόρια, σήμερα, κατεβασμένα, το Removement της δίνει ζωή.
Τον Ιούνιο, με την ευγενική παραχώρηση και συνεργασία της Στοάς του Βιβλίου και της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, η Στοά Αρσάκη θα φιλοξενήσει τρεις διαφορετικές performances που προτείνουν η κάθε μία από άλλη οπτική γωνία την επαναφορά της Στοάς όχι μόνο ως πέρασμα, αλλά ως χώρο συνάθροισης, ξεκούρασης και ανάπαυλας. Τις τρεις performances σκηνοθετούν και συνθέτουν η χορογράφος-performer Μαριάννα Καβαλλιεράτου (Παρασκευή 9 Ιουνίου στις 20.00 & Σάββατο 10 Ιουνίου 11.00 & 20.00), ο σκηνοθέτης-ηθοποιός Κωνσταντίνος Ντέλλας (21 Ιουνίου 2017 στις 15.30) και η χορογράφος-performer Μαριέλα Νέστορα (30 Ιουνίου 2017 στις 15.00).
Removement Athens 2017, 1-30 Ιουνίου, Στοά Καΐρη | Στοά Πραξιτέλους | Στοά Αρσάκη
Περισσότερες πληροφορίες στο site και στο facebook της διοργάνωσης.
Συντελεστές: Καλλιτεχνική Διεύθυνση - Επιμέλεια: Μαρία Βασαριώτου/ Σχεδιασμός Παραγωγής - Καλλιτεχνικός Σύμβουλος: Κωνσταντίνος Σακκάς/ Κοινωνιολογική Έρευνα: Πωλίνα Γιωλτζόγλου/ Βοηθοί Επιμελητή - Εκτέλεση παραγωγής: Γιώργος Νομικός, Γεωργία Ελένη Τιγκινάγκα/ Βοηθός Οργάνωσης Παραγωγή: Κατερίνα Κώτσου/ Προβολή – Επικοινωνία: Γιώργος Κατσώνης/ Οπτική επικοινωνία – Σχεδιασμός: komodo / Φωτογραφία: Xρήστος Καρνάκης/ Social Media: Φλώρα Κοπέλου/ Οργάνωση Παραγωγής: Delta Pi
*Το Removement στην Αθήνα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και με την ένθερμη αποδοχή και ευγενική παραχώρηση των ιδιοκτητών/ενοικιαστών των Στοών Καΐρη, Αρσάκη και Πραξιτέλους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα τεράστιο project για τις Κυκλαδίτισες, μια περπλάνηση στο όνειρο, το τέλος του τοπίου και ένα γιορτινό εικαστικό διήμερο
To έργο επανεμφανίστηκε μετά από 120 χρόνια
Η Ρεβέκκα Καμχή γράφει για τη γνωριμία της με τον καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Κακανιά και για την αναδρομική του έκθεση στην γκαλερί της
Ένα έργο Τέχνης που απεικόνιζε τη ζωή σε ένα χαρέμι απομακρύνθηκε από έκθεση στο Αραβικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Κατάρ
180 εκθέματα παρουσιάζονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, πολλά από τα οποία φεύγουν για πρώτη φορά από την έδρα τους και ταξιδεύουν στην Αθήνα
Ένα φαινόμενο που η παρουσία του μεταξύ ψηφιακού κόσμου και αληθινών γειτονιών καταργεί τα όρια μεταξύ κατασκευασμένου και υπαρκτού
Εγκαίνια για την έκθεση στις 19 Δεκεμβρίου
Κάθε έργο είναι ένα ταξίδι δημιουργίας, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και ανοίγει παράθυρα σε νέες αντιλήψεις
Τι θα δούμε σε χώρους τέχνης και γκαλερί
Celestial Bodies Guide Us Through Dark Times σημαίνει ελπίδα, καλοσύνη, διαρκής αναζήτηση, κατανόηση και αποδοχή
Ο πίνακας είχε πουληθεί το 1890 σε ιδιώτη και είχε εξαφανιστεί
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί μόλις έξι αυθεντικές φωτογραφίες του γάλλου ποιητή
Δυο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, μια έκθεση φωτογραφίας και ντοκιμαντέρ και ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Τζούλια Δημακοπούλου
Μια σπουδαία έκθεση που περιλαμβάνει πάνω από 140 αδημοσίευτα ζωγραφικά έργα του
Μιλήσαμε με το ζευγάρι καλλιτεχνών που εκθέτουν για πρώτη φορά μαζί
Η αναδρομική του έκθεση «Shut your eyes and see» στο Μουσείο Β. & Ε. Γουλανδρή είναι γεμάτη φως, neon και κρυφά ή φανερά μηνύματα
Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του που για δεκαετίες ήταν κρυμμένο
Εστιάζει στη σχέση του με τη γαλλική πρωτεύουσα και την περίοδο που συναντήθηκε με τους Τζιακομέτι και Πικάσο
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.