- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Είναι οι νέοι, βραβευμένοι καλλιτέχνες του «μεγάλου» ΔΕΣΤΕ και εκθέτουν στο Κυκλαδικής
Το διεθνώς αναγνωρισμένο βραβείο τέχνης γίνεται 18 και παρουσιάζει τα έργα 9 καλλιτεχνών στην «Επετειακή έκθεση 1999- 2015»
Το ΔΕΣΤΕ δεν είναι απλώς ένα βραβείο, είναι μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις που μπορεί να λάβει ένας Έλληνας ή Κύπριος καλλιτέχνης. Τίτλος διεθνούς αναγνώρισης, συνοδεύεται και από ένα χρηματικό ποσό, που καμιά φορά είναι το ίδιο –ίσως και περισσότερο- σημαντικό από τη διάκριση για έναν νέο δημιουργό.
Το μεγάλο βραβείο απονέμεται κάθε δύο χρόνια από το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ του Δάκη Ιωάννου από το 1999 και αν μιλήσουν οι αριθμοί, φέτος ενηλικιώνεται, γίνεται 18 χρονών, ενώ από το 1999 έως το 2015, έχουν βραβευτεί συνολικά 9 καλλιτέχνες από τους 58 που το έχουν διεκδικήσει.
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 18 χρόνων από την 1η διοργάνωση του θεσμού, πραγματοποιείται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης η έκθεση «Βραβείο ΔΕΣΤΕ: Μια Επετειακή Έκθεση, 1999-2015», με έργα των 9 βραβευθέντων καλλιτεχνών αυτής της περιόδου. Δίνεται έτσι μια ευκαιρία επισκόπησης της νεότερης καλλιτεχνικής δημιουργίας που θα διαρκέσει έως τα μέσα Σεπτέμβρη.
Οι νέοι περνούν μπροστά. «Βήμα στους Νέους» ονομάζεται άλλωστε το πρόγραμμα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης που φιλοξενεί για πέμπτη χρονιά το Βραβείο ΔΕΣΤΕ στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το ομώνυμο Ίδρυμα. Σε διάλογο με τη νέα γενιά, εμείς ενημερωνόμαστε για τη σύγχρονη δημιουργία, ενώ παράλληλα ενισχύεται ένα δυναμικό πεδίο ανταλλαγής ιδεών.
Στόχος του Βραβείου ΔΕΣΤΕ είναι η ανάδειξη μιας ανερχόμενης γενιάς καλλιτεχνών, που αποτελεί κύριο άξονα της πολιτικής του Ιδρύματος για τη στήριξη και την προώθηση της σύγχρονης τέχνης.
Με την ευκαιρία της έκθεσης, θα κυκλοφορήσει δίγλωσσος (Ελληνικά/Αγγλικά) κατάλογος ο οποίος τιμά και επανεξετάζει όχι μόνο το έργο των βραβευμένων καλλιτεχνών, αλλά και όλους όσους έχουν συμβάλει στην δεκαοκτάχρονη πορεία του θεσμού. Ο κατάλογος περιλαμβάνει κείμενα και μαρτυρίες των: Λουκία Αλαβάνου, Νάντια Αργυροπούλου, Υπατία Βουρλούμη, Bart De Baere, Σταματία Δημητρακοπούλου, Richard Fishman, Vincent Geyskens, Antony Hudek, Andrea Liu, Frank Lubbers, Χριστόφος Μαρίνος, François Michaud, Σοφία Μπέμπεζα, Νίκος Μυκωνιάτης, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Heinz Peter Schwerfel, Γιώργος Τζιρτζιλάκης και Χρήστος Χρυσόπουλος.
Πληροφορίες στο Guide της Athens Voice εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες για τους καλλιτέχνες εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα έργο Τέχνης που απεικόνιζε τη ζωή σε ένα χαρέμι απομακρύνθηκε από έκθεση στο Αραβικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Κατάρ
180 εκθέματα παρουσιάζονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, πολλά από τα οποία φεύγουν για πρώτη φορά από την έδρα τους και ταξιδεύουν στην Αθήνα
Ένα φαινόμενο που η παρουσία του μεταξύ ψηφιακού κόσμου και αληθινών γειτονιών καταργεί τα όρια μεταξύ κατασκευασμένου και υπαρκτού
Εγκαίνια για την έκθεση στις 19 Δεκεμβρίου
Κάθε έργο είναι ένα ταξίδι δημιουργίας, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και ανοίγει παράθυρα σε νέες αντιλήψεις
Τι θα δούμε σε χώρους τέχνης και γκαλερί
Celestial Bodies Guide Us Through Dark Times σημαίνει ελπίδα, καλοσύνη, διαρκής αναζήτηση, κατανόηση και αποδοχή
Ο πίνακας είχε πουληθεί το 1890 σε ιδιώτη και είχε εξαφανιστεί
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί μόλις έξι αυθεντικές φωτογραφίες του γάλλου ποιητή
Δυο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, μια έκθεση φωτογραφίας και ντοκιμαντέρ και ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Τζούλια Δημακοπούλου
Μια σπουδαία έκθεση που περιλαμβάνει πάνω από 140 αδημοσίευτα ζωγραφικά έργα του
Μιλήσαμε με το ζευγάρι καλλιτεχνών που εκθέτουν για πρώτη φορά μαζί
Η αναδρομική του έκθεση «Shut your eyes and see» στο Μουσείο Β. & Ε. Γουλανδρή είναι γεμάτη φως, neon και κρυφά ή φανερά μηνύματα
Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του που για δεκαετίες ήταν κρυμμένο
Εστιάζει στη σχέση του με τη γαλλική πρωτεύουσα και την περίοδο που συναντήθηκε με τους Τζιακομέτι και Πικάσο
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Τι θα δούμε σε γκαλερί και σε χώρους τέχνης της Αθήνας;
Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για σουρεαλιστικό πίνακα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.