Εικαστικα

Το animation βίντεο για τη σχέση του Ζαν Πολ Σαρτρ με τον Αλμπέρ Καμί

Η φιλία και η μετέπειτα έχθρα ανάμεσα στους δύο μεγάλους υπαρξιστές

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
339169-705527.jpg

Τα αιώνια ερωτήματα ξεσηκώνουν μεγάλες, θυελλώδεις ιδέες που συζητιούνται εξίσου ένθερμα σε café και μεταμεσονύχτιες ιεροτελεστίες στα μπαρ που συχνάζουν διανοούμενοι και τύποι beat. Η αγωνία να βρεις λόγο ύπαρξης σε αυτόν τον κόσμο και αμέσως μετά να τον αμφισβητήσεις μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες φιλίες αλλά και θυελλώδεις διαφωνίες, διαμάχες, πόλωση.

Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί και η σχέση των δύο μεγάλων υπαρξιστών, του Γάλλου Ζαν Πολ Σαρτ με τον Γαλλο-Αλγερινό Αλμπέρ Καμί οι οποίοι ήταν καλοί φίλοι από την εποχή ακόμα της Γαλλικής αντίστασης. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ενώ το τραυματισμένο Παρίσι προσπαθούσε να στηθεί στα πόδια του, οι δύο φίλοι έπιναν μαζί και συζητούσαν μέχρι τα χαράματα στα αγαπημένα τους στέκια. Έρωτες, ατέλειωτα τσιγάρα, συζητήσεις και γράψιμο. Μέσα από τα κείμενά τους, ο Σαρτρ και ο Καμί προσπαθούσαν να δώσουν τις βάσεις για ένα δικαιότερο μέλλον, μία καλύτερη Γαλλία.

Η φιλία όμως, επρόκειτο να εξελιχθεί σε μία άσπονδη έχθρα το 1952. Αφορμή ήταν οι διαφωνίες τους επάνω στις φιλοσοφικές τους ανησυχίες, στη σχέση όμως μπλέκεται και η σύντροφος του Σαρτρ, Σιμόν ντε Μποβουάρ και η ερωτική πρότασή της προς τον Καμί.

Τη σχέση και το πόσο τελικά εκτιμούσαν ο ένας τον άλλο, παρουσιάζει με ένα ιδιαίτερο, μοντέρνο τρόπο το animation video “Camus versus Sartre”, το πρώτο από μία σειρά ταινιών μικρού μήκους με κινούμενα σχέδια που ξεκινάει το Aeon, με τίτλο «Φιλοσοφικές Διαμάχες». Οι ιδέες που ταρακούνησαν τον κόσμο αλλά και η ανθρώπινη πλευρά στοχαστών που επηρέασαν την παγκόσμια σκέψη και τον σημερινό κόσμο.

Το βίντεο είναι δημιουργία του βραβευμένου εικονογράφου και σχεδιαστή Andrew Khosravani με καταγωγή από το Λονδίνο που ζει και εργάζεται στη Μαδρίτη. Είναι γνωστός για το χαλαρό, αφαιρετικό και «φιλικό» στιλ της γραμμής του που κάνει τα σχέδια ζωγραφισμένα με το χέρι να απογειώνονται σε σουρεαλιστικές τροπές και περίπλοκες ιδέες. Από το 2013 έχει συνεργαστεί με το Dazed & Confused, MTV Europe, Opportunity Australia, The Royal Institution of Great Britain & Computer Arts Magazine, και έντυπα όπως τα It’s Nice That, The Independent, Juxtapoz, Booooom, National Geographic, Gizmodo και Motionographer.

Σκηνοθέτης και Animator: Andrew Khosravani

Παραγωγός: Kellen Quinn

Σενάριο: Sam Dresser

Ηχητικός σχεδιασμός: Eli Cohn

Αφηγητής: Travis Brecher

Additional Illustration: Rafa Court

Μουσική: 8th και Fitzwater από Pond5

Δείτε περισσότερα στο Aeon: aeon.co/video

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ