Το ξύλινο καλύβι του κυρίου Le Corbusier στο Μουσείο Μπενάκη
Ο Lucien Hervé φωτογραφίζει τον «Μιχαήλ Άγγελο του 20ού αιώνα» και το καλύβι του στο Μουσείο Μπενάκη
Το 1952 ο Le Corbusier σχεδίασε ένα ξύλινο καλύβι σε μια παραλία της Κυανής Ακτής. Εκεί, στο μικρότερο κτίσμα που έφτιαξε ποτέ, πέρασε τα τελευταία καλοκαίρια της ζωής του.
Φωτό: Lucien Hervé
Δίπλα σε μια απλή ψαροταβέρνα και πίσω από το διάσημο σπίτι «E1027» της Eileen Gray και του Badovici, ο Le Corbusier τοποθέτησε το Cabanon, ένα δωμάτιο διαστάσεων 3.66x3.66. Για τραπεζαρία χρησιμοποιούσε τη διπλανή ταβέρνα και εφάρμοζε πιστά, ως κτίσμα, την ανθρωπομετρική κλίμακα του Modulor αποτελώντας ιδανικό ορμητήριο διακοπών.
Το Cabanon
Αυτά τα καλοκαίρια διάσημοι μοντέρνοι συναντήθηκαν στο Cabanon, ανάμεσά τους ο φωτογράφος Lucien Hervé, ο οποίος αποτύπωσε ανέμελα στο φακό του μια προσωπική φιλία κι ένα μεσογειακό καλοκαίρι.
Φωτό: Lucien Hervé
Οι φωτογραφίες του Hervé, τα σχέδια και τα σκίτσα του Le Corbusier, η αλληλογραφία του και το ίδιο το Cabanon, μερικά ανακατασκευασμένο, συνθέτουν μια αντίληψη για τη ζωή και την αρχιτεκτονική που ταυτίζουν το ιδανικό και το απλό.
Φωτό: Lucien Hervé
Το μικρότερο έργο του Le Corbusier, το οποίο συμπυκνώνει την αρχιτεκτονική του, και οι φωτογραφίες του σπουδαίου Lucien Hervé, συνέθεσαν μια πρωτότυπη έκθεση με τα μυστικά της αρχιτεκτονικής, την τέχνη της φωτογραφίας και την ανθρωπολογία των διακοπών στην πιο ώριμη εποχή της νεωτερικότητας. Είναι άλλωστε γνωστό ότι το καλοκαίρι στη θάλασσα της Μεσογείου αποτελούσε μέρος της μητροπολιτικής ιδέας του μοντέρνου, σε τέχνη και αρχιτεκτονική, αλλά και έκφραση της μοντέρνας ζωής.
Φωτό: Lucien Hervé
Ο ελβετός αρχιτέκτονας επηρέασε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και θεωρήθηκε πρωτοπόρος αφού η συνεισφορά του σε αυτό που καλείται σήμερα μοντερνισμός, ή πρώιμος μοντερνισμός, ήταν απόλυτα καθοριστική.
Φωτό: Lucien Hervé
Σχεδιασμός του Cabanon από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ
Το εσωτερικό του Cabanon από το σχεδιασμό του ΕΜΠ
Την έκθεση συνοδεύει ένας μικρός κατάλογος με δοκίμια γραμμένα από τους Παναγιώτη Τουρνικιώτη, Μαρία Τασσοπούλου, Παναγιώτη Φαραντάτο, Γιώργο Παρμενίδη και Ηώ Πάσχου.
Το Σάββατο 21 Μαΐου 2016, στις 10.00 οργανώνεται στα πλαίσια της έκθεσης μια ημερίδα στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, με τίτλο: «O φωτογράφος, ο αρχιτέκτονας και το καλύβι του».
Στην ημερίδα αυτή τρεις διαδοχικοί κύκλοι συζητήσεων θα αναζητήσουν τη σχέση φωτογραφίας και αρχιτεκτονικής, με αφετηρία το έργο του Lucien Hervé για τον Le Corbusier, το αρχιτεκτονικό και ανθρωπολογικό ενδιαφέρον του μικρού Cabanon, ως σχεδιαστικού προτύπου και ως αρχέτυπου κατοικίας, και τη νεωτερική αντίληψη των καλοκαιρινών διακοπών και της φυγής στο θαλάσσιο ορίζοντα.
Διάρκεια Έκθεσης
12/5/2016 - 29/5/2016 (Εγκαίνια: 9/5/2016, 20:00)
Χώρος
Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, 2103453111
Εισιτήρια
€ 4, € 2
Διοργάνωση
Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Μουσείο Μπενάκη, Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, με τη στήριξη του Ιδρύματος Le Corbusier, του Γαλλικού Ινστιτούτου, του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, της Ελβετικής Πρεσβείας, του Ελληνικού Docomomo και της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Ιδρύματος Le Corbusier.
Η κατασκευή του Cabanon αποτέλεσε μέρος εκπαιδευτικού προγράμματος της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και υλοποιείται με την ευγενή χορηγία του Πανελληνίου Συνδέσμου Ξυλείας, της εταιρείας Μουρίκης, της εταιρείας Άλφα Ξυλείας και του Workshop-S Διονύσης Σοτοβίκης.
Τα σχέδια, τα σκίτσα και η αλληλογραφία του Le Corbusier, καθώς και οι φωτογραφίες του Lucien Hervé είναι ευγενική συνεισφορά στην έκθεση αυτή του Ιδρύματος Le Corbusier και της Judith Hervé.
Η έκθεση οργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα έργο Τέχνης που απεικόνιζε τη ζωή σε ένα χαρέμι απομακρύνθηκε από έκθεση στο Αραβικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Κατάρ
180 εκθέματα παρουσιάζονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, πολλά από τα οποία φεύγουν για πρώτη φορά από την έδρα τους και ταξιδεύουν στην Αθήνα
Ένα φαινόμενο που η παρουσία του μεταξύ ψηφιακού κόσμου και αληθινών γειτονιών καταργεί τα όρια μεταξύ κατασκευασμένου και υπαρκτού
Εγκαίνια για την έκθεση στις 19 Δεκεμβρίου
Κάθε έργο είναι ένα ταξίδι δημιουργίας, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και ανοίγει παράθυρα σε νέες αντιλήψεις
Τι θα δούμε σε χώρους τέχνης και γκαλερί
Celestial Bodies Guide Us Through Dark Times σημαίνει ελπίδα, καλοσύνη, διαρκής αναζήτηση, κατανόηση και αποδοχή
Ο πίνακας είχε πουληθεί το 1890 σε ιδιώτη και είχε εξαφανιστεί
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί μόλις έξι αυθεντικές φωτογραφίες του γάλλου ποιητή
Δυο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, μια έκθεση φωτογραφίας και ντοκιμαντέρ και ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Τζούλια Δημακοπούλου
Μια σπουδαία έκθεση που περιλαμβάνει πάνω από 140 αδημοσίευτα ζωγραφικά έργα του
Μιλήσαμε με το ζευγάρι καλλιτεχνών που εκθέτουν για πρώτη φορά μαζί
Η αναδρομική του έκθεση «Shut your eyes and see» στο Μουσείο Β. & Ε. Γουλανδρή είναι γεμάτη φως, neon και κρυφά ή φανερά μηνύματα
Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του που για δεκαετίες ήταν κρυμμένο
Εστιάζει στη σχέση του με τη γαλλική πρωτεύουσα και την περίοδο που συναντήθηκε με τους Τζιακομέτι και Πικάσο
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Τι θα δούμε σε γκαλερί και σε χώρους τέχνης της Αθήνας;
Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για σουρεαλιστικό πίνακα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.