Εικαστικα

Το ξύλινο καλύβι του κυρίου Le Corbusier στο Μουσείο Μπενάκη

Ο Lucien Hervé φωτογραφίζει τον «Μιχαήλ Άγγελο του 20ού αιώνα» και το καλύβι του στο Μουσείο Μπενάκη

320120-629278.jpg
Ηρώ Παρτσακουλάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
127631-648067.jpg

Το 1952 ο Le Corbusier σχεδίασε ένα ξύλινο καλύβι σε μια παραλία της Κυανής Ακτής. Εκεί, στο μικρότερο κτίσμα που έφτιαξε ποτέ, πέρασε τα τελευταία καλοκαίρια της ζωής του.

image

Φωτό: Lucien Hervé

Δίπλα σε μια απλή ψαροταβέρνα και πίσω από το διάσημο σπίτι «E1027» της Eileen Gray και του Badovici, ο Le Corbusier τοποθέτησε το Cabanon, ένα δωμάτιο διαστάσεων 3.66x3.66. Για τραπεζαρία χρησιμοποιούσε τη διπλανή ταβέρνα και εφάρμοζε πιστά, ως κτίσμα, την ανθρωπομετρική κλίμακα του Modulor αποτελώντας ιδανικό ορμητήριο διακοπών.

image

Το Cabanon

Αυτά τα καλοκαίρια διάσημοι μοντέρνοι συναντήθηκαν στο Cabanon, ανάμεσά τους ο φωτογράφος Lucien Hervé, ο οποίος αποτύπωσε ανέμελα στο φακό του μια προσωπική φιλία κι ένα μεσογειακό καλοκαίρι.

image

Φωτό: Lucien Hervé

Οι φωτογραφίες του Hervé, τα σχέδια και τα σκίτσα του Le Corbusier, η αλληλογραφία του και το ίδιο το Cabanon, μερικά ανακατασκευασμένο, συνθέτουν μια αντίληψη για τη ζωή και την αρχιτεκτονική που ταυτίζουν το ιδανικό και το απλό.

image

Φωτό: Lucien Hervé

Το μικρότερο έργο του Le Corbusier, το οποίο συμπυκνώνει την αρχιτεκτονική του, και οι φωτογραφίες του σπουδαίου Lucien Hervé, συνέθεσαν μια πρωτότυπη έκθεση με τα μυστικά της αρχιτεκτονικής, την τέχνη της φωτογραφίας και την ανθρωπολογία των διακοπών στην πιο ώριμη εποχή της νεωτερικότητας. Είναι άλλωστε γνωστό ότι το καλοκαίρι στη θάλασσα της Μεσογείου αποτελούσε μέρος της μητροπολιτικής ιδέας του μοντέρνου, σε τέχνη και αρχιτεκτονική, αλλά και έκφραση της μοντέρνας ζωής.

image

Φωτό: Lucien Hervé

Ο ελβετός αρχιτέκτονας επηρέασε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και θεωρήθηκε πρωτοπόρος αφού η συνεισφορά του σε αυτό που καλείται σήμερα μοντερνισμός, ή πρώιμος μοντερνισμός, ήταν απόλυτα καθοριστική.

image

Φωτό: Lucien Hervé

image

Σχεδιασμός του Cabanon από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ

image

Το εσωτερικό του Cabanon από το σχεδιασμό του ΕΜΠ

Την έκθεση συνοδεύει ένας μικρός κατάλογος με δοκίμια γραμμένα από τους Παναγιώτη Τουρνικιώτη, Μαρία Τασσοπούλου, Παναγιώτη Φαραντάτο, Γιώργο Παρμενίδη και Ηώ Πάσχου.

Το Σάββατο 21 Μαΐου 2016, στις 10.00 οργανώνεται στα πλαίσια της έκθεσης μια ημερίδα στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, με τίτλο: «O φωτογράφος, ο αρχιτέκτονας και το καλύβι του».

Στην ημερίδα αυτή τρεις διαδοχικοί κύκλοι συζητήσεων θα αναζητήσουν τη σχέση φωτογραφίας και αρχιτεκτονικής, με αφετηρία το έργο του Lucien Hervé για τον Le Corbusier, το αρχιτεκτονικό και ανθρωπολογικό ενδιαφέρον του μικρού Cabanon, ως σχεδιαστικού προτύπου και ως αρχέτυπου κατοικίας, και τη νεωτερική αντίληψη των καλοκαιρινών διακοπών και της φυγής στο θαλάσσιο ορίζοντα.


Διάρκεια Έκθεσης

12/5/2016 - 29/5/2016 (Εγκαίνια: 9/5/2016, 20:00)

Χώρος

Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, 2103453111

Εισιτήρια

€ 4, € 2

Διοργάνωση

Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Μουσείο Μπενάκη, Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, με τη στήριξη του Ιδρύματος Le Corbusier, του Γαλλικού Ινστιτούτου, του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, της Ελβετικής Πρεσβείας, του Ελληνικού Docomomo και της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Ιδρύματος Le Corbusier.

Η κατασκευή του Cabanon αποτέλεσε μέρος εκπαιδευτικού προγράμματος της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και υλοποιείται με την ευγενή χορηγία του Πανελληνίου Συνδέσμου Ξυλείας, της εταιρείας Μουρίκης, της εταιρείας Άλφα Ξυλείας και του Workshop-S Διονύσης Σοτοβίκης.

Τα σχέδια, τα σκίτσα και η αλληλογραφία του Le Corbusier, καθώς και οι φωτογραφίες του Lucien Hervé είναι ευγενική συνεισφορά στην έκθεση αυτή του Ιδρύματος Le Corbusier και της Judith Hervé.

Η έκθεση οργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Wow Pow! Bam! Κόμικ και ζωγραφική: Μια συνάντηση στα τέλη του 20ου αιώνα
Wow Pow! Bam! Κόμικ και ζωγραφική: Μια συνάντηση στα τέλη του 20ού αιώνα

Μια έκθεση για την επιρροή των κόμικς στη σύγχρονη ζωγραφική μέσα από δημιουργίες των Δ. Αϊδίνη, Σπ. Βερύκιου, St. Giannakos, Δ. Παπαϊωάννου, K. Haring, Roy Lichtenstein, R. Pettibon κ.ά. στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.