Εικαστικα

Αυτό δεν είναι μα βρύση

Μια συζήτηση με τη Σοφία Νεονάκη, που διευθύνει την Αρχιµήδης Νεονάκης Α.Ε. Ανακύκλωση Μετάλλων

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 258
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
12086-27442.jpg

Στην UBU (Used but Useful - Χρησιµοποιηµένα αλλά χρήσιµα) τα υλικά αποκτούν καινούργια ζωή ως έργα τέχνης

Υλικά για ανακύκλωση αποκτούν καινούργια ζωή ως έργα τέχνης

Για τους περισσότερους –ίσως– από εµάς το µέταλλο είναι ένα κρύο υλικό που δεν προκαλεί συναίσθηµα.

Μετά από µια συζήτηση µε τη Σοφία Νεονάκη, που διευθύνει την Αρχιµήδης Νεονάκης Α.Ε. Ανακύκλωση Μετάλλων, θα σου γεννηθεί η επιθυµία να στήσεις πικνίκ στο στραφταλίζοντα λόφο από λουρίδες αλουµινίου, στο προαύλιο των γραφείων της εταιρείας, στον Ασπρόπυργο.

Γιατί εδώ δεν µιλάµε για ερωτοτροπία µε το υλικό, αλλά για έρωτα που οδήγησε στη δηµιουργία της εταιρείας UBU (Used but Useful - Χρησιµοποιηµένα αλλά χρήσιµα).

∆εκαεπτά χρόνια στο µυαλό της Σοφίας, έγινε πριν 2 χρόνια πραγµατικότητα. Φώναξε καλλιτέχνες και δίνοντάς τους την καλύτερη πρώτη ύλη που προοριζόταν για ανακύκλωση, τους προκάλεσε: «∆είτε αυτό το υδρόµετρο της ΕΥ∆ΑΠ και δώστε του καινούργια ζωή ώστε να ξαναγαπηθεί». Αυτοί το πήραν, το τσαλάκωσαν, το ίσιωσαν, το έδεσαν ή το έλυσαν και το συνέδεσαν µε άλλα υλικά για ένα έργο τέχνης µε τη µορφή ενός εντόµου, µιας πορνό σκηνής, µιας τσάντας, µιας αφηρηµένης σύνθεσης ή ενός χρηστικού αντικειµένου, όπως το ρολόι… Του έφτιαξαν και καινούργιο σπίτι –ένα κουτί πλέξιγκλας– για να εκτεθεί πια στα καταστήµατα/γκαλερί της UBU.

Πρώτα στη Γαλλία (76 Rue de Seine) –µε τους Γάλλους ν’ αναφωνούν “C’est magnifique!”–, κατόπιν στην Κηφισιά (Κολοκοτρώνη 7, Εµπορικό Κέντρο Φοίνικες), στο Μ.Μ.Σ.Τ. της Θεσσαλονίκης και πριν από ένα µήνα στην Πλάκα (Αδριανού 83). Κι αν θεωρήσεις αµελητέο το γεγονός πως αυτή η ελληνική επιχειρηµατική κίνηση έχει τη σφραγίδα της παγκόσµιας πρωτιάς, το σίγουρο είναι πως, αφού περιεργαστείς τα έργα για να διαλέξεις το δικό σου, το βλέµµα σου θα αρχίσει να «γιουµπιγίζει», τόσο που, παραφράζοντας τον Μαγκρίτ, να πεις «αυτό δεν είναι µία βρύση».

Σοφία Νεονάκη

Η εµπνεύστρια και ιδιοκτήτρια της UBU, Σοφία Νεονάκη

Μαρία Αντωνάτου

Η εικαστικός Μαρία Αντωνάτου

Βίλη Μανωλάκου

Η εικαστικός Βίλη Μανωλάκου

Στο εργαστήριο της UBU

Στο εργαστήριο της UBU εργάζονται οι καλλιτέχνες Κρίστα Σγούρου, Αδαµανίτα Νίκα,  Βίλη Μανωλάκου, Γιασεµή Ράπτη, Ναταλία Κερκύρα,  Εύα Αναστοπούλου, Φωτεινή Καπίρη,  ∆ηµήτρης Τράγκας,  Λυδία Μαργαρώνη, Μαρία Αντωνάτου και Χρήστος Σούλαρης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ