Design & Αρχιτεκτονικη

Μία εταιρεία και οκτώ κτήρια αλλάζουν την Αθήνα

Η Noval Property αναπτύσσει σήμερα τα τοπόσημα του μέλλοντος
Ηλιάνα Κωνσταντακάτου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Αθήνα με σύμμαχο τη Noval Property περνάει σε μια νέα εποχή, εστιάζοντας στη βιωσιμότητα και στην καλύτερη ποιότητα ζωής

Η Αθήνα αποτελεί μία από τις αρχαιότερες πόλεις, φέροντας πάνω της ιστορία αλλά και αρχιτεκτονική αιώνων. Κάποια από τα κτήριά της μας εντυπωσιάζουν με τη γοητεία και την αισθητική μιας άλλης εποχής, αλλά την ίδια στιγμή αρκετά από αυτά δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της σύγχρονης πόλης. Περπατώντας στο κέντρο, η απουσία ανοικτών χώρων και η έλλειψη πρασίνου γίνεται ολοένα και πιο εμφανής. Το γερασμένο πλέον κτηριακό αθηναϊκό απόθεμα δυσκολεύεται να καλύψει τις απαιτήσεις του καιρού μας.

Γι’ αυτό και η αναδιαμόρφωση της σχέσης του ανθρώπου με την πόλη αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη. Είναι ώρα η Αθήνα να αλλάξει πρόσωπο, δίνοντας έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και στοχεύοντας στη δημιουργία μιας πόλης, όπου η καθημερινότητα θα είναι πιο εύκολη, λειτουργική και όμορφη για όλους. Μια αλλαγή που απαιτεί νέα, καινοτόμα κτήρια, τα οποία θα καλύπτουν ολιστικά τις ανάγκες των ανθρώπων.

Πρωτοπόρα έργα που άλλαξαν το αστικό τοπίο

Η ανάπλαση μιας πόλης δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται τις κατάλληλες ενέργειες και πρωτοβουλίες για να συμβάλλει σε μια ουσιαστική και αποτελεσματική ανάπτυξη του αστικού κέντρου. Για παράδειγμα, τα κτήρια γραφείων της Noval Property, της 2ης μεγαλύτερης Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), όπως το «The Orbit» στη Λεωφόρο Κηφισίας και το «Butterfly» στο Χαλάνδρι, συνιστούν πράγματι μια σύγχρονη απάντηση στις ανάγκες των εργαζομένων. Πιστοποιημένα και τα δύο με την περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED για το χαμηλό ενεργειακό τους αποτύπωμα, αλλά και με WiredScore για την υψηλή ψηφιακή συνδεσιμότητά τους, τα κτήρια αυτά επαναπροσδιορίζουν την έννοια του εργασιακού περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, το «The Orbit», ένα πολυώροφο επιβλητικό συγκρότημα γραφείων, χάρη στην πρωτοποριακή αρχιτεκτονική του, φέρνει στο προσκήνιο τους χώρους πρασίνου και το ζεστό φυσικό φως, αποτελώντας πλέον ένα κτήριο τοπόσημο, σημείο αναφοράς της Αθήνας.

Παράλληλα, αξίζει να αναφέρουμε ότι στον περιβάλλοντα χώρο του «Butterfly», τοποθετήθηκε πρόσφατα η γλυπτική σύνθεση «Gentility», έργο της διεθνώς καταξιωμένης γλύπτριας Βένιας Δημητρακοπούλου, προσελκύοντας το ενδιαφέρον, τόσο για την ιδιαίτερη αισθητική του όσο και για τον τρόπο με τον οποίο ενσωματώνεται αρμονικά στον χώρο.

Μετασχηματισμός όμως δεν σημαίνει μονάχα καλαίσθητο αποτέλεσμα. Αντιθέτως, τα ζητήματα συμπερίληψης είναι αυτά που όταν διευθετούνται αλλάζουν εμπράκτως τον τρόπο ζωής μας. Έτσι, τα σύγχρονα κτήρια δεν αλλάζουν μόνο την εικόνα της ευρύτερης περιοχής, αλλά προσφέρουν και ποιοτικούς χώρους προσβάσιμους σε όλους, από τους εργαζόμενους μέχρι τους επισκέπτες και τους κατοίκους της περιοχής.

Στην ίδια φιλοσοφία κινείται και το εμπορικό κέντρο River West, ένα ακόμα έργο της Noval Property, το οποίο με την ολοκλήρωση της επέκτασής του, το River West Open, αποτελεί πλέον μια από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις της Δυτικής Αττικής. To πράσινο και το υδάτινο στοιχείο κυριαρχούν στους υπαίθριους χώρους, συνθέτοντας την απόλυτη εμπειρία για τον επισκέπτη κάθε ηλικίας. Μία επίσκεψη είναι αρκετή για να κάνουμε την βόλτα και τις αγορές μας ξεφεύγοντας, έστω και λίγο, από το γκρι της πόλης και δίνοντας στη διάθεσή μας το boost που έχει ανάγκη.

Ανακαλύπτοντας τα τέσσερα νέα τοπόσημα της Αθήνας

Η Noval Property, θυγατρική της Viohalco, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία κτηρίων με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και ποιότητα αναλλοίωτη στο χρόνο, υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα που εστιάζει στην αναμόρφωση της Αθήνας. Κάπως έτσι, αναπτύσσεται σήμερα το νέο office campus «The Grid» στο Μαρούσι, μέσω της σύμπραξης με τη Brook Lane Capital. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο συνολικής επιφάνειας 61.000 τ.μ., το οποίο σε συνεργασία με το διεθνώς αναγνωρισμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners, στοχεύει να ενσωματώσει τα νέα πρότυπα και τάσεις που κυριαρχούν στον τομέα της κατασκευής επαγγελματικών χώρων. Μία καινοτόμα ανάπτυξη, που συνδυάζει σύγχρονους χώρους εργασίας με πλούσιους χώρους πρασίνου σε κάθε της σημείο. Καλωσορίσατε στο απόλυτο work-place!

Μόλις 2,5 χιλιόμετρα πιο μακριά, προχωρά η ανακατασκευή ενός υφιστάμενου κτηρίου επί της Λεωφόρου Κηφισίας 199 στο Μαρούσι. Πρόκειται να μετατραπεί σε ένα πρωτοποριακό κτήριο γραφείων το οποίο επιδιώκοντας να συμβάλλει σε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο, θα είναι ένα κτήριο που θα ξεχωρίζει για το πολύ χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα κατά τη λειτουργία του.

Το τρίπτυχο του ανανεωμένου πλέον Αμαρουσίου συμπληρώνεται στην οδό Χειμάρρας. Η κατασκευή ενός νέου project γραφείων υλοποιείται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς, ξεχωρίζοντας για τον έξυπνο και βιοκλιματικό σχεδιασμό της. Ένα έργο που, εφαρμόζοντας στην πράξη την ανθρωποκεντρική φιλοσοφία, εστιάζει στη λειτουργικότητα και την ευεξία όλων όσων εργάζονται ή επισκέπτονται το κτήριο, προσδίδοντας στην καθημερινότητά τους την ποιότητα που της αξίζει.

Η δραστηριότητα της Noval Property εκτείνεται και σε άλλους σημαντικούς τομείς ακινήτων, χάρη στο ευρύ και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο που διαθέτει. Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιεί την ανακαίνιση ενός παλαιού κτηρίου στην οδό Αρδηττού στο Μετς, μετατρέποντας το σε έναν σύγχρονο και υψηλής αισθητικής κτήριο μικτών χρήσεων, που θα περιλαμβάνει πολυτελείς κατοικίες αλλά και σύγχρονους γραφειακούς χώρους, στοχεύοντας σε περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED Gold.

Και μπορεί όλα τα παραπάνω να εντυπωσιάζουν, όμως η ανάπλαση στην οδό Πειραιώς 252, ανοίγει το δρόμο στις μεγάλες αστικές αναπτύξεις, με σημαντική κοινωνική και οικονομική επίδραση στην πόλη. Η Noval Property αναλαμβάνει να δώσει νέα ζωή σε μια πρώην βιομηχανική έκταση 70 στρεμμάτων, αναμορφώνοντας την εικόνα της ευρύτερης περιοχής. Συγκεκριμένα, οι πρώτες εγκαταστάσεις της Viohalco θα μετατραπούν σε ένα σύνθετο και σύγχρονο πολιτιστικό, εμπορικό και τουριστικό πόλο έλξης επισκεπτών, μια αναδυόμενη «Art District».

Τα όμορφα κτήρια και οι εντυπωσιακές αναπλάσεις δεν αφορούν απλώς την εικόνα μίας πόλης, αντιθέτως, έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία. Είναι οι χώροι που συμβάλλουν στη βελτίωση του τρόπου ζωής, εργασίας και διασκέδασης των ανθρώπων. Σε μια πόλη όπως η Αθήνα που δεν «κοιμάται» ποτέ, οι ρυθμοί της τρέχουν και μαζί τους και εμείς, ήρθε η στιγμή να τεθεί στο επίκεντρο η ποιότητα ζωής και η σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης. Για αυτό και με κάθε της νέο έργο, η Noval Property υλοποιεί σταθερά και με συνέπεια το όραμα της για μια, ακόμα πιο σύγχρονη Αθήνα, όπου το δομημένο περιβάλλον επαναπροσδιορίζεται, προσαρμόζεται και αναπτύσσεται, με γνώμονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου