Design & Αρχιτεκτονικη

Neraw: Πώς ένα παχύφυτο γίνεται έργο τέχνης

Ο Κωνσταντίνος Μπομπόγιας και ο Γιώργος Μπόλλας εμπνέονται από τις πεζοπορίες τους στα βουνά και παντρεύουν τη γλυπτική με τα φυτά

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κωνσταντίνος Μπομπόγιας και Γιώργος Μπόλλας

Neraw: Φυτά μέσα σε χειροποίητα γλυπτά από τους Κωνσταντίνο Μπομπόγια και Γιώργο Μπόλλα 

Ο Κωνσταντίνος Μπομπόγιας είναι project manager στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπόριου τα πρωινά και DJ στα Purple Night party τα βράδια. Ο Γιώργος Μπόλλας είναι κεραμίστας και σχεδιαστής. Και οι δύο όμως είναι φυσιολάτρες, κάνουν πεζοπορίες στα βουνά και τα ποτάμια, και full time «plant daddies». Έτσι, με το μότο «Exotic Ceramics & Seductive Plants», δημιούργησαν το project Neraw με «φυτεμένα κεραμικά». Κάθε φυτό δηλαδή φυτεύεται σε ένα χειροποίητο κεραμικό με σκοπό να δημιουργηθεί μια γλυπτική σύνθεση.

Η ιδέα τους προέκυψε από την ανάγκη τους να έχουν στον προσωπικό τους χώρο ένα κομμάτι απο τη φύση, γι' αυτό και συγκατοικούν με εκατοντάδες είδη φυτών.

«Το διαμέρισμά μας στον Κεραμεικό είναι σαν ένα μικρό φυτώριο, έχει από μεγάλα εξωτικά φυτά, μέχρι terrarium, ενυδρεία και μικρά εσωτερικά θερμοκήπια. Σίγουρα αυτό το hobby απαιτεί αφοσίωση και υπομονή αλλά δεν το αλλάζουμε σε καμία περίπτωση. Τα φυτά είναι εκεί, τα βλέπουμε να μεγαλώνουν και να ομορφαίνουν τον χώρο μας. Είναι το απόλυτο detox από έναν κόσμο που σχεδόν όλη μέρα είναι μπροστά σε μια οθόνη. Το διαμέρισμά μας στον Κεραμεικό είναι σαν ένα μικρό φυτώριο, έχει από μεγάλα εξωτικά φυτά, μέχρι terrarium, ενυδρεία και μικρά εσωτερικά θερμοκήπια.

»Όσον αφορά στο Neraw, στόχος μας απο την αρχή ήταν η μεταφορά ενός τοπίου από τα βουνά σε μικρότερη κλίμακα μέσα στο σπίτι και να δημιουργηθεί μια σειρά ιδιαίτερων αντικειμένων για να διακοσμήσει κανείς τον χώρο του. Έτσι κάθε φορά που νιώθεις πίεση από τους ρυθμούς της ζωης στην πόλη, να έχεις μια μικρογραφία που κοιτώντας τη να μπορείς να ταξιδέψεις. Επίσης, πιστεύουμε ότι πλέον ο κόσμος έχει την ανάγκη να ανακαλύπτει μέρη για να αποδρά, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει απλώς μια μικρή αλλαγή στον προσωπικό του χώρο, π.χ. ένα παράξενο φυτό μέσα σε ένα ιδιόμορφο κεραμικό. Μια και το φυτεμένο κεραμικό, που υφίσταται σαν ζωντανός οργανισμός, δεν υπάρχει στην Ελλάδα, είναι κάτι που μας ξεχωρίζει από την υπόλοιπη αγορά και κινείται περισσότερο ανάμεσα στα όρια τέχνης και φύσης. Το αγοραστικό κοινό αναζητά κάτι πιο ιδιαίτερο, διαφορετικό και ψαγμένο» μου εξηγούν.

@neraw.gr

Inspiration trip to Tzoumerka. At Neraw, we draw inspiration from the pure, life-giving qualities of water to craft ceramics and nurture plants that flourish in an environment of natural elegance and grace. #greece #green #plants #pottery #handmadeceramics #ceramics #inspo #river #tzoumerka #nature #water #waterfall

♬ 58500 - Daniel Avery Remix - Enfant Sauvage

Τις περισσότερες φορές, η έμπνευση για τις δημιουργίες τους προκύπτει στις εξορμήσεις τους στη φύση, σε ορεινούς προορισμούς, καταρράκτες ή λίμνες της Ελλάδας, μέσα από ένα φυτό που έχει φυτρώσει για παράδειγμα στις καμπύλες ενός βράχου ή στα βρύα πάνω σε κορμούς δέντρων. Πώς όμως παίρνει σάρκα και οστά η ιδέα;

«Αγαπημένοι μας προορισμοί ο Όλυμπος, τα Ζαγοροχώρια και τα Τζουμέρκα. Σε κάθε ταξίδι θα μας δεις με τεράστια backpack που χωράνε όλες τις δημιουργίες μας ώστε αν δούμε π.χ. στον δρόμο έναν βράχο που θα μας θυμίσει ένα αντικείμενό μας, να το φωτογραφίσουμε. Είναι πρόκληση, αλλά μας αρέσει. Ειδικά τώρα που συνδυάζουμε τις περιπλανήσεις μας με τη δουλειά, το βλέπουμε σαν περιπέτεια. 

@neraw.gr

3 level vase by Neraw🪻🪷🏵️ Flowers: Muscari/Grape Hyacinth Orange&Magenta Chrysanthemum 3 parts handcrafted stoneware vase in combination of 2 glazes and velvet blue underglaze #handmadeceramics #flowers #chrysanthemum #muscari #hyacenth #flowerkiss #vase #ceramics #water #plant #pottery

♬ A Forest - Christian Löffler

»Μας αρέσουν τα φυτά, αλλά θέλουμε να τα παρουσιάζουμε μέσα σε περίτεχνα κεραμικά γιατί πιστεύουμε ότι έτσι αναδεικνύεται η φύση τους. Γι’ αυτό και το κάθε φυτό συνοδεύεται από ένα κεραμικό. Το βλέπουμε ως συνολική εικόνα, θεωρούμε ότι το κεραμικό και το φυτό είναι ένα. Θα δούμε το κεραμικό και σύμφωνα με αυτό θα επιλέξουμε το αντίστοιχο φυτό ή και το αντίστροφο. Θέλουμε να δημιουργούμε κάτι ξεχωριστό κάθε φορά, που θα έχει χαρακτήρα. Κάθε δημιουργία είναι μοναδική, καθώς δεν συμφωνούμε πολύ με την ιδέα της μαζικής παραγωγής γιατί έτσι το πρότζεκτ χάνει το ενδιαφέρον του. Κάθε κεραμικό βασίζεται στην τέχνη της γλυπτικής και μπορεί να δώσει έναν αρτιστίκ αέρα στον χώρο μας, αλλά χωρίς καμία επιτήδευση. Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι πάντα επηρεασμένα απο τα στοιχεία που βλέπουμε στα φυσικά τοπία. Επιλέγουμε και ψάχνουμε υλικά τα οποία με την κατάλληλη επεξεργασία θα μας δώσουν ένα ποιο Raw αποτέλεσμα».

Στο e-shop μπορεί να βρει κανείς επιλογές φυτών που είναι ιδιαίτερα, αρχιτεκτονικά σε σχήμα και ανθεκτικά, όπως τα παχύφυτα και οι κάκτοι, που προμηθεύονται από συλλέκτες και μικρές φάρμες από Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική. Παράλληλα, μελετούν τα μελλοντικά τους σχέδια για τη δημιουργία ενός studio κεραμικών που μέσα σε αυτό θα υπάρχουν φυτά και υλικά για κατασκευές, προκειμένου να γίνονται workshops, ενώ αυτή τη στιγμή αναρτούν στα social media τις τεχνικές των συνθέσεών τους.

«Μετά από την πολυετή εμπειρία μας στο χόμπι των φυτών, μάθαμε ότι τα πολύ απαιτητικά τροπικά φυτά θέλουν συγκεκριμένες θερμοκρασίες, υγρασίες, χώματα και άλλα. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε με το Νeraw είναι μια care free φυτο-εμπειρία. Είμαστε περήφανοι για τα μείγματα χωμάτων που δημιουργούμε ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε φυτού, όπως και για τα ανωστρώματά μας που περιλαμβάνουν: άμμο, ηφαιστειακές πέτρες, βότσαλα, λευκό μάρμαρο ή οποιοδήποτε υλικό που ενισχύει την αισθητική του φυτού και κεραμικού. Προς το παρόν θα μας βρείτε στο Yfi ceramics, ένα εργαστήριο κεραμικής στα Πετράλωνα που χρησιμοποιούμε τον χώρο του για να κατασκευάζουμε τις δημιουργίες μας. Κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον θα θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο που να στεγάζει τα φυτά και τα κεραμικά μας σε συνδυασμό με καταρράκτες που θα τρέχουν από τους τοίχους και καταπράσινα, γυάλινα θερμοκήπια».

@neraw.gr

Moon Vase One-of-a-kind handcrafted vessel inspired by the moon's various phases. The black lava glaze adds an extra touch of drama. Its unique design makes it an ideal vessel for displaying beautiful blooms. #ceramics #ceramicsofinstagram #handmadeceramics #plant #pottery #flowers #bloom #calendula #sterlizianicolai #flower

♬ Ghost - Christian Löffler

Επιπλέον, στο Neraw μπορεί να βρεις κανείς σύντομα terrarium, γυάλες μέσα στις οποίες ζει ένα μικρό οικοσύστημα, ενώ παρέχεται και η υπηρεσία του landscape design: «Με το landscape design προσφέρουμε βοτανικές συνθέσεις με βάση τα φυτά συνδυασμένα με νερό (waterscaping) και την πέτρα (stonescaping), σαν μικρά κομμάτια φύσης σε εσωτερικούς χώρους (σπίτια, γραφεία κ.λπ.). Πρόσφατα είχαμε ένα request από ιδιώτη: “θέλω να μου φτιάξετε έναν μικρό καταρράκτη για το γραφείο μου” και μας έκανε να παθιαστούμε με αυτό. Κάνουμε τη μελέτη και επιστρέφουμε με διάφορες εναλλακτικές, ανάλογα με τον χώρο και το budget του καθενός. Από terrarium έχουμε αρκετά μεγάλη εμπειρία και θα προσθέσουμε σύντομα και στο site».

Περισσότερα για το project εδώ.

Αν έχετε κι εσείς ένα πρωτότυπο και δημιουργικό πρότζεκτ ή μια ενδιαφέρουσα ιστορία να διηγηθείτε, στείλτε μας email στο katerinakamp@yahoo.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ