- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κολυμπήστε πίσω στον χρόνο στις δημόσιες πισίνες του Παρισιού
Με αρχιτεκτονική art deco, θόλους και θέα σε μνημεία
Οι δημόσιες πισίνες στο Παρίσι αποτελούν ένα αξιοθέατο από μόνες τους
Aνάμεσα στα πολλά ιστορικά μνημεία του Παρισιού είναι και οι δημόσιες πισίνες του - μερικές από τις οποίες χρονολογούνται από τις αρχές του 20ου αιώνα - όπου οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν μια «γεύση» από τη γαλλική κουλτούρα και φινέτσα, σε συνδυασμό με art deco αρχιτεκτονική.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η 99 ετών Butte-aux-Cailles που θυμίζει περισσότερο... καθεδρικό ναό παρά πισίνα. Ο πάτος από αλουμίνιο αντανακλά το φως του ηλίου, το οποίο μπαίνει μέσα από τα παράθυρα με θέα στον Πύργο του Άιφελ. Η εσωτερική πισίνα βρίσκεται στον τρίτο όροφο κτιρίου που βρίσκεται δίπλα από το πιο διάσημο αξιοθέατο του Παρισιού.
Μια άλλη ιδιαίτερη δημόσια πισίνα της γαλλικής πρωτεύουσας είναι η Piscine des Amiraux, η οποία δημιουργήθηκε το 1930 στη βόρεια πλευρά της πόλης.
Πρόκειται για μια μακριά, λεπτή πισίνα με τους τοίχους να καλύπτονται από άσπρα πλακάκια, σαν αυτά στο μετρό. Κοιτώντας μέσα από τη διάφανη οροφή, μπορείτε να δείτε δύο μπαλκόνια όπου βρίσκονται τα αποδυτήρια με τις πράσινες πόρτες. Εκεί, μπορείτε να κρεμάσετε τα πράγματά σας σε κρεμάστρες σε σχήμα άγκυρας και όταν τελειώσετε με το κολύμπι, ένας υπάλληλος έρχεται να σας ανοίξει την πόρτα.
Στην πισίνα Jean Taris, από τα παράθυρα μπορείτε να δείτε έναν υπέροχο κήπο με δέντρα με ροζ άνθη. Από πίσω τους, μπορείτε να θαυμάσετε τον θόλο του Panthéon.
Κολύμπι πίσω στον χρόνο
Η εμπειρία στις 50 δημόσιες πισίνες του Παρισιού είναι σαν να κολυμπάτε πίσω στον χρόνο. Οι περισσότερες από αυτές έχουν τεράστια παράθυρα, για να μπαίνει μέσα το φυσικό φως.
Φυσικά, υπάρχουν και κάποιοι κανόνες: όχι παπούτσια στα αποδυτήρια, τα σκουφάκια είναι απαραίτητα και μόνο εφαρμοστά μαγιό. Τα ντους είναι κοινά και για τα δύο φύλα - βέβαια, απαγορεύεται να είναι γυμνοί όσοι ξεπλένονται.
Βέβαια, τα κοινά ντους - τα οποία εισήχθησαν για οικονομικούς λόγους το 2006 - δεν έχουν στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Γι' αυτό τον λόγο, καθώς ο δήμος ανακαινίζει τις πισίνες του, θα έρθει το τέλος του «πειράματος» των κοινών ντους.
Η ιστορία των δημόσιων πισινών στο Παρίσι
Οι πρώτες πισίνες που χτίστηκαν στο Παρίσι κυριολεκτικά επέπλεαν πάνω στο Σηκουάνα και θύμιζαν αρκετά τουρκικά λουτρά. Ο κόσμος πήγαινε σε αυτά για να επισκεφτεί τον μπαρμπέρη, να κάνει μια βουτά, να φάει, ακόμα και να κοιμηθεί για λίγο.
Όταν χτίστηκαν στη στεριά οι πρώτες πισίνες που θα ήταν ανοιχτές όλο τον χρόνο τον 19ο αιώνα, κατασκευάστηκαν για να θυμίζουν ποταμούς - ήταν μακριές και λεπτές, με διαφορετικά βάθη, ακόμα και με πέτρες και καταρράκτες.
Προφανώς, δεν ήταν και πολύ εύκολο να αθληθεί κάποιος σε αυτές τις πρώιμες πισίνες. Ήταν μετά τον Ψυχρό Πόλεμο - και με έντονη την επιρροή των Ολυμπιακών Αγώνων - που ο κόσμος άρχισε να αθλείται στις δημόσιες πισίνες του Παρισιού.
Βέβαια, υπάρχει ένα πρόβλημα: παρά τη γενική τάξη που επικρατεί στο Παρίσι, οι δημόσιες πισίνες έχουν πέσει θύμα της ελευθεριότητας των Γάλλων, καθώς κολυμπάει ο καθένας όπου και όπως να'ναι.
Mε πληροφορίες από ΝΥΤ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χαμηλά έπιπλα, ουδέτερα χρώματα και μίνιμαλ διακόσμηση
Πιάτα, κεραμικά, δίσκοι και διακοσμητικά με σαρδέλες φέρνουν στο σπίτι τη χαλαρή, μεσογειακή αισθητική
Η οδός Κύπρου συγκεντρώνει τα περισσότερα διατηρητέα, ιστορικά και σπουδαία κτίρια της πόλης σε 350 μόλις μέτρα.
Τα έργα που έχει αναλάβει και η συνεργασία του με τον Sir Norman Foster και την ομάδα Foster + Partners
Συνεργάζεται με το Gaudí Foundation ως Official Partner της διεθνούς έκθεσης «GAUDÍ: Back to the Origins».
Luxury brands και beach clubs ράβουν το πιο κομψό καλοκαίρι
Η απάντηση θα δοθεί από όσα συμβούν στον χώρο και από όσα φύγουν από αυτόν
Δέκα χρόνια από τον θάνατό της, θυμόμαστε την πρωτοπόρο αρχιτεκτόνισσα, που μεταμόρφωσε τη σύγχρονη αρχιτεκτονική με τα κομψά, φουτουριστικά έργα της
Ο άνθρωπος που γέμισε τον κόσμο με χρώμα, καμπύλες και φαντασία
Μια χιουμοριστική «διάκριση» που δείχνει τις αλλεπάλληλες αποτυχίες της αρχιτεκτονικής στις βρετανικές πόλεις
Από τα καλοκαίρια της μικρής Τζάκι Μπουβιέ μέχρι τον Τομ Φορντ
Μπαμπού, φυτά και φυσικό φως μπορούν να κάνουν το μπάνιο σου να θυμίζει resort του Μπαλί
Ξεχάστε τα άκρα του μίνιμαλ και του μάξιμαλ. Ο μιντιμαλισμός είναι η νέα προσέγγιση στην εσωτερική διακόσμηση που συνδυάζει ισορροπία, λειτουργικότητα και προσωπικό στιλ.
Ο αρχιτέκτονας μιλά για την Αθήνα που αλλάζει
Το ξενοδοχείο 28 δωματίων που σχεδίασε ο Φίλιπ Σταρκ στο Cap Ferret, το κομψό και διακριτικό καταφύγιο των εύπορων και διάσημων Γάλλων, αποτελεί μια όαση ηρεμίας που ατενίζει τον Ατλαντικό.
Συγγνώμη, ποιος μένει εδώ τελικά;
Στην κατηγορία «Generative, Algorithmic, Parametric and AI-Assisted Design»
Το πρόγραμμα Blue-Green Tops επιχειρεί να μετατρέψει τα δώματα της πόλης σε μπλε-πράσινες στέγες που διαχειρίζονται το νερό και μειώνουν τη θερμοκρασία
Το στιλ διακόσμησης που βρίσκει ομορφιά στις ατέλειες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.