Κολυμπήστε πίσω στον χρόνο στις δημόσιες πισίνες του Παρισιού
Με αρχιτεκτονική art deco, θόλους και θέα σε μνημεία
Οι δημόσιες πισίνες στο Παρίσι αποτελούν ένα αξιοθέατο από μόνες τους
Aνάμεσα στα πολλά ιστορικά μνημεία του Παρισιού είναι και οι δημόσιες πισίνες του - μερικές από τις οποίες χρονολογούνται από τις αρχές του 20ου αιώνα - όπου οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν μια «γεύση» από τη γαλλική κουλτούρα και φινέτσα, σε συνδυασμό με art deco αρχιτεκτονική.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η 99 ετών Butte-aux-Cailles που θυμίζει περισσότερο... καθεδρικό ναό παρά πισίνα. Ο πάτος από αλουμίνιο αντανακλά το φως του ηλίου, το οποίο μπαίνει μέσα από τα παράθυρα με θέα στον Πύργο του Άιφελ. Η εσωτερική πισίνα βρίσκεται στον τρίτο όροφο κτιρίου που βρίσκεται δίπλα από το πιο διάσημο αξιοθέατο του Παρισιού.
Μια άλλη ιδιαίτερη δημόσια πισίνα της γαλλικής πρωτεύουσας είναι η Piscine des Amiraux, η οποία δημιουργήθηκε το 1930 στη βόρεια πλευρά της πόλης.
Πρόκειται για μια μακριά, λεπτή πισίνα με τους τοίχους να καλύπτονται από άσπρα πλακάκια, σαν αυτά στο μετρό. Κοιτώντας μέσα από τη διάφανη οροφή, μπορείτε να δείτε δύο μπαλκόνια όπου βρίσκονται τα αποδυτήρια με τις πράσινες πόρτες. Εκεί, μπορείτε να κρεμάσετε τα πράγματά σας σε κρεμάστρες σε σχήμα άγκυρας και όταν τελειώσετε με το κολύμπι, ένας υπάλληλος έρχεται να σας ανοίξει την πόρτα.
Στην πισίνα Jean Taris, από τα παράθυρα μπορείτε να δείτε έναν υπέροχο κήπο με δέντρα με ροζ άνθη. Από πίσω τους, μπορείτε να θαυμάσετε τον θόλο του Panthéon.
Κολύμπι πίσω στον χρόνο
Η εμπειρία στις 50 δημόσιες πισίνες του Παρισιού είναι σαν να κολυμπάτε πίσω στον χρόνο. Οι περισσότερες από αυτές έχουν τεράστια παράθυρα, για να μπαίνει μέσα το φυσικό φως.
Φυσικά, υπάρχουν και κάποιοι κανόνες: όχι παπούτσια στα αποδυτήρια, τα σκουφάκια είναι απαραίτητα και μόνο εφαρμοστά μαγιό. Τα ντους είναι κοινά και για τα δύο φύλα - βέβαια, απαγορεύεται να είναι γυμνοί όσοι ξεπλένονται.
Βέβαια, τα κοινά ντους - τα οποία εισήχθησαν για οικονομικούς λόγους το 2006 - δεν έχουν στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Γι' αυτό τον λόγο, καθώς ο δήμος ανακαινίζει τις πισίνες του, θα έρθει το τέλος του «πειράματος» των κοινών ντους.
Η ιστορία των δημόσιων πισινών στο Παρίσι
Οι πρώτες πισίνες που χτίστηκαν στο Παρίσι κυριολεκτικά επέπλεαν πάνω στο Σηκουάνα και θύμιζαν αρκετά τουρκικά λουτρά. Ο κόσμος πήγαινε σε αυτά για να επισκεφτεί τον μπαρμπέρη, να κάνει μια βουτά, να φάει, ακόμα και να κοιμηθεί για λίγο.
Όταν χτίστηκαν στη στεριά οι πρώτες πισίνες που θα ήταν ανοιχτές όλο τον χρόνο τον 19ο αιώνα, κατασκευάστηκαν για να θυμίζουν ποταμούς - ήταν μακριές και λεπτές, με διαφορετικά βάθη, ακόμα και με πέτρες και καταρράκτες.
Προφανώς, δεν ήταν και πολύ εύκολο να αθληθεί κάποιος σε αυτές τις πρώιμες πισίνες. Ήταν μετά τον Ψυχρό Πόλεμο - και με έντονη την επιρροή των Ολυμπιακών Αγώνων - που ο κόσμος άρχισε να αθλείται στις δημόσιες πισίνες του Παρισιού.
Βέβαια, υπάρχει ένα πρόβλημα: παρά τη γενική τάξη που επικρατεί στο Παρίσι, οι δημόσιες πισίνες έχουν πέσει θύμα της ελευθεριότητας των Γάλλων, καθώς κολυμπάει ο καθένας όπου και όπως να'ναι.
Mε πληροφορίες από ΝΥΤ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η καθημερινότητα της πόλης αλλάζει, μαζί και η ζωή μας
Μιλήσαμε με τον αρχιτέκτονα και δημιουργό του επαναστατικού project
Άλλαξε το ντεκόρ στο σπίτι σου ΤΩΡΑ με αντίτιμο που θα σε ενθουσιάσει
Γιατί ένα κίνημα που γεννήθηκε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα είναι σήμερα πιο επίκαιρο παρά ποτέ;
Επισκεφθήκαμε το παραθαλάσσιο Living-Well Boutique City Hotel 4 αστέρων που ξεχωρίσαμε για το design και την αρχιτεκτονική του
Μια συζήτηση με τους αρχιτέκτονες Στέλλα και Πιέρο Πιερή, με αφορμή την έκθεση 2nd Nature στο Ωδείο Αθηνών
Παραμονές των δημοτικών εκλογών
Παρασκευή 8 έως Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024
Εκεί που δεν πας μόνο για να ψωνίσεις αλλά κυρίως για να δεις τα εμβληματικά σχέδια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής
Η εν λόγω ανακάλυψη ρίχνει επίσης φως στην αλλαγή του αρχιτεκτονικού στυλ κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ
Υπήρξε μεταξύ άλλων επίσημη κατοικία της βασίλισσας
Οικολογικά ξύλινα σπίτια, εξοχικές κατοικίες, ξύλινα γκαράζ και αποθήκες
Το όραμα, οι ενστάσεις, η ιστορία και η φθορά ενός πραγματικού αρχιτεκτονικού κοσμήματος
Mε αφορμή την 15η επέτειο λειτουργίας
Ποια είναι η φιλοσοφία της εταιρείας που διανύει σχεδόν 4 δεκαετίες επιτυχημένης πορείας στον χώρο της κατασκευής ακινήτων
Θεωρείται το 8ο θαύμα του κόσμου
Αφιερωμένα στα νέα αθλήματα και το πρωτοποριακό πνεύμα της διοργανώτριας πόλης
Μιλήσαμε με τους επικεφαλής του παγκοσμίου φήμης βραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου, Νατάσα Λιανού και Ερμή Χαλβατζή. Έχουν σχεδιάσει το νέο κτίριο της COSMΟTE TV και το The Orbit
«Είναι δυνατόν να κάνεις αρχιτεκτονική και να μην είσαι ασκητής;»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.