Η κιβωτός των σπόρων
Με μία πολύ ενδιαφέρουσα και φιλόδοξη πρόταση, η Ελλάδα συμμετέχει στη 12η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία
Με μία πολύ ενδιαφέρουσα και φιλόδοξη πρόταση, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, η Ελλάδα συμμετέχει στη 12η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία.
Ξεκινώντας με το σκεπτικό ότι ο ρόλος της αρχιτεκτονικής δεν περιορίζεται μόνο στο να προτείνει κτίρια προς κατασκευή, η φετινή συμμετοχή μας στην Μπιενάλε της Βενετίας είναι ένα πρότζεκτ που πατά γερά στο πεδίο όπου η αρχιτεκτονική συναντά την εννοιολογική τέχνη. Πρόκειται για μια ξύλινη κιβωτό που έχει μήκος 12 μ., πλάτος 2,70 μ. και το ύψος της φτάνει τα 3,30 μ. Μέσα της φιλοξενείται έκθεση σπόρων, καρπών και φυτικού υλικού που έχει συλλεχθεί από αγροτοπαραγωγικές μονάδες της Ελλάδας, τράπεζες σπόρων και άλλες ανάλογες πηγές. Στην Κιβωτό υπάρχει επίσης μικρή κουζίνα, που παρέχει τη δυνατότητα παρασκευής φαγητού από τη συλλογή-αρχείο της κιβωτού. Αυτό καθιστά δυνατή την κατοίκηση του εκθεσιακού χώρου με δυναμικό-διαδραστικό τρόπο. Έτσι, ο επισκέπτης της Μπιενάλε που θα βρεθεί στο ελληνικό περίπτερο καλείται να εισέλθει στην Κιβωτό και να αντιληφθεί συναισθητικά διάφορα και ποικίλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα ότι η αρχιτεκτονική μπορεί να ορισθεί εκ νέου ως σχεδιασμός και πρακτική διαχείρισης των εδαφών. Καθώς, επίσης, ότι η καλλιέργεια σπόρων και φυτών στο έδαφος είναι και καλλιέργεια πολιτισμού (culture), συσχετίσεων προσώπων, επικοινωνίας και ανταλλαγών μεταξύ τους. Με αυτό, λοιπόν, το σκεπτικό η Κιβωτός προτείνει στους επισκέπτες μια συμβολική αλλά και πραγματική πλατφόρμα παροδικής συμβίωσης και επικοινωνίας.
Το πρότζεκτ είναι πολυμεσικό και έχει τίτλο “People meet in architecture”. Εκτός από την ίδια την Κιβωτό, περιλαμβάνει έκθεση εικόνων και προβολή βίντεο. Τη σύλληψη της ιδέας, το σχεδιασμό και την παραγωγή της συνυπογράφουν οι αρχιτέκτονες και επίτροποι της ελληνικής συμμετοχής στην Μπιενάλε, Φοίβη Γιαννίση και Ζήσης Κοτιώνης. Το σχεδιασμό της έκθεσης αγροτικών τοπίων έκανε ο αρχιτέκτων Κώστας Μανωλίδης, ενώ τη συλλογή φυτογενετικού υλικού ο βιολόγος Ορέστης Δαβίας. Το βίντεο-ντοκιμαντέρ που θα προβάλλεται σκηνοθέτησε ο Γιάννης Ισιδώρου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βράβευση στα LIT Lighting Design Awards για το ανανεωμένο αθηναϊκό τοπόσημο
«Η αρχιτεκτονική είναι η τέχνη της διάρκειας»
Η καθημερινότητα της πόλης αλλάζει, μαζί και η ζωή μας
Μιλήσαμε με τον αρχιτέκτονα και δημιουργό του επαναστατικού project
Άλλαξε το ντεκόρ στο σπίτι σου ΤΩΡΑ με αντίτιμο που θα σε ενθουσιάσει
Γιατί ένα κίνημα που γεννήθηκε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα είναι σήμερα πιο επίκαιρο παρά ποτέ;
Επισκεφθήκαμε το παραθαλάσσιο Living-Well Boutique City Hotel 4 αστέρων που ξεχωρίσαμε για το design και την αρχιτεκτονική του
Μια συζήτηση με τους αρχιτέκτονες Στέλλα και Πιέρο Πιερή, με αφορμή την έκθεση 2nd Nature στο Ωδείο Αθηνών
Παραμονές των δημοτικών εκλογών
Παρασκευή 8 έως Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024
Εκεί που δεν πας μόνο για να ψωνίσεις αλλά κυρίως για να δεις τα εμβληματικά σχέδια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής
Η εν λόγω ανακάλυψη ρίχνει επίσης φως στην αλλαγή του αρχιτεκτονικού στυλ κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ
Υπήρξε μεταξύ άλλων επίσημη κατοικία της βασίλισσας
Οικολογικά ξύλινα σπίτια, εξοχικές κατοικίες, ξύλινα γκαράζ και αποθήκες
Το όραμα, οι ενστάσεις, η ιστορία και η φθορά ενός πραγματικού αρχιτεκτονικού κοσμήματος
Mε αφορμή την 15η επέτειο λειτουργίας
Ποια είναι η φιλοσοφία της εταιρείας που διανύει σχεδόν 4 δεκαετίες επιτυχημένης πορείας στον χώρο της κατασκευής ακινήτων
Θεωρείται το 8ο θαύμα του κόσμου
Αφιερωμένα στα νέα αθλήματα και το πρωτοποριακό πνεύμα της διοργανώτριας πόλης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.