Design & Αρχιτεκτονικη

HELLAΣTOCK: Μια πόλη στον αέρα στον ΟΛΠ

Από 4/9 στην Πέτρινη Αποθήκη

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
75656-152520.jpg

Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε μια πόλη που αναπτύσσεται καθ’ ύψος. Μια πόλη που σε περιπτώσεις κλιματικής αλλαγής και καταστροφικών καιρικών φαινομένων, αλλά και συνθήκες κοινωνικών καταστάσεων και έκτακτης εκτόπισης πληθυσμιακών ομάδων, θα μπορεί σε έναν περιορισμένο χώρο να εξυπηρετήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ατόμων. Τώρα ανοίξτε τα και θαυμάστε το HELLAΣTOCK, το κατασκευαστικό εργαστήριο-φεστιβάλ στο οποίο 170 νέοι σχεδιαστές, designers, αρχιτέκτονες και μηχανικοί από 11 χώρες της Ευρώπης θα κατασκευάσουν στην προβλήτα Ε2 του ΟΛΠ μια εφήμερη αιωρούμενη πόλη χρησιμοποιώντας μια σκαλωσιά, σχοινιά και πανιά.

image

Το αρχιτεκτονικό πειραματικό εργαστήριο ΗΕLLAΣTOCK 2014 αποτελεί την ελληνική εκδοχή του διεθνούς δικτύου των διοργανώσεων Bellastock και διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία των φοιτητών ΕΜΠ, υπό την αιγίδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής. Το Bellastock είναι μία ένωση-δίκτυο φοιτητών και νέων αρχιτεκτόνων, μία πλατφόρμα έρευνας-δράσης που στοχεύει στην προαγωγή του πειραματισμού στην αρχιτεκτονική, μέσω κατασκευαστικών εργαστηρίων, ενώ βασικός της στόχος είναι η ανταλλαγή ιδεών, εργαλείων, μεθόδων, μέσων αλλά και τεχνογνωσίας. Ξεκινώντας από τo πανεπιστήμιο της Belleville στο Παρίσι, εξαπλώθηκε σε όλο των κόσμο μέσω «συγγενικών» διοργανώσεων που βασίζονται στην ιδέα της εφήμερης πόλης. Εφήμερη γιατί κατασκευάζεται και υπάρχει για όσο διεξάγεται το εργαστήριο, ενώ οι συμμετέχοντες πειραματίζονται με βάση ένα υλικό, κατασκευάζοντας το κατάλυμά τους για το χρονικό διάστημα του εργαστηρίου και ζώντας πραγματικά μέσα σε αυτό.

image

Το HELLAΣTOCK διαρκεί συνολικά 8 ημέρες. Οι συμμετέχοντες διανύουν ένα προπαρασκευαστικό πενθήμερο διαλέξεων πάνω στο θέμα και τα υλικά, ενημερωτικών συζητήσεων για τα θέματα του εργοταξίου, εργαστηρίων πάνω στα υλικά και τις συνδεσμολογίες, αλλά και χρόνο επεξεργασίας των θεμάτων στο σχεδιαστήριο για να αφομοιωθούν στο σχεδιασμό όσα προηγήθηκαν. Όλα έχουν ως στόχο το βαθύτερο και πιο ολοκληρωμένο προβληματισμό του ζητήματος της προσωρινής κατοίκησης, που θα εξεταστεί μετέπειτα στο κατασκευαστικό τριήμερο. Ο σκοπός των κατασκευών, ωστόσο, δεν είναι απλά να προσφέρουν ένα κατάλυμα για τη νύχτα, αλλά να αποτελέσουν ένα δυναμικό τρόπο κατοίκησης, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ικανό να προσαρμόζεται στις διάφορες απαιτήσεις της διαβίωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

image

Οι Έλληνες συμμετέχοντες

Η επιλογή της Αθήνας για τη διεξαγωγή του εργαστηρίου δεν είναι τυχαία. Η πολεοδομική και κοινωνική πολυπλοκότητά της την καθιστά ιδανική για δημιουργικές ιδέες και προτάσεις επίλυσης των αμέτρητων ζητημάτων που αφορούν το αστικό και κοινωνικό περιβάλλον. Το πιο εντυπωσιακό ωστόσο είναι ότι με το πέρας του εργαστηρίου, ο χώρος επανέρχεται στην αρχική του μορφή και όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν μεταποιούνται, ώστε να βρουν νέα χρήση. Έτσι, το μοναδικό «αποτύπωμα» που αφήνει πίσω του το HELLAΣTOCK είναι το τελικό λεύκωμα που θα εκδοθεί, με τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της όλης διοργάνωσης.

image

Info: Εγκαίνια έκθεσης 4/9, ώρα 19.00, Πέτρινη Αποθήκη ΟΛΠ, Λιμάνι Πειραιά, Πύλη E2

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ