Design & Αρχιτεκτονικη

Μετρό από το μέλλον στο Dnipro χάρη στους Zaha Hadid Architects

Δείτε εικόνες από τους εντυπωσιακούς νέους σταθμούς του μετρό στην ουκρανική πόλη που σχεδίασε το γραφείο της Ζάχα Χαντίντ

Ιωάννα Γκομούζα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι Zaha Hadid Architects υπογράφουν τρεις νέους σταθμούς μετρό στο Dnipro της Ουκρανίας

Οι καμπύλες –σήμα κατατεθέν της γραφής των Zaha Hadid Architects– σε ταξιδεύουν με ταχύτητες… μετρό στο μέλλον, ενώ οι γλυπτές ατσάλινες φόρμες τους φλερτάρουν με την ιστορία της πόλης που έχει συνδεθεί με τη χαλυβουργία. Το χθες και το αύριο δένουν σε μια εντυπωσιακά ρευστή ισορροπία στους τρεις νέους σταθμούς του μετρό που σχεδίασε το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο στο Ντνίπρο της Ουκρανίας.

Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για τους σταθμούς μετρό στο Dnipro που σχεδιάζουν οι Zaha Hadid Architects © ATCHAIN «Πηγή: https://back.athensvoice.gr/culture/arts/744212-metro-apo-mellon-sto-dnipro-hari-stoys-zaha-hadid-architects»

Οι εργασίες επέκτασης του υπόγειου δικτύου σταθερής τροχιάς της πόλης για επιπλέον 4 χιλιόμετρα ξεκίνησαν το 2016 και οι σταθμοί Teatralna, Tsentalna και Muzeina αναμένεται να υποδεχτούν τους πρώτους επιβάτες το 2025. Στόχος, φυσικά, να αποφορτίσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση προσφέροντας γρήγορη πρόσβαση από το κέντρο και τον σιδηροδρομικό σταθμό Dnipro-Holovnyi στις επιχειρήσεις, τα πολιτιστικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, τα πάρκα και τις παραλίες στα ανατολικά.

Είσοδος σε σταθμό μετρό στο Ντνίπρο της Ουκρανίας που σχεδίασαν οι Zaha Hadid Architects © ATCHAIN

Για τον σχεδιασμό τους το γραφείο, που ίδρυσε η βραβευμένη με Πρίτζκερ Ιρακινοβρετανή Χαντίντ (1950-2016), άντλησε έμπνευση και υλικό από την τοπική βιομηχανική κληρονομιά.

Άποψη από την οροφή στις εξόδους των σταθμών μετρό στο Ντνίπρο που σχεδίασε το γραφείο Zaha Hadid Architects © Omega Render

Απηχώντας τη μακρά παράδοση της ουκρανικής πόλης στη μεταλλουργία και τη μηχανική, οι είσοδοι των σταθμών είναι φτιαγμένοι από ανακυκλωμένο συγκολλημένο χάλυβα που προέρχεται από χυτήρια της περιοχής και με την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική τους θα γίνονται εύκολα ευδιάκριτοι στη νέα πλατεία όπου έχουν χωροθετηθεί.

Η αίσθηση της ροής χαρακτηρίζει τον σχεδιασμό των Zaha Hadid Architects για τους νέους σταθμούς του μετρό στο Ντνίπρο της Ουκρανίας © ATCHAIN

Οι γεωμετρίες της καμπύλης και η αίσθηση της ροής συνθέτουν την ατμόσφαιρα και στους εσωτερικούς χώρους, ενώ για τα εκδοτήρια εισιτηρίων έχει προβλεφθεί διαφορετικό ντιζάιν σε κάθε σταθμό. Σύμφωνα με το γραφείο: «οι εσωτερικοί χώροι, ακολουθώντας το σκεπτικό της διαισθητικής πλοήγησης, έχουν σχεδιαστεί ώστε να προσανατολίζουν και να κατευθύνουν τους επιβάτες σε κάθε σταθμό ενώ ενισχύουν την εμπειρία τους για να εξασφαλίσουν άνετη και ευχάριστη μετακίνηση στην πόλη». Ας το ομομολήσουμε: θέλουμε να μας πάρει αυτό το «ποτάμι»!

Έτσι θα είναι οι εσωτερικοί χώροι για το κοινό στους νέους σταθμούς του μετρό στο Ντνίπρο που σχεδίασαν οι Zaha Hadid Architects © ATCHAIN