Design & Αρχιτεκτονικη

Genesis: Μία πλωτή εκκλησία στο Ανατολικό Λονδίνο

Είναι η λειτουργία εν πλω μία λύση στον καιρό του social distancing;

Μάνος Νομικός
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

To αρχιτεκτονικό γραφείο Denizen Works σχεδίασε μία πλωτή εκκλησία που πλέει στα κανάλια του Ανατολικού Λονδίνου.

Πολύς λόγος γίνεται για την αντίδραση της Εκκλησίας της Ελλάδος ως προς την πανδημία, αλλά η αλήθεια είναι πως εκτός από κάποια περιστατικά –που δεν τα λες και λίγα, ούτε και μαζικά από την άλλη- οι περισσότεροι ιερείς έχουν λειτουργήσει με υπευθυνότητα σε αυτή την πρωτόγνωρη συνθήκη που βιώνουμε. Ίσως μία μελλοντική λύση θα ήταν οι εκκλησίες να βγουν στα ανοιχτά της θάλασσας και οι λειτουργίες να γίνονται εκεί, κρατώντας το social distancing και με συγκεκριμένο αριθμό πιστών.



Δεν νομίζω η Επισκοπή του Λονδίνου να σκέφτηκε αυτή τη λύση στην εποχή της πανδημίας. Άλλωστε, το project «Genesis» προϋπήρχε του COVID-19, ενώ γενικά οι πλωτές εκκλησίες δεν είναι κάτι το ασύνηθες σε διάφορες χώρες. Το σκάφος, μέσα από ένα project της Επισκοπής που ολοκληρώθηκε σε τέσσερα χρόνια και έχει σκοπό να φέρει φρέσκες ιδέες και νέο κλήρο στην Εκκλησία, πλέει μέσα στον ποταμό Lea και τα κανάλια του Ανατολικού Λονδίνου. Για αρχή, θα εξυπηρετεί τις ενορίες St Paul Old Ford και St Mary of Eton και μελλοντικά περισσότερες, όπως και γειτονιές σαν το Sweetwater, Eastwick και Hackney Wick.

Το μικρό σκάφος «Genesis», 60 τετραγωνικών μέτρων δάπεδο από λινοτάπητα για τους πιστούς και επισκέπτες, έχει πάγκους περιμετρικά και καθίσματα για 40 άτομα ή 60 όταν είναι δεμένο στο λιμάνι, μαζί με εγκαταστάσεις όπως κουζίνα, γραφείο και τουαλέτα. Όταν δεν χρησιμοποιείται για θρησκευτικούς σκοπούς μπορεί να φιλοξενήσει διάφορες άλλες δραστηριότητες της τοπικής κοινότητας, όπως εργαστήρια τέχνης και μαθήματα pilates, γκρουπ γονέων και παιδιών, ζωντανή μουσική, ομάδες υποστήριξης και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Genesis © Gilbert McCarragher


Το «Genesis» έχει μία pop-up οροφή από ημιδιαφανές καραβόπανο –με εγκαταστημένα LED φώτα- που ανοιγοκλείνει με το πάτημα ενός κουμπιού, εμπνευσμένη από τα φυσερά των εκκλησιαστικών οργάνων αλλά και τις οροφές των ταξιδιωτικών βαν. Το κόστος της κατασκευής πλησίασε τις 650 χιλιάδες λίρες Αγγλίας, με το αρχιτεκτονικό γραφείο Denizen Works να αναλαμβάνει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό -όπως και το σχεδιασμό της μετακινούμενης Αγίας Τράπεζας που μοιάζει με πλώρη πλοίου- και τις εταιρίες Tucker Designs και Turks Shipyard στην ναυπηγική και κατασκευή.

Genesis © Gilbert McCarragher

Genesis © Gilbert McCarragher

Genesis © Gilbert McCarragher

Genesis © Gilbert McCarragher

Genesis © Gilbert McCarragher

Genesis © Gilbert McCarragher