Design & Αρχιτεκτονικη

Φωτιστικά γλυπτά από τον Frank Gehry

Η έκθεση Fish Lamps στην Gagosian Gallery

41521-93503.jpg
Αγγελική Νικολάρη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
62664-125953.jpg

Ο διάσημος αρχιτέκτονας και γλύπτης Frank Gehry παρουσιάζει τη νέα του έκθεση Fish Lamps με φωτιστικά γλυπτά στην γκαλερί Gagosian της Αθήνας. Γνωστός για τα ευφάνταστα σχέδιά του και τη δημιουργική χρήση των υλικών, o Gehry παρουσιάζει φωτιστικά γλυπτά σε σχήμα ψαριών που δίνουν με εξαιρετική λεπτομέρεια τη μορφή αληθινού ψαριού και αποτελούν σημείο κατατεθέν του σύχρονου design. 

n

Τα φωτιστικά Fish Lamps προέκυψαν μετά από μια ανάθεση που του έγινε πριν πολλά χρόνια από τη Formica Corporation να δημιουργήσει αντικείμενα χρησιμοποιώντας το –τότε– νέο υλικό ColorCore. Όταν έσπασε κατά λάθος ένα κομμάτι αυτού του υλικού καθώς δούλευε, τα θραύσματα ενέπνευσαν τον Gehry γιατί του θύμισαν τα λέπια των ψαριών. Τα πρώτα Fish Lamps κατασκευάστηκαν μεταξύ 1984 και 1986 από καλώδιο καλουπωμένο σε σχήμα ψαριού, πάνω στο οποίο ήταν κολλημένα ένα ένα τα λέπια από ColorCore δημιουργώντας μια εικόνα που παρέπεμπε σε ψάρι.

n

Το 2012 ο Gehry ξεκίνησε να σχεδιάζει μια νέα συλλογή από Fish Lamps. Αυτή τη φορά το μέγεθος κυμαίνεται από το φυσικό έως το υπερμέγεθες, ενώ η χρήση του ColorCore είναι πολύ πιο έντονη. Κάθε ένα από τα γλυπτά είναι μοναδικό και κατασκευασμένο στο χέρι.

n

Frank Gehry

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Απριλίου

Gagosian gallery, Μέρλιν 3, Τηλ. 210 3640215

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λευκή πλαστική καρέκλα
Η λευκή πλαστική καρέκλα στα σημαντικότερα έπιπλα του αιώνα

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί στα πανηγύρια, στις αυλές της επαρχίας και στις παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times

Sir Norman Foster: Ο αρχιτέκτονας που σχεδιάζει στο Ελληνικό τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη
Sir Norman Foster: Ο αρχιτέκτονας που σχεδιάζει στο Ελληνικό τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη

Ιππότης, βαρόνος, κάτοχος του βραβείου Pritzker και καμιά 400αρια ακόμα, ο sir Norman Foster θεωρείται και είναι ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονας της εποχής μας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.