Design & Αρχιτεκτονικη

Συνεργασία Μπενάκη-ΔΕΣΤΕ

Πρώτη πρόταση: Pink Wave Hunter του Andro Wueka

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
60019-119862.JPG

Αρχές του '90. Οι πολεμικές συγκρούσεις στην Αμπχαζία αναγκάζουν τον Andro Wueka και την οικογένειά του να εγκαταλείψουν την πόλη Σοχούμι -γενέτειρα του καλλιτέχνη. Λίγο αργότερα, ο εμφύλιος πόλεμος καταστρέφει το Σοχούμι αποκλείοντας κάθε πιθανότητα για επιστροφή και καθιστώντας τους μέρος της Γεωργιανής διασποράς. Αυτός ο αναγκαστικός αποχωρισμός από την πόλη στην οποία γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα του χρόνια, χαράζεται στην μνήμη του Wueka και οδηγεί τα βήματά του στην υλοποίηση αυτής της έκθεσης.

«Με ενδιαφέρει κυρίως η αρχιτεκτονική αυτής της πόλης και το πώς η φύση της διατηρείται ανέπαφη ενώ αφήνεται να παρακμάσει. Για μένα, η πόλη αυτή παραμένει πεισματικά άπιαστη, ένα είδος αντικατοπτρισμού... ίσως να μην υπάρχει, να μην υπήρξε ποτέ», αναφέρει ο Wekua για το έργο του.

n

Ο γεωργιανός καλλιτέχνηςανασύρει από τη μνήμη του εικόνες της πόλης που έζησε τα πρώτα του χρόνια, τις οποίες στη συνέχεια συμπληρώνει μέσω έρευνας στο διαδίκτυο για να δημιουργήσει μονοχρωματικές γλυπτικές αναπαραστάσεις των κτιρίων της από χυτό μπετόν, γύψο, κερί, αλουμίνιο ή μπρούτζο.  Κατασκευές που καθρεφτίζουν την εμπειρία της μνήμης με όλα τα αναπόφευκτα ευάλωτα σημεία της: περιλαμβάνουν χώρους κενούς που σύμφωνα με τον Wekua αντιστοιχούν σε «κενά μνήμης». Ξενοδοχεία, σπίτια, καφενεία και διοικητικά κτίρια του Σοχούμι, είναι οι κεντρικοί άξονες της επινοητικής γλυπτικής του καλλιτέχνη.

n

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα έργο που επικεντρώνεται στην ιδέα ενός ρευστού αστικού τοπίου - αληθινού υπό την έννοια της συνεχιζόμενης ερείπωσης ιστορικών κτιρίων που συντελείται παράλληλα με μια ανοικοδόμηση εν προόδω- και μιας μεταλασσόμενης πραγματικότητας τόσο σημαντικής για τον καλλιτέχνη όσο και το ενδιαφέρον του για τον τρόπο με τον οποίον ο ίδιος συνδέεται ψυχολογικά με την πόλη και την αρχιτεκτονική της.

n

n

n

n

Η έκθεση Pink Wave Hunter σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας του Μουσείου Μπενάκη με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, με σκοπό την παρουσίαση ατομικών και ομαδικών εκθέσεων σύγχρονης τέχνης στα κτίρια του μουσείου. Συνεργασία η οποία θα συνεχιστεί με ομαδική έκθεση στο κτίριο της οδού Πειραιώς, το καλοκαίρι του 2014.

Η έκθεση του Andro Wekua, «Pink Wave Hunter» εγκαινιάζεται στις 29 Ιανουαρίου 2014 στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου Μπενάκη και θα διαρκέσει έως τις 23 Μαρτίου 2014.

Διοργάνωση: Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Μουσείο Μπενάκη

Σεχδιασμός Έκθεσης: Andro Wueka

Συντονισμός έκθεσης: Ρεγγίνα Αλιβιζάτου, Πολύνα Κοσμαδάκη

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λευκή πλαστική καρέκλα
Η λευκή πλαστική καρέκλα στα σημαντικότερα έπιπλα του αιώνα

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί στα πανηγύρια, στις αυλές της επαρχίας και στις παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times

Sir Norman Foster: Ο αρχιτέκτονας που σχεδιάζει στο Ελληνικό τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη
Sir Norman Foster: Ο αρχιτέκτονας που σχεδιάζει στο Ελληνικό τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη

Ιππότης, βαρόνος, κάτοχος του βραβείου Pritzker και καμιά 400αρια ακόμα, ο sir Norman Foster θεωρείται και είναι ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονας της εποχής μας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.