- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Υπάρχει τέχνη σε ένα σκουπόξυλο; Ναι, λέει το MoMA
Η έκθεση που βάζει στο επίκεντρο την αισθητική των καθημερινών αντικειμένων του 20ού αιώνα
Το MoMA (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης) εδώ και περίπου έναν αιώνα διοργανώνει την έκθεση «Good Design», για να αναδείξει την αξία της καλής αισθητικής, όταν αυτή συναντάται με τα καθημερινά αντικείμενα. Φέτος, μετονομάζεται σε «The Value of Good Design», αλλά το πνεύμα της συνεχίζει να συμπυκνώνεται στην κριτική που είχε κάνει το περιοδικό Time στην έκθεση του ’53: «Υπάρχει τέχνη σε ένα σκουπόξυλο; Ναι, λέει το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Μανχάταν, εάν έχει σχεδιαστεί τόσο εύχρηστα, όσο και με καλή εμφάνιση».
Στην έκθεση βλέπουμε αντικείμενα του 20ού0 αιώνα και του αρχιτεκτονικού ρεύματος του μεσο-αιωνικού μοντερνισμού, τα οποία αντικατοπτρίζουν την πρακτικότητα, τη μαζική παραγωγή, την οικονομική προσιτότητα, αλλά και τον εμφανή καταναλωτισμό. Την ίδια στιγμή, μέσα από αυτά παίρνουμε μία γεύση για το πώς και τα δύο στρατόπεδα του Ψυχρού Πολέμου χρησιμοποίησαν τα καταναλωτικά προϊόντα ως ένα ζωτικό εργαλείο της κοινωνικής και οικονομικής αναδόμησης και της τεχνολογικής προόδου, που επιδίωκαν.
Πού αποσκοπεί, όμως, η «The Value of Good Design»; «Η έκθεση γεννά ερωτήματα, σχετικά με το τι μπορεί να σημαίνει το καλό σχέδιο σήμερα και με το εάν οι αξίες εκείνης της χρονικής περιόδου μπορούν να μεταφραστούν και να επαναπροσδιοριστούν για το κοινό του 21ου αιώνα».