Design & Αρχιτεκτονικη

Συμβαίνει τώρα στην πόλη

Athens Bench Mark Αναζητώντας τα νέα παγκάκια της Αθήνας.

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
ΤΕΥΧΟΣ 293
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4666-11341.jpg

Αν δεις παγκάκι σπασμένο, μεγάλη στεναχώρια θα σε βρει» λέει ο ονειροκρίτης. Αν τώρα ξυπνήσεις και το παγκάκι είναι ακόμα σπασμένο, είναι γιατί… βρίσκεσαι στην Αθήνα. Αν όμως πέσεις πάνω σε παγκάκια πρωτότυπα, με χρώμα και φαντασία στο ντιζάιν, εργονομικά και σε αρμονία με το αστικό περιβάλλον, τότε είσαι στην ιντερνετική διεύθυνση www.athensbenchmark.com, όπου μέχρι τις 6 Απριλίου εξελίσσεται ο διαδικτυακός διαγωνισμός με προτάσεις για παγκάκια που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής στην πόλη. Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε όλους – σχεδιαστές, καλλιτέχνες, πολίτες της Ελλάδας και του κόσμου. Μπορούν να σχεδιάσουν και να στείλουν την πρότασή τους ή να ψηφίσουν μία από τις προτάσεις που διαγωνίζονται. Το σίγουρο είναι πως αυτή η πρωτοβουλία έχει βρει ανταπόκριση –ποιος είπε πως οι Αθηναίοι δεν αγαπούν τη πόλη τους;– αφού από τις 23/2 έως τις 7/3 η ιστοσελίδα του Athens Bench Mark (ΑΒΜ) δέχτηκε 16.005 επισκέψεις από 82 χώρες. Το 45% των χρηστών είχε μπει απευθείας στην ιστοσελίδα του ABM.

Ένα υλοποιήσιμο όραμα

«Ξεκινήσαμε ως μια παρέα που γκρίνιαζε. Θέλαμε να κάνουμε κάτι. Βλέποντας την ανταπόκριση με τα παγκάκια καταλαβαίνουμε ότι έχουμε μεγάλο περιθώριο» επισημαίνει η πρόεδρος του διεθνούς μη κυβερνητικού δικτύου «Ο Κόσμος της Αθήνας» Τατιάνα Καραπαναγιώτη, που μαζί με το Δήμο Αθηναίων έχουν αναλάβει τη διοργάνωση του διαγωνισμού, ενώ χορηγός επικοινωνίας είναι η ATHENS VOICE.  

«Είμαστε ένας μη κυβερνητικός οργανισμός με περιορισμένες διοικητικές ικανότητες. Δεν είμαστε κράτος, δεν είμαστε δήμος. Μαζεύουμε εθελοντικά πολίτες της Αθήνας που αγαπούν την πόλη τους. Πολλοί με ρωτούν γιατί το παγκάκι και όχι τα πεζοδρόμια. Εμείς διαλέγουμε στόχους πρακτικούς και εφικτούς σε ένα λογικό χρονικό διάστημα. Δεν κυνηγάμε όνειρα θερινής νυκτός. Ξεκινήσαμε από το παγκάκι γιατί είναι ένα έπιπλο της πόλης. Σε βγάζει από το σπίτι. Είναι ωραίο να μπορείς να πεις σε μια φίλη “πάμε σε ένα παγκάκι να τα πούμε”. Να πάψει να θεωρείται δεδομένη η καφετέρια. Πρέπει το κράτος να παρέχει στον πολίτη εστίες που να είναι μια επέκταση του σπιτιού του. Εξάλλου πιστεύουμε ότι το περιβάλλον και η αρχιτεκτονική μιας πόλης ορίζουν συμπεριφορές», συμπληρώνει, ενώ ο δήμαρχος της Αθήνας Νικήτας Κακλαμάνης εκτιμά ότι «τώρα είναι η στιγμή που η πόλη μας οφείλει να φορέσει τα ρούχα της αισιοδοξίας και της δημιουργικότητας». 

 

Βραβεία και εκθέσεις

Το κοινό θα αναδείξει τα 100 καλύτερα σχέδια μέσω ψηφοφοριών (πάντα) στο ίντερνετ και μία ειδική επιτροπή αξιολόγησης, η οποία θα απαρτίζεται από επαγγελματίες στο χώρο του ντιζάιν, των εικαστικών τεχνών και των μέσων ενημέρωσης, θα επιλέξει από αυτά την τελική τριάδα. Αυτές οι τρεις καλύτερες προτάσεις θα βραβευτούν με χρηματικά έπαθλα και τουλάχιστον μία θα παραχθεί μαζικά ώστε να «επιπλωθεί» η πόλη.

Παράλληλα τρέχει και ο διαγωνισμός “Future Bench”, στον οποίο οι συμμετέχοντες μπορούν να δημιουργήσουν το «Παγκάκι του Μέλλοντος». Σε αυτό το σκέλος του διαγωνισμού δεν υπάρχει κανένας περιορισμός τεχνικής προδιαγραφής – μετράει μόνο η φαντασία. Τα 50 πιο δημοφιλή Παγκάκια του Μέλλοντος, που θα αναδειχθούν πάλι με ψηφοφορία, θα εκτεθούν στην Τεχνόπολη από τις 26 Απριλίου μέχρι τις 9 Μαΐου, ενώ τα 3 πρώτα, που θα προκρίνει η επιτροπή, θα κερδίσουν χρηματικά έπαθλα με το πρώτο να κερδίζει, επιπλέον, το Βραβείο Κοινού του Future Bench.

Το τρίτο σκέλος της διοργάνωσης προσκαλεί εθελοντές-πολίτες της πόλης που με την καθοδήγηση τεχνικών του Δήμου θα συντηρήσουν τα παγκάκια της Αθήνας. «Αν και παραμελημένα, άλλοτε τους λείπει ένα ξύλο στην πλάτη, άλλοτε ένα καρφί, χρησιμοποιούμε τα υπάρχοντα παγκάκια. Εκεί έρχεται το εθελοντικό πρόγραμμα του διαγωνισμού, το οποίο με τη συνεισφορά των πολιτών, των σχολείων, του ΚΕΘΕΑ, και βεβαίως με τους τεχνικούς του Δήμου Αθηναίων, θα επισκευάσει, συντηρήσει (βάψιμο, κάρφωμα, βερνίκωμα) τα παλιά παγκάκια της Αθήνας. Διότι ενώ θα προτείνουμε ένα καινούργιο παγκάκι, δεν σημαίνει πως θα παραμελήσουμε το παλιό» υπογραμμίζει η Τατιάνα Καραπαναγιώτη.

Του δρόμου και του πάρκου

Στο παγκάκι κόβεις την κίνηση της ημέρας. Το παγκάκι του δρόμου κοιτά αυτοκίνητα και πεζούς να τρέχουν, αναπνέει καυσαέριο και σκόνη. Το παγκάκι, όμως, του πάρκου έχει παρέα τα άλλα παγκάκια γύρω του. Έχει ησυχία και σταθερούς θαμώνες με διαφορετικές απαιτήσεις από το παγκάκι τους. Στη «μικρή βουλή», στο Ζάππειο, γύρω από το άγαλμα του Βαρβάκη, δύο ηλικιωμένοι παίζουν μια παρτίδα σκάκι. «Εμείς δουλειά δεν έχουμε και για αυτό είμαστε κάθε μέρα εδώ. Μιλάμε για αθλητικά, για πολιτική. Κάπως να περάσει η μέρα». Δίπλα ο Σωτήρης από την Αλβανία έχει 12 χρόνια στην Αθήνα. «Τώρα που δεν έχω δουλειά έρχομαι κάθε μέρα εδώ και το απολαμβάνω». Πιο πέρα, μια μεγάλη παρέα νεαρών κάθεται στην πλάτη με τα πόδια πάνω στο παγκάκι προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των σκακιστών: «Οι νέοι κάθονται πάνω στα παγκάκια μας και τα χαλούν. Κάθε φορά γυρίζω με μια τρύπα στο παντελόνι. Δεν σκέφτονται εμάς που ερχόμαστε κάθε μέρα εδώ».

Κοντά στο σιντριβάνι τα παγκάκια είναι πρόσφατα ανακαινισμένα από το σωματείο «Φίλοι του Ζαππείου». Η Αναστασία και ο Χρήστος έχουν έρθει για τέσσερις ημέρες στην Αθήνα από τη Στουτγάρδη: «Με το που ήρθαμε στην Ελλάδα μάς έτυχαν διάφορες αναποδιές, αλλά η βόλτα στο πάρκο μάς έχει ανταμείψει. Πιο καθαρά παγκάκια από της Αθήνας δεν έχουμε δει ούτε στη Γερμανία».

Στον «Κόσμο της Αθήνας» πιστεύουν ότι η δημιουργία μιας καλύτερης πόλης είναι εφικτή, ειδικά μέσα από μικρές επεμβάσεις. «Ως Έλληνες σεβόμαστε περισσότερο το σπίτι μας παρά το περιβάλλον μας. Το γεγονός ότι κάποια πράγματα μέσα στην πόλη είναι παραμελημένα μάς δίνει το άλλοθι για να πετάμε σκουπίδια, να κολλάμε τσίχλες σε παγκάκια. Αν όμως φτιάξεις μια πόλη πιο όμορφη και προσεγμένη, θα προσέχει και ο πολίτης περισσότερο» υποστηρίζει η Τατιάνα Καραπαναγιώτη και σημειώνει ότι τα παγκάκια είναι μόνο η αρχή, «θα μπορούσαμε να φτιάξουμε βρύσες στην Αθήνα, όπως υπήρχαν και παλιά στον Εθνικό Κήπο. Θα μπορούσαν να είναι βρύσες με ανακυκλώσιμο νερό. Ενδεχομένως να βάλουμε λάμπες εκεί που χρειάζεται. Μικρά-μικρά “έπιπλα-παρεμβάσεις” που θα κάνουν την Αθήνα μια προέκταση του σπιτιού μας».

Tα άλλα παγκάκια

Στο διαδίκτυο Φωτο-χρονογραφήματα με φόντο πάντα κάποιο παγκάκι στο ιστολόγιο Στο παγκάκι  (stopagaki.blogspot.com)

Στη λογοτεχνία «Το παγκάκι» του Ζάχου Βασιλείου (εκδ. Xριστοδουλίδη)

Στα όνειρά μας «Αν δείτε στον ύπνο σας παγκάκια στον κήπο σας, σημαίνει για τους παντρεμένους χαρά, ξεγνοιασιά κι ευτυχία στο σπίτι τους και στην οικογένειά τους. Για τους νέους-ες, σημαίνει επιτυχία στον αισθηματικό τομέα. Αν τα παγκάκια τα δείτε σε ένα δημόσιο κήπο, αυτό σημαίνει πως όσο και να προσπαθείτε, τα αισθηματικά σας θα γίνουν γνωστά σε όλο τον κόσμο. Αν τα παγκάκια τα δείτε γεμάτα ζευγαράκια, αυτό σημαίνει πως θα στενοχωρηθείτε από μοναξιά. Αν όμως κάθεστε μόνος-η, αυτό σημαίνει πως σας αγαπούν. Αν δείτε πως φτιάχνετε ή αγοράζετε κάποιο παγκάκι, σημαίνει πως ένας καινούργιος έρωτας γεννιέται για σας. Αν δείτε παγκάκι σπασμένο, σημαίνει μεγάλη στενοχώρια από τη διάλυση μιας συμφωνίας ή ενός δεσμού».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ