Design & Αρχιτεκτονικη

Η μάχη των αρχιτεκτόνων σε 20 κτήρια

Λονδίνο εναντίον Νέας Υόρκης 

366539-758166.jpg
Χρύσα Σταματοπούλου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
376825-777847.jpg
Foster + Partners: 30st Mary Axe, London, Wikimedia Commons - Hearst Tower, NYC, Foster+Partners)

Οι αστέρες της αρχιτεκτονικής απασχολούν κατά καιρούς τα διεθνή νέα και μας είναι γνωστοί είτε με το όνομά τους είτε μέσω των κτιρίων τους. Λονδίνο εναντίον Νέας Υόρκης. Δύο μητροπόλεις της Δύσης, δύο prime τοποθεσίες. Ύψος, πλάτος, κενό, γεμάτο, παλιό, μοντέρνο, μεταμοντέρνο, σύγχρονο. Κάθε διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο επιδιώκει την παρουσία του εκεί. Πόσοι και πώς το έχουν καταφέρει;

Foster + Partners

 Foster+Partners)

Το φημισμένο βρετανικό αρχιτεκτονικό γραφείο μεταμόρφωσε το skyline του Λονδίνου, αφότου πήρε την άδεια να χτίσει τον πρώτο ουρανοξύστη στο City of London. Το γνωστό στους Έλληνες «Αυγό» (για τους υπόλοιπους 'Gherkin') εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στην πόλη. Από τις εικονικές βόλτες δίπλα στο Tower Bridge (Δημαρχείο, More London) έως σε κρυμμένα από την κοινή θέα μέρη (Βιβλιοθήκη του London School of Economics), τα κτήριά του βρίσκονται σε όλη την πόλη. Το νησί του Μανχάταν έχει ήδη αρκετά σημεία όπου θα δει κανείς το χαρακτηριστικό design του Norman Foster, όπως το Hearst Tower στο Midtown. 

Gehry Partners

 Battersea Power Station)

Όμοια με τον Βρετανό αρχιτέκτονα, ο Αμερικάνος Frank Gehry άλλαξε την εικόνα της Νέας Υόρκης με τα κτήρια-«σκίτσα» του. Ο πύργος κατοικιών 8 Spruce Street ενίσχυσε την παρουσία του μοναδικού στιλ του Gehry στην πόλη, όπως και τα κεντρικά γραφεία της InterActive Crop. Το αρχιτεκτονικό γραφείο κατάφερε να εισχωρήσει στο Λονδίνο μόλις τα τελευταία χρόνια, με το πρώτο του κτήριο κατοικιών να ολοκληρώνεται πολύ σύντομα στη διάσημη πλέον περιοχή του Battersea Power Station.

Zaha Hadid Architects

 Zaha Hadid Architects)

Αφότου ξεκίνησε να γράφει ένα καινούριο κεφάλαιο στην αρχιτεκτονική και το design, τραβώντας τα όρια, τα «ρέοντα» κτήρια της Zaha Hadid ξεπετάγονται το ένα μετά το άλλο σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Λονδίνο αποτελεί σπίτι όχι μόνο για τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, αλλά και για πολλά κτήριά τους με το γνωστότερο στο ευρύ κοινό London Aquatics Centre στο Ολυμπιακό Πάρκο του Λονδίνου. Ήταν θέμα χρόνου να περάσουν τον Ατλαντικό Ωκεανό και σύντομα ολοκληρώνεται το πρώτο κτήριο κατοικιών με το όνομα 520 West 28th πάνω στο γνωστό Highline.

Herzog & De Meuron

 Iwan Baan)

Είναι εκεί. Δεν μπορείς να το αγνοήσεις. Το 57 ορόφων κτήριο στην Tribeca είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους πρώτους του κατοίκους. Με τους ορόφους περίτεχνα τοποθετημένους ο ένας επάνω στον άλλον που θυμίζουν το παιχνίδι Jenga, ένα είναι σίγουρο: Tο ελβετικό γραφείο έχει βάλει τις ρίζες του στο νησί. Το Λονδίνο είχε καλωσορίσει τους αρχιτέκτονες καιρό πριν με την μεταμόρφωση και επανάχρηση του παλιού κεντρικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο μουσείο που όλοι γνωρίζουμε Tate Modern. Οι απαιτήσεις του μουσείου όμως με την διαρκών αυξανόμενη συλλογή του αυξήθηκαν και έτσι πριν ένα χρόνο και κάτι εγκαινιάστηκε η ολοκαίνουρια κτηριακή προσθήκη, που μεταμόρφωσε την νότια όχθη του ποταμού.

SOM | Skidmore, Owings&Merrill

 chrissast.com)

Το αμερικάνικο γραφείο έχει πολύ χαρακτηριστική παρουσία και στις δύο πόλεις. Επιχείρησαν να φτάσουν στην κορυφή του κόσμου (Burj Khalifa - Dubai) και στη συνέχεια στην πόλη της Νέας Υόρκης να ξαναχτίσουν ένα καινούριο τοπόσημο για μια καινούρια εποχή. Το One World Trade Center στέκεται ψηλά, ανακλώντας τις ακτίνες του ηλίου σε όλο το Μανχάταν. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην καρδιά του City of London, τα σχέδια του γραφείου αποτελούν χαρακτηριστικά κομμάτια της σιλουέτας της πόλης. Ο πύργος Broadgate ορίζει το βόρειο σύνορο της οικονομικής περιοχής και της hipster γειτονιάς του Shoreditch.

Viñoly

 chrissast.com)

Ο νοτιο-αμερικάνος αρχιτέκτονας βρέθηκε στο επίκεντρο των κριτικών για τα έργα του. Το 20 FenchurchStreet, επίσης γνωστό και ως 'Walkie-Talkie', είναι ένα από τα πιο επιβλητικά κτήρια του skyline του Λονδίνου. Ναι, είναι αυτό που μοιάζει με παλιά τηλεόραση. (Το πιο συχνό σχόλιο που ακούω από άτομα που το αντικρίζουν για πρώτη φορά.) Στο Μανχάταν υπογράφει το 432 Park Avenue, έναν ψηλό και κομψό ουρανοξύστη, που προσφέρει θέες 360 μοιρών ολόκληρου του Midtown. Είναι ο ψηλότερος πύργος διαμερισμάτων στον δυτικό κόσμο με 96 ορόφους.

RSHP · Rogers Stirk Harbour + Partners

 Joe Woolhead)

Τα σχέδια του γραφείου του Λόρδου Richard Rogers θα τα βρεις σε όλα τα σημεία της πόλης του Λονδίνου, αλλά όχι μόνο. Όταν αντικρίσεις τις γυμνές, πολύχρωμες μεταλλικές κολώνες και τους χαρακτηριστικούς αεραγωγούς, μπορείς αμέσως να μαντέψεις ποιος βρίσκεται πίσω από τον σχεδιασμό.  Το 122 Leadenhall Street, γνωστό ως 'Cheesegrater' και το Lloyds Building είναι μόνο δύο από τα κτήρια που έχουν καταστήσει την παρουσία του γραφείου παραπάνω από εμφανή στο City του Λονδίνου. Στο Μανχάταν ένα ακόμη κτίριο-τοπόσημο απο τους RSHP, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτά του Λονδίνου, το 3 World Trade Center.

Renzo Piano Building Workshop

 chrissast.com)

Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Renzo Piano, δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτήν την λίστα. Το δεύτερο μισό του σχεδιασμού του Center Pompidou (Richard Rogers, Renzo Piano) στο Παρίσι, πρόσφατα ολοκλήρωσε το ΚΠΣΙΝ στη Φαληρικό Δέλτα. Στο νησί του Μανχάτταν βρίσκεται ένα από τα διασημότερα μουσεία των Ηνωμένων Πολιτειών και φέρει την υπογραφή του, το Whitney Museum of American Arts. Εκεί, δίπλα στον ποταμό Hudson, ο αρχιτέκτονας έκανε αυτό που ξέρει καλά. Δημιούργησε μια στέγη πολιτισμού και τεχνών. Στην άλλη μεριά του ωκεανού, σχεδίασε την ψηλότερη κορυφή του Λονδίνου και της Δυτικής Ευρώπης. Ο ουρανοξύστης Shard (μτφ. θραύσμα γυαλιού) βρίσκεται νότια του Τάμεση, χτισμένος πάνω από έναν από τους πιο πολυσύχναστους σιδηροδρομικούς σταθμούς της πόλης.

Jean Nouvel

 Jean Nouvel)

Ο Γάλλος αστέρας της αρχιτεκτονικής συμπεριλαμβάνει στη λίστα των έργων του, κτήρια στις δύο σημαντικές τοποθεσίες του κόσμου. Το 53W53 πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του και πρόκειται για έναν ουρανοξύστη που θα διαμορφώσει το Μανχάταν κοιτώντας στο μέλλον. Στην καρδιά του Λονδίνου, απέναντι από το Καθεδρικό του Αγίου Παύλου, έχει καταφέρει περίτεχνα να δημιουργήσει ένα εμπορικό κέντρο και σημείο συνάντησης, το οποίο να είναι μοναδικό χωρίς να επισκιάζει το πιο σημαντικό τοπόσημο (μετά το Big Ben) της πόλης.

Bjarke Ingels Group | BIG

 Iwan Baan)

Ο νεαρότερος από τους μέχρι τώρα αναφερθέντες αρχιτέκτονες, δημιούργησε μια καινούρια έννοια στην ψηλή δόμηση, το Courtscraper. Το VIA 57 West στη Νέα Υόρκη είναι ένας πυραμιδοειδής ουρανοξύστης με υπαίθριο χώρο στον πυρήνα, που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα. Μετά την περσινή συμμετοχή του ως ο σχεδιαστής του Serpentine Pavilion, πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε η πολυαναμενόμενη παρουσία του στη Βρετανική πρωτεύουσα, σε συνεργασία με το StudioHeatherwick, που δεν είναι άλλο από το καινούριο κτήριο των γραφείων της Google.

Πρόκειται για διαγωνισμό; Ίσως ναι, ίσως όχι. Το μόνο σίγουρο είναι πως η αρχιτεκτονική εξελίσσεται μέσα από όλον αυτόν τον ανταγωνισμό. Η λίστα σίγουρα δεν τελειώνει εδώ. Πολλοί ακόμη αρχιτέκτονες, πολλά ακόμη κτήρια ακολουθούν. Είσαι κι εσύ ανυπόμονος για το τι επιφυλάσσει το μέλλον;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ