Design & Αρχιτεκτονικη

Δημήτρης και Σουζάνα Αντωνακάκη. Δύο μεγάλα ονόματα της ελληνικής αρχιτεκτονικής στο Μουσείο Μπενάκη

Ημερίδα αφιερωμένη στο έργο τους στις 17 Δεκεμβρίου

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
333716-692028.jpg

Ο Δημήτρης και η Σουζάνα Αντωνακάκη σπούδασαν στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Αποφοίτησαν τη δεκαετία του ’50 (ο Δημήτρης το 1958, η Σουζάνα το 1959) και από τότε παραμένουν ο ένας στο πλάι του άλλου τόσο στη ζωή, όσο και στη δουλειά. Πάνε 51 χρόνια από τότε που ίδρυσαν το αρχιτεκτονικό γραφείο Εργαστήριο 66 ή Atelier 66, τωρινό A66. Το αρχιτεκτονικό τους έργο μεγάλο και αναλλοίωτο. Οι δυο τους έχουν τιμηθεί με πολλές διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, έχουν εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε διεθνείς εκθέσεις, έχουν διδάξει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους σε διαλέξεις, σεμινάρια και τηλεοπτικές παραγωγές.

Δημήτρης και Σουζάνα Αντωνακάκη

Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, θα είναι μια μέρα αφιερωμένη σε όλα αυτά που σκέφτηκαν και δημιούργησαν όλα αυτά τα χρόνια. Τότε, το αρχιτεκτονικό περιοδικό ek και το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής οργανώνουν στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς μια Επιστημονική Ημερίδα αφιερωμένη στο έργο του Δημήτρη και της Σουζάνας Αντωνακάκη.

Η ημερίδα θα προσπαθήσει να προσεγγίσει συνολικά τη δημιουργική παρουσία των δύο αρχιτεκτόνων, αλλά και να διερευνήσει το έργο του αρχιτεκτονικού τους γραφείου μέσα από εισηγήσεις, συζητήσεις και βιντεοσκοπημένες παρεμβάσεις από έγκριτους ιστορικούς της αρχιτεκτονικής του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, οι εργασίες τις ημερίδας θα πραγματοποιηθούν σε δύο συνεδρίες (πρωινή και απογευματινή) διάρκειας περίπου τρεισήμισι ωρών η κάθε μία, με ενδιάμεσο διάλειμμα μιάμισης ώρας. Θα περιλαμβάνονται τέσσερις ενότητες, που θα έχουν ως αντικείμενο:

 1. Το Εργαστήριο 66 αυτοβιογραφείται

2. Δημήτρης και Σουζάνα Αντωνακάκη / Η διδασκαλία, ο λόγος, οι δράσεις

3. Εργαστήριο 66 – Atelier 66 / Το έργο Ι / Εστιάσεις

4. Εργαστήριο 66 – Atelier 66 / Το έργο ΙΙ / Θεωρητικές προσεγγίσεις

Συνολικά θα παρουσιαστούν 22 εισηγήσεις διάρκειας 15’ η κάθε μία. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα εδώ.

Παράλληλα με την εκδήλωση οργανώνεται την ίδια μέρα σε αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη, έκθεση βιβλίων και αρχιτεκτονικών περιοδικών με αναφορές στο Εργαστήριο 66 και τους Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη, καθώς και προβολές βίντεο σχετικών με το έργο τους. Η ημερίδα συνοδεύεται επίσης από την έκδοση ενός βιβλίου με θέμα τις κατοικίες που σχεδίασαν ο Δημήτρης και η Σουζάνα Αντωνακάκη στην Κρήτη.

Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, Έναρξη: 10.00 π. μ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ