Design & Αρχιτεκτονικη

Κάνε στο σπίτι σου γυμναστήριο

Όποιος έχει καθίσει στην ουρά για ένα διάδρομο, μπορεί να εκτιμήσει τις αρετές ενός πριβέ γυμναστηρίου στο σπίτι

63575-141272.JPG
Έλενα Λαναρά
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
12722-105853.jpg

Όποιος έχει καθίσει στην ουρά για ένα διάδρομο, ή έχει μείνει να παρακολουθεί δυο αλτήρες ν’ αλλάζουν χέρια μυστηριωδώς, χωρίς να περνούν από τα δικά του – αυτός μπορεί να εκτιμήσει τις αρετές και τις χάρες ενός πριβέ γυμναστηρίου στο σπίτι. Στο σπίτι, δεν σου πιάνουν άγνωστοι την κουβέντα την ώρα που μετράς κάμψεις. Μπορείς να γυμνάζεσαι ακούγοντας Boney M. ή φορώντας τις πιτζάμες σου. Και όταν κοιτάζεσαι στον καθρέφτη είναι για να τσεκάρεις την κίνησή σου, μήπως χρειάζεται να τη διορθώσεις – όχι για να ελέγξεις την κοιλιά σου, μήπως χρειάζεται να τη ρουφήξεις.

Γυμναστήριο στο σπίτι, ωστόσο, δεν σημαίνει να πετάξεις τρία όργανα κι έναν πάγκο στο δωμάτιο των ξένων. Αν δεν μπεις στον κόπο να κάνεις φιλόξενο κι ελκυστικό το παραπάνω δωμάτιο, τα ακριβοπληρωμένα σου όργανα θα μεταμορφωθούν σε χρυσοπληρωμένα πορτ μαντό. Ανάλογα λοιπόν με το γούστο και τη διάθεσή σου, κάν’ το αστείο ή ρομαντικό, μυστηριώδες ή υπερβολικό. Κάνε το κέφι σου. Μετά κάνε και τη γυμναστική σου.

Εξοπλισμός

Σου βρίσκονται τριάντα ευρώ; Ωραία – έχεις όσα χρειάζονται για να στήσεις ένα γυμναστήριο στο σπίτι. Σοβαρά, μπορείς να έχεις καταπληκτικά αποτελέσματα με ένα σετ από αλτήρες, έναν ελαστικό ιμάντα κι ένα σκοινάκι. Ο.k., θα δώσεις κάτι παραπάνω. Το ξέρεις και το ξέρουμε. Καλό όμως είναι, όταν πας για ψώνια και διαπιστώσεις πόσο μέσα πάει να σε βάλει το καινούργιο σου παιχνίδι, να θυμάσαι ότι υπάρχουν οικονομικές εναλλακτικές. Τελεία. Δες τώρα τι χρειάζεται ένα πλήρες γυμναστήριο.

…Για γερή καρδιά

Διάδρομοι υπάρχουν αμέτρητοι, με ή χωρίς μετρητή των παλμών της καρδιάς, ράφι για περιοδικό, θέση για mp3 και θήκη για το μπουκάλι του νερού. Εσύ πάρε έναν με υλικό που απορροφά τους κραδασμούς, να νιώθεις ότι περπατάς στον αέρα. Αν πάρεις στατικό ποδήλατο, διάλεξε ένα από τα καινούργια που έχουν κλίση, με αποτέλεσμα και η μέση να μην κουράζεται και περισσότεροι μυς να γυμνάζονται. Υπάρχουν όμως και πρόσθετοι μηχανισμοί που μετατρέπουν οικονομικά σε στατικό οποιοδήποτε κανονικό ποδήλατο.

…Για ωραία μπράτσα

Θα φανταζόταν κανείς ότι τα βαράκια είναι η πρώτη επιλογή για να κάνεις μυς. Για έναν πρωτάρη που γυμνάζεται χωρίς επιτήρηση, ωστόσο, ένα πολυόργανο είναι πιο ασφαλής λύση. Στα βαράκια θα καταφύγεις αν είσαι πεπειραμένος. Ή αν δεν έχεις καθόλου χώρο. Απαραίτητος είναι ένας πάγκος. Αν τον πάρεις ρυθμιζόμενο, ώστε να γίνεται επικλινής αλλά και κατακόρυφος, δεν θα χρειαστεί να πάρεις τρεις διαφορετικούς. Σαν πάγκος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μία fitness ball. Γενικά, μια Fit Ball είναι εξαιρετική για τους κοιλιακούς και θεωρείται απαραίτητη για ένα ολοκληρωμένο work-out. Τι μένει; Η γνωστή μπάρα, στερεωμένη στην κάσα της πόρτας, οι ελαστικοί ιμάντες που γυμνάζουν διαφορετικές μυικές ομάδες απ’ ό,τι τα βαράκια – και είσαι έτοιμος.

Θα σε πατήσω κάτω (Δάπεδα)

Τα ξύλινα και τα πλαστικά καθαρίζουν εύκολα και αντέχουν την πίεση των μηχανημάτων – και των αλτήρων που κάθε τόσο πέφτουν. Το καουτσούκ επιπλέον απορροφά τους κραδασμούς, ελαττώνει την πίεση που δέχονται οι αρθρώσεις, προστατεύει από τραυματισμούς – και στοιχίζει. Πιο οικονομική λύση είναι οι συναρμοζόμενες ψηφίδες από καουτσούκ ή τα χαλάκια ασκήσεων που θα βάλεις σε επιλεγμένα σημεία. Στο amazon.com θα βρεις τα χαλάκια της Harbinger – κολλούν εύκολα στο πάτωμα, παρέχουν καλή στήριξη στη σπονδυλική στήλη και είναι ιδανικά για γιόγκα, stretching ή pilates. Όσο για τη μοκέτα, ξήλωσέ την, πέταξέ την και ξέχασέ την. Είναι ανθυγιεινή, γεμίζει αποτυπώματα, «ανάβει» το καλοκαίρι.

Τοίχο-τοίχο

Στα χρώματα κανόνες δεν υπάρχουν. Βάψε λοιπόν τους τοίχους ό,τι τραβάει η καρδιά σου και στόλισέ τους κι από πάνω – βάλε φωτογραφίες δικές σου ή του Μίστερ Ολύμπια, του μπαλέτου της Μόσχας ή της διαφήμισης του γωνιακού βουλκανιζατέρ. Αλλά μπορείς να κάνεις και κάτι πιο τολμηρό: να πάρεις μία από τις παραπάνω φωτογραφίες, να την τυπώσεις σε μέγεθος γιγαντοαφίσας και να την κολλήσεις σαν ταπετσαρία σε έναν από τους τοίχους. Και στο ταβάνι ακόμη, να τη βλέπεις όσο θα κάνεις ανάσκελα κοιλιακούς.

Καθρέφτες

Εκτός, βέβαια, αν στο ταβάνι προτιμάς να βάλεις καθρέφτη. Oπωσδήποτε, δεν νοείται γυμναστήριο (όπως δεν νοείται και 3ΧΧΧ ξενοδοχείο), χωρίς καθρέφτες στους τοίχους. Πώς αλλιώς θα βελτιώσεις τη στάση σου; Πώς θα εμπνευστείς να συνεχίσεις την προσπάθεια; Αγόρασε: 4 μη γωνιασμένους καθρέφτες 1 επί 1,5 μ., 10 μ. κάσα για παράθυρα και ειδική κόλλα. Κόψε ένα τμήμα 4 μ. από την κάσα και στερέωσέ το στον τοίχο, στο σημείο που θέλεις να μπουν οι καθρέφτες. Αυτό θα λειτουργήσει σαν ράφι για τους καθρέφτες όταν θα τους κολλάς. Βάλε κόλλα στην πλάτη του ενός καθρέφτη και πίεσέ τον στον τοίχο μέχρι να στεγνώσει. Η κάσα στη βάση εξασφαλίζει ότι θα είναι ευθυγραμμισμένος. Όταν θα έχουν κολλήσει όλοι οι καθρέφτες, εγκατάστησε τις υπόλοιπες 3 πλευρές της κάσας, και είσαι έτοιμος.

That’s entertainment

Η «ύπνωση του διαδρόμου» μπορεί να μη συναντάται σε κανένα από τα επίσημα ιατρικά λεξικά, όσοι όμως έχουν κάνει διάδρομο για περισσότερα από 5' την ξέρουν. Γι’ αυτό τους βλέπεις να καρφώνονται σε μία οθόνη – για να μην κοιμηθούν όρθιοι. Όχι επειδή είναι άνθρωποι ρηχοί, χωρίς περιεχόμενο. Τώρα που μπήκε κι αυτό στη θέση του, εξασφάλισε χώρο και για ένα ηχοσύστημα – αν και στην ανάγκη και ένα mp3 την ίδια δουλειά κάνει.

Sine qua non

Μπορείς να κάνεις το γυμναστήριό σου σε ένα άδειο δωμάτιο ή σε μια γωνιά του καθιστικού, σε δώμα, σε υπόγειο ή σε studio, αρκεί να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις.

  • Χώρος. Για τα μηχανήματα που θα βάλεις, αλλά και για αυτά που μπορεί να προσθέσεις στο μέλλον, θα χρειαστούν τουλάχιστον 4 τετραγωνικά μέτρα. Μέτρα όμως και τις πόρτες, τις σκάλες και τις γωνίες που κάθε όργανο θα περάσει για να φτάσει στον προορισμό του.
  • Αέρας και φως. Ιδανικά χρειάζεται ένα παράθυρο για εξαερισμό, αλλά στην ανάγκη κι ένας ανεμιστήρας ανακυκλώνει κάπως τον αέρα. Ο φυσικός φωτισμός, ακόμη κι από ένα φεγγίτη, είναι απαραίτητος για να ξυπνά το νευρικό μας σύστημα.
  • Πρίζες. Δεν είναι αμελητέο θέμα, ειδικά αν σκοπεύεις –πέρα από τα μηχανήματα– να βάλεις και τηλεόραση και DVD και κλιματιστικά και ανεμιστήρα.
  • Ηρεμία. Έφυγες από το γυμναστήριο για να έχεις την ησυχία σου, όχι για να έχεις παρέα τη μαμά σου, τον καλό σου ή τα αγγελούδια σου. Ρώτα τον εαυτό σου «τι ώρα θα γυμνάζομαι;» και «εκείνη την ώρα ποιο σημείο του σπιτιού είναι πιο ήρεμο;».

Όργανα παραλλαγής

Είναι η εξίσωση που οι κάτοικοι της πόλης καλούμαστε (και κωλυόμαστε) να λύσουμε: Αν δεν έχεις διαθέσιμο δωμάτιο για γυμναστήριο και δεν θέλεις να έχεις αδέσποτα βαράκια στη μέση του καθιστικού, πώς γίνεται να γυμνάζεσαι στο σπίτι; Η εξίσωση λύνεται, με δύο μάλιστα τρόπους, χάρη σε κάποιους σχεδιαστές που πήραν όργανα γυμναστικής και τα καμουφλάρισαν σε έπιπλα. Ή το αντίστροφο, όπως το δει κανείς. Sports Furniture λέγεται η σειρά της Postfossil που «σε κάνει να κινείσαι» και περιλαμβάνει: ένα μπαούλο που είναι και πάγκος γυμναστικής, ένα πορτ μαντό που είναι και μπάρα για έλξεις, ένα χαλάκι που είναι ό,τι πρέπει για ασκήσεις εδάφους και ένα γυάλινο βάζο που είναι και αλτήρας.

Πιο εξελιγμένος και πιο urban chic, ο Otto Bench είναι ένα ντιβάνι με χρωματιστό κάλυμμα και μεταλλική βάση, το οποίο με δυο απλές κινήσεις αποκαλύπτει ένα πολυόργανο γυμναστικής με ρυθμιζόμενο πάγκο, Ολυμπιακή πρέσα πάγκου και αποθηκευτικό χώρο με ένα σωρό βαράκια. Ο πιο παραλλαγή-πάγκος που είδαμε ποτέ.

Low budget story

Σύμφωνα με τον ορισμό, αεροβική είναι κάθε άσκηση που ανεβάζει τους παλμούς – και μετά τους διατηρεί ανεβασμένους για δώδεκα τουλάχιστον λεπτά. Άρα βάζεις τέρμα το Everybody was kung fu fighting και το χορεύεις ξέφρενα – και ξανά, και ξανά, και το γέμισες το δωδεκάλεπτο. Για μυική ενδυνάμωση, πήγαινε σε ένα χαρτοπωλείο και αγόρασε δύο λάστιχα από τα χοντρά, με διάμετρο είκοσι εκατοστά. Δέσε τα μαζί και έχεις ένα γερό ελαστικό ιμάντα. Τέλος, μην ξεχνάς τα ντοματάκια κονκασέ σε κονσέρβα του μισού κιλού, αλλά και τα πλαστικά μπουκάλια γάλατος που θα γεμίσεις με άμμο – είναι τα βαράκια σου και θα τα χρησιμοποιήσεις πολύ.

Ασκήσεις ύφους

Μέχρι πρόσφατα, design και γυμναστική ήταν όροι αταίριαστοι. Μετά η ελίτ των σχεδιαστών έστρεψε το βλέμμα στον αθλητισμό και τα χοντροκομμένα, ογκώδη πολυόργανα άρχισαν να δίνουν τη θέση τους σε κομψά, σικάτα gadgets. Το αντικείμενο του πόθου της περσινής σεζόν ήταν το Power Plate, ένα όργανο γυμναστικής που οι γυναίκες μπορούσαν να καμαρώνουν εξίσου με τους κοιλιακούς που τους χάριζε. Η πιο glam εκδοχή του, από γυαλιστερό χρώμιο και για 13.000 ευρώ, είχε τη γοητεία –και λίγο πολύ την τιμή– μιας καινούργιας Harley Davidson.

Η καινοτομία του Antonio Citterio μοιάζει περισσότερο με καλλιτεχνικό installation παρά με προϊόν του εμπορίου. To Kinesis Personal είναι μια επίπεδη επιφάνεια που εφάπτεται στον τοίχο και με ένα σύστημα από βάρη, λαβές και ιμάντες επιτρέπει πάνω από διακόσιες διαφορετικές ασκήσεις. Για έξτρα δόση πολυτέλειας, το μοντέλο Gold είναι βαμμένο στο χέρι με αληθινά φύλλα χρυσού. Το Ferrari Unica έχει το σήμα κατατεθέν κόκκινο χρώμα, τις χαρακτηριστικές καμπύλες, τις μπεζ δερμάτινες λεπτομέρειες, ακόμη και το logo της Ferrari. Με 12.500 ευρώ, σου έρχεται κάπως ακριβό. Αλλά αν κι αυτό δεν μπορεί να σε εμπνεύσει να ασκηθείς, τότε τι μπορεί;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ