Design & Αρχιτεκτονικη

Τα 10 πιο όμορφα αυγά της υφηλίου

Φέτος τα αυγά σου θα είναι πιο σούπερ ντούπερ από ποτέ!

2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
127120-286236.jpg

Στολίζουν το τραπέζι, τα τσουρέκια, το πιάτο με τα πασχαλινά κουλουράκια. Το Πάσχα δεν θα ήταν το ίδιο δίχως τα κατακόκκινα αυγά του. Σύμφωνα με την παράδοση, το συγκεκριμένο χρώμα συνδέεται με ποικίλους συμβολισμούς. Όμως πού και πού τα έθιμα χωράνε και τη δική μας φαντασία ή μικρές δανεικές πινελιές από τις παραδόσεις άλλων λαών. Έτσι κι εμείς, συγκεντρώσαμε δέκα από τα πιο όμορφα αυγά της υφηλίου για να σε ξεσηκώσουμε. Πάρε ιδέες!

Ιαπωνία- Αυγά με χρωματιστό χαρτί

image

image

Η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου φημίζεται για τις καταπληκτικές κατασκευές της με χαρτί (θυμήσου τα origami). Στην ίδια λογική τα αυγά διακοσμούνται με χρωματιστό χαρτί που κόβεται σε λωρίδες και στη συνέχεια τοποθετείται πάνω στο αυγό με κόλλα, κομμάτι-κομμάτι.


Ουγγαρία- Αυγά σκέτο κέντημα

image

Αν νομίζεις ότι το παραπάνω μοτίβο ταιριάζει σε υφάσματα…έχεις δίκιο! Στην Ουγγαρία η διακόσμηση των πασχαλινών αυγών μιμείται τα παραδοσιακά κεντητά. Για τη δημιουργία τους χρησιμοποιείται καυτό κερί.


Μεξικό- Όλο χρώμα και κομφετί

image

image

Οι cascarones είναι κούφια αυγά, που γεμίζονται με κομφετί και οι Μεξικάνοι τα πετάνε στους φίλους τους ή τα σπάνε στα κεφάλια τους κατά τη διάρκεια του Πάσχα ή του καρναβαλιού.


Ουκρανία- Τα χρωματιστά αυγά

image

Η τεχνική αυτή μοιάζει πολύ με αυτή των ουγγρικών αυγών (καυτό κερί). Εδώ όμως το αποτέλεσμα είναι φολκλόρ σχέδια, όλο χρώμα και φαντασία. Μα δεν είναι τέλεια;


Πολωνία- Αυγά με βελόνα

image

Οι Πολωνοί χρησιμοποιούν μια απλή τεχνική για να δημιουργήσουν όχι–και-τόσο- απλά σχέδια. Στο πρώτο στάδιο βάφουν τα αυγά. Στο δεύτερο, χαράζουν με μια βελόνα ή με ένα μυτερό μαχαίρι τη βαφή για να αποκαλυφθεί το τσόφλι του αυγού από κάτω.


Τσεχία- Αυγά με πανοπλία

image

Λεπτό σύρμα τυλίγεται γύρω από το τσόφλι με κομψούς και περίτεχνους κόμπους, έτσι που τα αυγά μοιάζουν να καλύπτονται από ένα χάλκινο δίχτυ, σαν πανοπλία.


Ρωσία- Αυγά Fabergé

image

Πιθανότατα να τα έχεις ακουστά. Η φανταχτερή διακόσμησή τους τα έχει κάνει διάσημα ως τα πέρατα του κόσμου.


Νότια Αφρική- Αυγό με ιστορία

image

Πρόκειται για το αυγό Diepkloof, το οποίο υπολογίζεται ότι βάφτηκε πριν από 60.000 περίπου χρόνια. Στη Νότια Αφρική έχουν βρεθεί μερικά από τα αρχαιότερα ευρήματα που αποδεικνύουν την ύπαρξη ανθρώπινων συμβόλων πάνω σε κέλυφος.


Βουλγαρία- Τα αυγά της ανταλλαγής

image

Πάλι εμφανίζεται η πολύπλοκη τεχνική με το καυτό κερί. Μόνο που εδώ το έθιμο προστάζει να ανταλλάξεις αυτά τα πανέμορφα αυγά με σοκολάτα!


Σλοβενία- Οι μάστερ του είδους

image

image

Εντάξει, δεν πρόκειται για έθιμο, ούτε ισχύει σε εθνικό επίπεδο. Όμως δεν γίνεται να αφήσουμε έξω από αυτή τη λίστα τα αριστουργήματα του καλλιτέχνη Franc Grom, ο οποίος έχει τη δική του προσέγγιση γύρω από το θέμα «αυγό». Ο Franc με ένα μικροσκοπικό τρυπάνι κάνει το τσόφλι του αυγού να μοιάζει με…δαντέλα! Κατά μέσο όρο τα αυγά του έχουν 2.500 με 3.500 τρύπες, όμως έχει υπάρξει και αυγό που έχει δεχτεί 17.000 τρύπες από το τρυπάνι του Franc.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ