Design & Αρχιτεκτονικη

Ένα πρωτότυπο τριήμερο διαφυγής έρχεται στην πόλη

Arch Points. 17 Αρχιτεκτονικά γραφεία και 51 αρχιτέκτονες μας δείχνουν μια άλλη πλευρά της Αθήνας

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
127096-286058.jpg

Είναι εποχές που περισσότερο από ποτέ οι άνθρωποι σκέφτονται να φύγουν. Ή καλύτερα να δια-φύγουν. Με όποιον τρόπο μπορούν. Διαφυγή μπορεί να σημαίνει να αλλάξεις σπίτι, πόλη ή χώρα. Μπορεί να σημαίνει όμως και έναν απογευματινό καφέ, ένα καλό βιβλίο, μια κυριακάτικη βόλτα ή –ακόμα καλύτερα- μια επανασύνδεση με την πόλη σου. Μια γνωριμία από την αρχή. Το Arch Points αναλαμβάνει να κάνει τις συστάσεις.

Για τρεις μέρες, από τις 13 έως τις 15 Μαΐου, 17 αρχιτεκτονικά γραφεία και 51 αρχιτέκτονες ενώνουν τις δυνάμεις και τις γνώσεις τους, ανοίγουν τις πόρτες των γραφείων τους και μας ξεναγούν στο κέντρο της πόλης. Το κοινό μπορεί ελεύθερα να περιηγηθεί στα αρχιτεκτονικά γραφεία, όπου κάθε αρχιτεκτονική ομάδα παρουσιάζει το δικό της έργο με θέμα τη διαφυγή.

image

Πλατεία Κοτζιά/ NEAR architecture

Κτίρια, συγκροτήματα κατοικιών, έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας, σχεδιασμός επίπλων και αντικειμένων, πειραματικές εφαρμογές νέας τεχνολογίας, ακόμα και έργα που παραμένουν στη σφαίρα της φαντασίας, όλα τους είναι η απόδειξη πως η νέα γενιά αρχιτεκτόνων έχει θέληση για δημιουργία. Αυτή η νέα γενιά προσεγγίζει εκ νέου το αστικό περιβάλλον στην Αθήνα της κρίσης με υλοποιημένες ή ουτοπικές προτάσεις που λειτουργούν ως οάσεις και (καλομελετημένα) σχέδια διαφυγής.

image

HOMO URBANUS Atelier

Το ακόμα καλύτερο όμως, έρχεται με το δεύτερο σκέλος του Arch Points, όπου πέντε αρχιτέκτονες μας ξεναγούν στην πόλη για να μας δείξουν όλα αυτά που δεν είχαμε προσέξει. Περίπατοι με επίκεντρό τους την αρχιτεκτονική ξεθάβουν μυστικές γωνιές για να αφηγηθούν μια αλλιώτικη ανάγνωση της πόλης. Από το εμπορικό τρίγωνο και τους λόφους της Αθήνας έως τα υπόγεια και τις παρεξηγημένες πολυκατοικίες η ιστορία της πόλης ζωντανεύει και ξεδιπλώνεται.

image

Διώροφη κατοικία στη Γενεύη/ STUDIO ARCO

Οι διαδρομές καλύπτουν το εμπορικό τρίγωνο, τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι και τον Λυκαβηττό, το Μετς και το Κουκάκι, το Σύνταγμα και το Παγκράτι. Θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο μεταξύ 14 και 15 Μαΐου και θα καταλήξουν σε ένα μεγάλο πάρτι που θα γίνει το βράδυ της Κυριακής στην Cantina Social. Στη διάρκεια του τριημέρου όλα τα αρχιτεκτονικά γραφεία θα είναι ανοιχτά στο κοινό από τις 11.00 έως τις 19.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των διαδρομών, αλλά και για να δηλώσετε συμμετοχή, μπείτε στο www.archpoints.gr

image

Micromega Architecture

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ: (Κανάρη 14), STUDIO ARCO (Ζίννη 9, Κουκάκι), AUDO ARCHITECTS (Δεινοκράτους 22-24, Κολωνάκι), CADU (Ύδρας 7, Αθήνα), ΔΙΟΦΑΝΤΟΥ 6 (Διοφάντου 6, Παγκράτι), HIBOUX (Πλ. Κυνοσάργους 6, Νέος Κόσμος), HOMO URBANUS Atelier (Θεσπρωτέος 1, Εξάρχεια), In.CITU architects (Χαρ. Τρικούπη 23, Εξάρχεια), ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΝΗΣ (Σκουζέ 5, Αγία Ειρήνη), LOG WORKSHOP (Ματρώζου 37Α, Κουκάκι), MICROMEGA (Ξενοφώντος 10, Σύνταγμα), ΧΑΡΗΣ ΜΠΙΣΚΟΣ (Πρωτογένους 1, Μοναστηράκι), NEAR ARCHITECTURE | Fabiano Micocci (Ξενοφώντος 10, Σύνταγμα), ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΤΟΒΡΟΣ (Πραξιτέλους 33, Αγία Ειρήνη), ΜΠΕΤΥ ΤΣΑΟΥΣΗ & ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ(Αναξαγόρα 3, Ρομάντσο), SPACE UNDER (Σολωμού 10, Εξάρχεια), VM ARCHITECTS (Στίλπωνος 11, Παγκράτι).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λευκή πλαστική καρέκλα
Η λευκή πλαστική καρέκλα στα σημαντικότερα έπιπλα του αιώνα

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί στα πανηγύρια, στις αυλές της επαρχίας και στις παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times

Sir Norman Foster: Ο αρχιτέκτονας που σχεδιάζει στο Ελληνικό τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη
Sir Norman Foster: Ο αρχιτέκτονας που σχεδιάζει στο Ελληνικό τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη

Ιππότης, βαρόνος, κάτοχος του βραβείου Pritzker και καμιά 400αρια ακόμα, ο sir Norman Foster θεωρείται και είναι ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονας της εποχής μας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.