Design & Αρχιτεκτονικη

Το κανάτι που δακρύζει

Για χιλιάδες χρόνια το αιγινήτικο κανάτι κρατάει το νερό δροσερό με ένα αρχαίο μυστικό

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
124574-279482.jpg

Γη, νερό, αέρας και φωτιά. Τα πήλινα αντικείμενα είναι φτιαγμένα από την ίδια τη ζωή. Οι αμφορείς, τα κανάτια, τα αγγεία, δεν κουβαλάνε μόνο τα υγρά στοιχεία που επιλέγουμε να προφυλάξουμε ή να μεταφέρουμε, αλλά όλα τα μυστικά και τη σοφία των αρχαίων λαών.

Μόνο στην Αίγινα η αγγειοπλαστική έχει ιστορία 3000 χρόνων. Γνώση που για μήνες, χρόνια, αιώνες και χιλιετίες μεταφερόταν από γενιά σε γενιά, ψιθυριζόταν από χείλια σε αυτιά. Για χρόνια και χρόνια το μάτι παρακολουθούσε με δίψα αυτό που το χέρι σμίλευε: το αιγινήτικο κανάτι, αυτό το μικρό τεχνολογικό θαύμα, γνωστό σε όλη τη χώρα για την ιδιότητά του να διατηρεί δροσερό το πόσιμο νερό. Για να πάρει το κανάτι μορφή και να γίνει καθημερινό στοιχείο σε κάθε νοικοκυριό, υπήρχαν στην Αίγινα 30 εργαστήρια που απασχολούσαν 64 αγγειοπλάστες και χιλιάδες εργάτες. Αυτά μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα.

image

Ύστερα ήρθε η ανάπτυξη… Μαζί της έφερε και τα πρώτα ψυγεία στο νησί. Και το κανάτι έμεινε ξεχασμένο στα πάνω ράφια της κουζίνας να παρακολουθεί εκτελώντας τις περισσότερες φορές διακοσμητικά πια καθήκοντα.

Δεν ξέρω αν ήταν το πείσμα ή η νοσταλγία που κράτησε ζωντανό το τελευταίο αγγειοπλαστείο του νησιού. Έτσι κι αλλιώς όμως σημασία έχει ότι ο Γιώργος και ο Νεκτάριος, τα αδέρφια Γκαρή φτιάχνουν τα τελευταία αυθεντικά Αιγινήτικα Κανάτια, που μάλιστα ταξιδεύουν από την περιοχή του Μεσαγρού ως την πόρτα μας, φυλώντας προσεκτικά στα σωθικά τους τα μυστικά μιας αρχαίας παράδοσης.

image

Κάθε κανάτι κοστίζει €25 και έρχεται κλεισμένο σε μια όμορφη συσκευασία, που επίσης περιέχει ένα κουκουνάρι και ένα τουλπάνι. Η διαδικασία έχει ως εξής: πρώτα καθαρίζουμε και γεμίζουμε το κανάτι με φρέσκο νερό. Έπειτα απλώνουμε στο στόμιό του το τουλπάνι και σφραγίζουμε με το κουκουνάρι. Σε λίγη ώρα το κανάτι αλλάζει χρώμα από το νερό που περνάει στην εξωτερική του επιφάνεια δημιουργώντας την εντύπωση ότι «δακρύζει», όπως συνηθίζουν να λένε. Τότε, βάζουμε το κανάτι σε ανοιχτό παράθυρο και το νερό αρχίζει να εξατμίζεται και να ψύχει το κανάτι. Έτσι έχουμε δροσερό νερό ακόμα και τις πιο θερμές μέρες του χρόνου. Πολύ περισσότερο όμως, έχουμε όλη τη σοφία της αιγινίτικης τεχνικής κλεισμένη σε ένα σκεύος.

*Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και για αγορά του κανατιού, πατήστε εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.