Design & Αρχιτεκτονικη

Η Αίγινα, τα σπίτια και οι άνθρωποι

To βιβλίο που ανοίγει την πόρτα στη ζωή γνωστών και άγνωστων κατοίκων του νησιού

Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έχει κάτι αυτό το νησί που σε μαγνητίζει. Λες και βαθιά στο χώμα του κρύβει ένα μαγνήτη που τραβάει όλα όσα κρύβεις στα ενδότερα του υποσυνείδητου, με το που πατάς το πόδι σου εκεί. Αμέσως πάνε μνήμες, σκέψεις, απωθημένα, συναισθήματα και κολλάνε πάνω του και εσύ βάζεις το νησί στην καρδιά σου μια για πάντα. Κανείς δεν μπορεί να το εξηγήσει.

image

Κατοικία Annabel Salvari &Flavio Cassiani Ingoni

Έτσι την έπαθαν η Αθηνά Γκιόκα και η Ιωάννα Νικολαρεΐζη, που μην έχοντας ξαναβρεθεί στην Αίγινα, ήρθαν αντιμέτωπες με την πιο αναπάντεχη κρυμμένη ομορφιά ενός αυθεντικά ελληνικού τοπίου. Μαγεύτηκαν. Και είπαν να δώσουν την ευκαιρία και σε άλλους να μαγευτούν. Έτσι η Αθηνά βούτηξε την πένα της και η Ιωάννα τη φωτογραφική της και άρχιζαν να γράφουν και να φωτογραφίζουν, να φωτογραφίζουν και να γράφουν. Σπίτια, ανθρώπους, ιστορίες.

image

Η αυλή της Μαρίας Φακίδη

Το βιβλίο τους «Αίγινα-σπίτια και άνθρωποι», πλούσιο και χορταστικό με τις 300 σελίδες και τις 480 φωτογραφίες του είναι ένα συλλεκτικό, πολυτελές λεύκωμα, γραμμένο σε δύο γλώσσες. Την ελληνική και την αγγλική.

image

Το εργαστήριο της Βένιας Δημητρακοπούλου

image

Ο αναγνώστης περιηγείται στα κρυμμένα μυστικά της Αίγινας, περπατά στα σοκάκια της, θαυμάζει τα ωραιότερα σπίτια της (μέσα κι έξω) και μαθαίνει για τις ιστορίες αυτών που τα κατοίκησαν. Στις 300 σελίδες βρίσκονται 62 κατοικίες και ένας ολόκληρος θησαυρός από πολιτιστικά, αισθητικά και καλλιτεχνικά αφηγήματα.

image

Κατοικία Κώστα Βαρώτσου και Νέλλυς Σφακιανάκη

Τι έχουν να πουν σήμερα η έπαυλη του Χαριλάου Τρικούπη, του Καποδίστρια, του Αλέξανδρου Ζαΐμη; Και οι κατοικίες των καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από το φως και το τοπίο της Αίγινας; Το σπίτι του Μόραλη, του Νίκου Νικολάου, του Χρήστου Καπράλου, του Γιώργου Παππά, αλλά και του Κώστα Βαρώτσου, της Ελένης Μηλωνά, του Παύλου Σάμιου και άλλων, πολλών ακόμα. Πόσες ιστορίες και πόσα έργα έχουν δει αυτά τα σπίτια να γεννιούνται;

image

Κεραμεικά της Μαργαρίτας Εκκλησιάρχου

image

Κατοικία του Γιώργου Χατζημιχάλη και της Ελευθερίας Αρβανιτάκη

Με τόσο κόσμο γνωστό ή και όχι να έχει περάσει καλοκαίρια και χειμώνες στην Αίγινα, η αρχιτεκτονική του νησιού δεν μπορεί παρά να παρουσιάζει το δικό της πολυποίκιλο ενδιαφέρον. Από τα νεοκλασικά και τους πύργους -όπως αποκαλούνται τα αρχοντικά στην Αίγινα- μέχρι τις τολμηρές προτάσεις των σύγχρονων αρχιτεκτόνων (Α. Ζαμπίκος, Δ. Κωνσταντινίδη, Φ. Φωτιάδη), όλα τα στιλ και οι εποχές κυλάνε μπροστά στα μάτια σου μαζί με τις σελίδες του βιβλίου.

image

Πύργος Ράλλη

image

Η εικαστικός Ελένη Μυλωνά

Πίσω από όλα αυτά τα σπίτια όμως, υπάρχει πάντα ένας άνθρωπος που ανοίγει την πόρτα. Διαφορετικά πρόσωπα αφηγούνται τις ιστορίες τους, μας ξεναγούν στους προσωπικούς τους χώρους, μας εμπνέουν με διακοσμητικές προτάσεις. Από το έθνικ και το εναλλακτικό, μέχρι το αριστοκρατικό και το μίνιμαλ κάθε σπίτι μαρτυρά την προσωπικότητα και τα μυστικά αυτού που το κατοικεί.

Info: Εκδόσεις ΑΤΩΝ, , Fb: Aegina Homes& People, e-mail: info@atonbooks.gr


Αρχική φωτογραφία: Ο Παύλος Σάμιος ζωγραφίζει τη συντροφό του Μαρία Ξανθάκου