Πολιτισμος

Αμφίπολη: Ρωμαϊκά τα μνημεία, 10 oι νεκροί

Λέει η καθηγήτρια Όλγα Παλαγγιά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
85990-173473.jpg

Ρωμαϊκή είναι η τελική μνημειακή αρχιτεκτονική του γνωστού τάφου στην περιοχή Καστά της Αμφίπολης, ενώ «καμιά δεκαριά νεκροί» από ταφές διάφορων εποχών, αρχικά μακεδονικές και τελικά ρωμαϊκές, συνθέτουν το περιεχόμενό του- αλλά η Ολυμπιάδα δεν είναι μεταξύ των σκελετών.

Αυτά δήλωσε σε συνέντευξή της στον «Σκάι» η κ. Όλγα Παλαγγιά, καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Λεπτομερέστερα η κ. Παλαγγιά είπε:

· «Αρχικά ο τάφος έγινε για τη γυναίκα και το νεογνό και ήταν ένας τυπικός μακεδονικός τάφος της εποχής. Στη συνέχεια έγινε μεγαλοπρεπής από τους Ρωμαίους όταν τον ξαναχρησιμοποίησαν»

·«Ο τάφος πρέπει να δημιουργήθηκε για πρώτη φορά περίπου τον 4ο αιώνα, μετά καταστράφηκε, και τον 1ο π.χ. αιώνα χρησιμοποιήθηκε ξανά από τους Ρωμαίους, μετά τη μάχη των Φιλίππων που είχε γίνει στην περιοχή της Αμφίπολης»

.Το μνημείο θα πρέπει να έγινε για να ταφούν νεκροί της μάχης, εξού και ένας τουλάχιστον τραυματισμένος σκελετός. Τότε θα πρέπει να φιλοτεχνήθηκαν και το ψηφιδωτό, οι Σφίγγες, οι Καρυάτιδες, προς τιμήν των πεσόντων

·«Αποκλείεται να είναι μεταξύ των νεκρών η Ολυμπιάδα. Γνωρίζουμε ότι δολοφονήθηκε και θάφτηκε στην Πύδνα. Μάλιστα έχουν βρεθεί τρεις επιγραφές που το μαρτυρούν. Μια που γράφει ‘εδώ είναι ο τάφος της Ολυμπιάδας’ και άλλες δύο από γειτονικούς τάφους, που τους συνδέουν με της Ολυμπιάδας»

· Βρέθηκαν 550 οστά, από τα οποία εξετάστηκαν τα 157 και πρέπει να μελετηθούν περίπου άλλα 400. Επομένως θα πρέπει να υπάρχουν «καμιά δεκαριά νεκροί ακόμα στον τάφο. Μας λείπουν άλλοι δέκα»

· Η χρονολόγηση των σκελετών θα μας δώσει πολλές πληροφορίες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μουσικός Αύγουστος του ’80 και ’81 «επιστρέφει» στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου
Ο Μουσικός Αύγουστος του ’80 και ’81 «επιστρέφει» στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου

Η έκθεση «Το Πανηγύρι των Αισθήσεων» περιλαμβάνει σκίτσα, δημοσιεύσεις σε εφημερίδες και περιοδικά της εποχής, σκηνικά, ερασιτεχνικές ηχογραφήσεις και φωτογραφίες

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.